Η πιο υποτιμημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, που πρέπει άμεσα να επισκεφθείς

Η πιο υποτιμημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, που πρέπει άμεσα να επισκεφθείς
Devin Castle Πάνος Κωδωνάς

Ο καταλληλότερος προορισμός για ένα ταξίδι στην "καρδιά" της Ευρώπης, μακριά από γρήγορους ρυθμούς και βαβούρα.

Χαλαροί ρυθμοί, χαμογελαστοί άνθρωποι και καταπράσινα τοπία. Αυτή είναι η Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, μια πόλη θα έλεγε κανείς αρκετά υποτιμημένη, μιας και μόλις 200.000 ξένοι τουρίστες την επισκέπτονται ετησίως.

Μία ώρα μακριά οδικώς από τη Βιέννη και δύο και κάτι ώρες από τη Βουδαπέστη, η πόλη αυτή είναι ο κατάλληλος προορισμός για όποιον αναζητά αυτό το (δυσεύρετο σήμερα) chill vibe. Και η Μπρατισλάβα έχει σίγουρα μπόλικο από αυτό!

Πάνος Κωδωνάς

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, με πληθυσμό κοντά στις 400.000, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία και την Ουγγαρία και αρκετά κοντά στα σύνορα με την Τσεχία.

Η Μπρατισλάβα έχει αμέτρητα πάρκα και πλήθος από κλασικά κτίρια, μεταξύ των οποίων έναν καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού του 13ου αιώνα. Ακόμη, διατηρεί Πανεπιστήμιο και άλλες ανώτατες σχολές.

Η πόλη είναι κατάλληλη για σύντομες αποδράσεις, και ένα γεμάτο τριήμερο είναι αυτό το “τόσο-όσο” που χρειάζεσαι για να ξεφύγεις από τους γρήγορους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων.

Πάμε, λοιπόν, τώρα να δούμε ένα προς ένα τι μπορείς να κάνεις στη Μπρατισλάβα. Να πέσουν οι τίτλοι…

Νιώσε κάτι από παραμύθι στο Κάστρο της Μπρατισλάβα

Το Κάστρο της Μπρατισλάβα είναι το κύριο κάστρο στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Το τετράγωνο κτίριο με τους τέσσερις γωνιακούς πύργους βρίσκεται σε έναν απομονωμένο λόφο πάνω από τον Δούναβη.

Το Κάστρο χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Εξαιτίας του μεγέθους και της θέσης του, αποτελεί κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πόλης για αιώνες.

Το Κάστρο άρχισε να κατασκευάζεται την εποχή της Μεγάλης Μοραβίας, χρησιμοποιώντας υλικά από το προϋπάρχον ρωμαϊκό οχυρό. Το οχυρό ονομάστηκε Πρέσμπουργκ και πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται το 907, στη μάχη του Πρέσμπουργκ.

Πάνος Κωδωνάς

Σήμερα, το Κάστρο της Μπρατισλάβα αποτελεί το Νο1 τουριστικό αξιοθέατο της πρωτεύουσας. Η θέα από το Κάστρο προς τον Δούναβη είναι απλά μοναδική!

Πάνος Κωδωνάς

Χάσου στην Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη της Μπρατισλάβα είναι το ιστορικό κέντρο και ένας από τους δήμους της πόλης. Περιλαμβάνει το μικρό, αλλά διατηρημένο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης και άλλα σημαντικά σημεία. Η Παλιά Πόλη χωρίζεται: στο ιστορικό κέντρο, το Vydrica, το Zukermandel, το Blumentál και άλλα.

Εδώ έχουμε μια Παλιά Πόλη που όντως σου βγάζει τα vibes που πρέπει. Ήρεμη, ευχάριστη, που σε γεμίζει απλά κάνοντας βόλτες. Η Παλιά Πόλη είναι περιποιημένη και καθαρή. Θα βρεις πολλά καφέ και εστιατόρια μέσα και γύρω από αυτή. Ήσυχα σοκάκια, με μαγαζιά για όλα τα γούστα.

Πάνος Κωδωνάς

Πάνος Κωδωνάς

Γραφικά δρομάκια, γραφικά κτίρια. Η περιοχή πραγματικά θυμίζει κάτι από το χθες και έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Σίγουρα αξίζει να εξερευνήσεις την πόλη με τα πόδια, για αυτό ΜΗΝ πάρεις το τουριστικό λεωφορείο. Και αν είσαι φίλος της μπύρας, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις μια τοπική.

Πάνος Κωδωνάς

Πάρε μια δόση από χωριό στο γοτθικό Κάστρο Ντεβίν

Το Κάστρο Ντεβίν, μισή ώρα οδικώς από το κέντρο, είναι χτισμένο πάνω σε έναν απότομο λόφο, σε υψόμετρο 212 μέτρων, πάνω από τη συμβολή του Μοράβα με τον Δούναβη, ακριβώς απέναντι από την Αυστρία.

Πάνος Κωδωνάς

Το όνομα του Κάστρου πιθανόν προέρχεται από την παλιά ινδοευρωπαϊκή/πρωτοσλαβική ρίζα ντέιβ-, η οποία σχετίζεται με το φως και την οπτική αντίληψη. Ντεβίν, Ντιβίν, Ντεβίνκα, Ντιβίνο, Ντζιβίν και παρόμοια σλαβικά ονόματα μπορούν να ερμηνευθούν ως “παρατηρητήριο”. Η ίδια ρίζα σχετίζεται με την όραση και βρίσκεται στη λέξη ντιβ (κακό πνεύμα), και έτσι σημαίνει και «Τόπος των κακών πνευμάτων».

Πάνος Κωδωνάς


Αν βρεθείς σε αυτό το απίστευτο μέρος, έχε κατά νου πως θα χρειαστείς σίγουρα ένα τρίωρο, για να “ενωθείς” με τη γαλήνη του. Αν, μάλιστα, ζεις σε πόλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα θες να φύγεις από εκεί.

Πάνος Κωδωνάς


Κάνε μια πολύ chill βόλτα δίπλα στον Δούναβη

Κάθε πόλη δίπλα στον Δούναβη έχει έναν χαρακτήρα, αυτό είναι γεγονός.

Ένας από τους σπουδαιότερους ποταμούς του κόσμου, ο Δούναβης διέρχεται μέσω των περισσότερων χωρών της κεντρικής Ευρώπης στον δρόμο του προς τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι πλέον «ο όμορφος γαλάζιος Δούναβης», αλλά παραμένει συναρπαστικός.

Πάνος Κωδωνάς

Πάνος Κωδωνάς

Στη Μπρατισλάβα, ο ποταμός Δούναβης είναι αρκετά μεγάλος για να σε εντυπωσιάσει, αλλά και αρκετά “στενός” για να τον διασχίσεις με τα πόδια σε περίπου δέκα λεπτά.

Στο τέλος της βόλτας σου εκεί, πιάσε μια (Σλοβακική) μπύρα και απλά άραξε δίπλα στον Δούναβη. Πού και πού το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα break!

Πάνος Κωδωνάς

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα