Γιατί η Νάξος… τον αέρα σου θα αλλάξει

Γιατί η Νάξος… τον αέρα σου θα αλλάξει
shutterstock

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων είναι πολυπρόσωπο και γεμάτο ιστορία που αξίζει να ανακαλύψεις

Έχεις γυρίσει τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και ξέμεινες από ιδέες; Θέλεις να γνωρίσεις τις Κυκλάδες αλλά δεν ξέρεις από ποιο νησί να ξεκινήσεις; Η απάντηση είναι μία! Η πανέμορφη Νάξος.

Ένα νησί με μεγάλη ιστορία, μαγευτικές παραλίες και φιλόξενους κατοίκους σε περιμένει να το ανακαλύψεις. Και το καλύτερο από όλα; Όλοι οι καλοί χωράνε. Το νησί που έχει μπει ήδη σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, προσφέρει αμέτρητα καταλύματα σε πολύ προσιτές τιμές από πολύ νωρίς. Γιατί όσο πιο νωρίς τόσο πιο φθηνά. Και όσο πιο φθηνά με ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών, τόσο καλύτερα. Μια ‘ανάσα’ από την Αθήνα, σου προσφέρει τον αέρα ενός σύγχρονου τουριστικού θέρετρου διατηρώντας ανέπαφη την παράδοση.

shutterstock

 

Με σήμα κατατεθέν την Πορτάρα, τη διάσημη μαρμάρινη πύλη που στέκεται επιβλητικά στο «νησί του Βάκχου», η Νάξος έχει τεράστια ιστορία.

Στη Χώρα του νησιού θα κάνεις ταξίδι στο παρελθόν και θα αντικρίσεις επιρροές από την Αρχαία Ελλάδα αλλά και την τέταρτη σταυροφορία με το Ενετικό Κάστρο να αγκαλιάζει τον λόφο. Στον αρχαιολογικό χώρο της Γρόττας θα αντικρίσεις ένα κομμάτι της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου γιατί το νησί δεν σταματάει ποτέ να αποκαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς. Όπως και στα αρχαία λατομεία μαρμάρου όπου θα μείνεις έκπληκτος με τις υπερφυσικές διαστάσεις των Κούρων που έχουν βρεθεί. Αυτά τα μισοτελειωμένα κολοσσιαία αγάλματα ανδρών ‘ξεκουράζονται’ αιώνια μέσα στις ρεματιές στις Μέλανες και στον Απόλλωνα.

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει

shutterstock

 

Και επειδή η Νάξος φημίζεται για τις σπεσιαλιτέ της αλλά και τα τοπικά προϊόντα της δεν γίνεται να περάσεις από το νησί χωρίς να πάρεις και εσύ μία γεύση. Ανακάλυψε την τυροκομική παράδοση της Νάξου που παράγει γευστικές ‘διασημότητες’, όπως τη γραβιέρα Νάξου, αλλά και το κεφαλοτύρι, το λεγόμενο αρσενικό τυρί. Δοκίμασε και μια και δυο πατάτες εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς. Ξεκίνα το γεύμα σου με ένα λικεράκι, το περίφημο κίτρο. Για κυρίως πιάτο δοκίμασε καλόγερο, ροστό ή αν έχεις τη τύχη να επισκεφτείς το νησί το Πάσχα τόλμησε ένα πιάτο υπερπαραγωγή, το πατούδο, το ψημένο αρνί στο φούρνο με τη γέμιση από συκώτι, ρύζι, μυρωδικά και ρύζι. Και για επιδόρπιο; Μα φυσικά ένα από τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μιας και η Νάξος φημίζεται για τα καρποφόρα δέντρα της. 

Γιατί η ζωή είναι καλύτερη στην παραλία

shutterstock

 

Η φυσική ομορφιά και οι αμέτρητες παραλίες θα σε κάνουν να θέλεις να γίνεις μόνιμος κάτοικος στο νησί. Πρώτη στη λίστα η περιβόητη παραλία Άγιος Γεώργιος και εν συνεχεία ο Άγιος Προκόπης. Οι δυό τους αποτελούν μοναδικής ομορφιάς παραλίες με αμέτρητο κόσμο αλλά και ιδιαίτερα μεγάλη έκταση.

Για όσους πάλι προτιμούν χαλάρωση και ηρεμία, η μικρή απομονωμένη αλλά… εξωτική παραλία του Αλυκού που περιτριγυρίζεται από κέδρους θα τους εντυπωσιάσει.

Για τους πιο τολμηρούς από την άλλη, στη παραλία της Μικρής Βίγλας  περισσότερη φασαρία κάνουν τα πανιά των windsurf / kite surf παρά ο ίδιος ο αέρας.

Τα άγνωστα χωριά  ‘καταφύγια’

shutterstock

 

Τα χωριουδάκια του νησιού είναι ολόκληρο κεφάλαιο. Από την Απείρανθο και τον Δαμαριώνα, μέχρι τον Άγιο Αρσένιο και τις Εγγαρές, η Νάξος είναι γεμάτη γραφικά χωριά που θα περιπλανηθείς, θα γευθείς τοπικές γεύσεις και θα έρθεις σε επαφή με τους ντόπιους. Αν διαθέτεις αυτοκίνητο (φυσικά μπορείς να νοικιάσεις εκεί), η μετακίνηση σ’αυτά θα γίνει πολύ πιο εύκολη.

Το σίγουρο είναι ότι όσο γνωρίζεις τη Νάξο τόσο θα βρίσκεις ακόμα ένα λόγο κάθε φορά για να επιστρέφεις εκεί .Γιατί μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή για κάτι που αγαπάς. Εσύ τι περιμένεις;



Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα