Κατάνια: η μαύρη πόλη της Σικελίας που σε μαγεύει

Κατάνια: η μαύρη πόλη της Σικελίας που σε μαγεύει

Με την επιβλητική Αίτνα να τη σκεπάζει, το πιο ψηλό και ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Κατάνια έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα, με απευθείας πτήσεις της Aegean.

Του Δημήτρη Μπαλή

Μπορεί το σικελικό ταπεραμέντο να έχει συνδεθεί με το Παλέρμο όμως και η, αρκετά μικρότερη, Κατάνια, είτε είναι μέρα είτε πέφτει η νύχτα, είναι και αυτή ένας ηχηρός προορισμός μια και όσο κατεβαίνεις προς τον ιταλικό νότο οι ντόπιοι γίνονται πιο… εκφραστικοί. 

Μια επίσκεψη στη Σικελία, με βάση την Κατάνια, αποτελεί ίσως ένα όνειρο πολλών, που γίνεται χειροπιαστό μπαίνοντας σε μια απευθείας πτήση της Aegean. Και μόλις φθάσεις και αφού χορτάσεις την Κατάνια, η Ταορμίνα και οι Συρακούσες σε περιμένουν σε απόσταση αναπνοής για να νιώσεις λίγο τη μαγεία της Μεγάλης Ελλάδας.

 

Η Κατάνια λοιπόν, βασανισμένη πόλη, έχει μεγάλη θέση στην καρδιά των Ιταλών. Η Αίτνα, ο ομφαλός της, το μεγάλο της ατού και ο χειρότερος εχθρός της, την κατέστρεψε τελευταία φορά το 1669. Παρόλα αυτά ο κεντρικός δρόμος λέγεται via Etna! Καταστράφηκε 9 φορές από σεισμούς, εκρήξεις, επιδρομές, ανοικοδομήθηκε 9 φορές και οι φήμες λένε ότι κάθε φορά είναι πιο όμορφη από πριν. Η σημερινή εκδοχή είναι αποτέλεσμα της τελευταίας δόμησης του 1693, όταν ένας σεισμός ισοπέδωσε την πόλη, και γι’ αυτό οι δρόμοι είναι μεγάλοι, χωρίς τα «μαφιόζικα» στενάκια του υπόλοιπου νησιού. Όμως η Κατάνια έχει επικρατήσει να λέγεται «Citta Nera» (Μαύρη πόλη) μια και η σκούρα λάβα του ηφαιστείου αποτέλεσε υλικό δόμησης.

Που θα μείνετε

Οι επιλογές διαμονής στην Κατάνια είναι αρκετές. Επιλέγουμε ανάλογα τα βαλάντιά μας, ωστόσο οι τιμές γενικά είναι αρκετά έως πολύ προσιτές. Στις πρώτες επιλογές βρίσκονται το UNA Hotel Palace, με αρχοντικό στυλ και ωραία διακόσμηση, ενώ θα σας ικανοποιήσει και το Il Principe Hotel, ένα αριστοκρατικό ξενοδοχείο πόλης. Η πιο κλασική πρόταση αφορά το Albergo Centrale Europa, ένα παλιό κτίριο μπροστά στην πλατεία, στον Καθεδρικό ναό της Κατάνιας. Αν επιθυμείτε το ξενοδοχείο να είναι και σε εμπορικό δρόμο για ψώνια, τότε στη Via Etnea είναι το San Max Hotel, ένα πιο απλό σιτσιλιάνικο ξενοδοχείο.

Μια πόλη, μια ιστορία όπου πας

Η εξερεύνηση αρχίζει από την Piazza del Duomo ή αλλιώς από το Σιντριβάνι (του 18ου αιώνα) του Ελέφαντα, ένα γλυπτό από μαύρη λάβα της Αίτνας, σημείο συνάντησης των ντόπιων. Ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Αγάθης, πολιούχος της πόλης, που επιβίωσε από καταστροφές να είναι και αυτός στα σχέδια σας. Η ιστορία της Αγίας συνδέεται με το παραδοσιακό γλυκό κασάσα, και δεν σας λέμε πώς για να το ανακαλύψετε μόνοι σας! Και φυσικά τα βήματά σας θα σας φέρουν στο θέατρο Bellini με τα κατακόκκινα θεωρεία και τα φιλοτεχνημενα ταβάνια, και -γιατί όχι;- να δείτε και μια παράσταση.  Ο Massimo Bellini, ο συνθέτης της Κατάνιας θα σας είναι πολύ οικείος μέχρι να φύγετε από εκεί, μια και είναι πανταχού παρών στην πόλη. Από το Castello Ursinο του 13ου αι.  και που σήμερα στεγάζει το μουσείο Civico της Κατάνια θα περάσετε σίγουρα.  Και μια και είστε εκεί, δίπλα, στην via Reitano, θα βρείτε τα σουβενίρ σας: χειροποίητες μαριονέτες, διακοσμητικά από λάβα και άλλα παραδοσιακά πολύχρωμα σιτσιλιάνικα πραγματάκια.

 

Διασκέδαση, καλό κρασί και καλή… καρδιά

Στο Ciminiere χτυπάει η καρδιά της εναλλακτικής Κατάνιας. Η πρώην βιομηχανική ζώνη έχει μεταμορφωθεί σε trendy πολυχώρο τέχνης και νυχτερινής ζωής, για clubbing, συναυλίες, προβολές, θέατρο, χορό. Ρομαντικές προπόσεις στο πάρκο Bellini με το σιντριβάνι και τους όμορφους κήπους με τα τροπικά φυτά, τις προτομές διάσημων Σικελών και ένα μπουκάλι κατακόκκινο Nero D’ Avola!  Και αφού ήρθε η κουβέντα για κρασί, μια 100% βραδιά ιταλικής αφρόκρεμας θα περάσετε στο il Cantiniere που, με πάνω από 10.000 ετικέτες οίνου, λειτουργεί όχι μόνο ως wine bar αλλά και ως εστιατόριο.

 

Και επειδή θα συναντήσετε παντού, μα παντού, λίγη… ρικότα, να θυμάστε ότι υπάρχει και η ομώνυμη γιορτή. Το διάσημο τυρί γιορτάζει με όλες τις τιμές παραδοσιακά κάθε Απρίλιο στο Vizzini (60 χλμ. από Κατάνια).

Παρόλο που δεν έχει το μέγεθος του Παλέρμο η Κατάνια,  θα κερδίσει οπωσδήποτε την καρδιά σου, διότι ο έρωτας περνάει από στομάχι. Και στην Κατάνια το φαγητό είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Σε κάθε γωνιά της πόλης βρίσκεις πάμφθηνες λιχουδιές που σβήνουν τις αναστολές. Θα φας υπέροχα ακόμα και σε τουριστικά μαγιαζιά.  Στοίχημα από τώρα ότι οι Paste di mandorla (αμυγδαλόπαστες) και Paste al Pistacchio (φυστικόπαστες) θα γίνουν τα αγαπημένα σας γλυκά. Δοκιμάστε τα στο Savia είναι το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της πόλης, από το 1879, και ίσως το καλύτερο, με όλες τις παραδοσιακές λιχουδιές της Σικελίας, γλυκές και αλμυρές, στην καλύτερη ποιότητα, με εκείνες ακριβώς τις λεπτομέρειες που θυμίζουν την Ιταλία του παλιού κινηματογράφου.

Η Αίτνα σας περιμένει καπνισμένη…

Εννοείται πως θα ανεβείτε στην Αίτνα, είναι εμπειρία ζωής, η γνωριμία από κοντά με το πιο υψηλό ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Υπάρχουν παντού γραφεία με εξειδικευμένες εκδρομές που περιλαμβάνουν τελεφερίκ, γεωλόγο ξεναγό στα ποτάμια της παγωμένης λάβας και πεζοπορία ως το χείλος του κρατήρα στα τρεις χιλιάδες μέτρα. Άλλωστε, Κατάνια χωρίς Αίτνα, είναι ζωή χωρίς έρωτα…

Για να πάμε στην Κατάνια η Aegean προσφέρει πληθώρα επιλογών, με απευθείας αεροπορικές συνδέσεις έως και 4 φορές την εβδομάδα.

Κάντε το γύρο της Σικελίας

Επίσκεψη στην Κατάνια, χωρίς να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στη Σικελία, δεν εννοείται. Για το λόγο αυτό νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και φτιάξτε πρόγραμμα. Με καλό αυτοκινητόδρομο, όλοι οι προορισμοί είναι προσιτοί. Κοντά σας, λίγο πιο βόρεια είναι η Ταορμίνα, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Στα νότια της Κατάνιας βρίσκονται οι Συρακούσες, με αρχαιοελληνική ιστορία, μια και την ίδρυσαν Έλληνες (Κορίνθιοι) τον 8 αι. π.χ. Κι αυτή δεν πρέπει να σας… ξεφύγει. Αν θέλετε να κάνετε παραλιακά όλη την νότιο Σικελία, θα πρέπει να ξέρετε ότι ο δρόμος είναι μεν καλός, αλλά πιο στενός. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, με αυτοκινητόδρομο από την Κατάνια, οφείλετε να πάτε στην πρωτεύουσα το Παλέρμο, πάνορμος για τους Αρχαίους Έλληνες. Έχει αρχοντιά και κακόφημη ιστορία λόγω των συμμοριών, όμως είναι μια πόλη με μεγάλο ενδιαφέρον. Από εκεί μπορείτε να κατευθυνθείτε στην πιο δυτική πόλη του νησιού, το Τράπανι, με ωραία αξιοθέατα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα