Περιπλανηθείτε με το ποδήλατο στις ομορφιές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Περιπλανηθείτε με το ποδήλατο στις ομορφιές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η Δυτική Ελλάδα, διαθέτοντας ένα πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τρόπο, απευθύνεται πλέον στους πολίτες για να τον εξερευνήσουν με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο, το ποδήλατο!

του Δημήτρη Μπαλή

Μπορεί οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι στη Δυτική Ελλάδα να γίνονται πραγματικότητα σε λίγες ημέρες με την ολοκλήρωσή τους. Μπορεί το τρένο να αργεί ακόμα να φθάσει στην Πάτρα, όμως το 2018 θα πάει. Μπορεί το φυσικό αέριο να δρομολογείται να προσεγγίσει την Πάτρα μέσω… φορτηγών, ωστόσο το ποδήλατο, λογικά θα έπρεπε να είχε καλύτερη τύχη, όσον αφορά στη χρήση του και να μην περιμένουμε το 2020.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η Δυτική Ελλάδα, διαθέτοντας ένα πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τρόπο, απευθύνεται πλέον στους πολίτες για να τον εξερευνήσουν με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο, το ποδήλατο!

Περιπλανηθείτε με το ποδήλατο στις ομορφιές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Στο πλαίσιο του διακρατικού Προγράμματος Interreg Med 2014-2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως ένας από τους 11 εταίρους, στο ευρωπαϊκό έργο «MEDCYCLETOUR: Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό».

Περιπλανηθείτε με το ποδήλατο στις ομορφιές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Τώρα, όσον αφορά στο υποέργο EuroVelo 8 – Mediterranean Route – Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει όλη την Ευρώπη.

Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου στην περιοχή μας η διαδρομή θα ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και θα καταλήγει Αθήνα μέσω της Πάτρας.

Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες, αρχίζοντας άμεσα και ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι 252.400 ευρώ.

Στόχος του ευρωπαϊκού έργο «MEDCYCLETOUR» είναι η βιώσιμη ενίσχυση αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομίας στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενός βιώσιμου και αρμόδιου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.

Τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει το έργο είναι:

-Βελτίωση πολιτικών στον τομέα του ποδηλατικού τουρισμού.

-Διερεύνηση – Αξιολόγηση των συνθηκών της Μεσογειακής ποδηλατικής διαδρομής σε περιοχή του κάθε εταίρου.

-Σχέδια δράσης για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.

-Ολοκλήρωση της σήμανσης και της εγκατάστασης πληροφοριακών πάνελ της Μεσογειακής ποδηλατικής διαδρομής «Eurovelo 8», σύμφωνα με τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα.

-Σχεδιασμός – Συντονισμός, υλοποίηση και αξιολόγηση πιλοτικών δράσεων κατά μήκος της Μεσογειακής διαδρομής που σχετίζονται με συνδυαστικές μετακινήσεις με χρήση δημόσιων μεταφορών και ποδηλάτου, με σήμανση διαδρομών και με ανάπτυξη υπηρεσιών για τους χρήστες ποδηλάτου.

-Προώθηση και ανάδειξη των δράσεων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και συνδέσμου, έντυπου υλικού (φυλλάδια, κλπ.) και εφαρμογών τηλεπικοινωνιών (smart phone applications).

Η πρώτη συνάντηση όλων των εταίρων για το έργο θα γίνει στην Ισπανία στις 20-21 Απριλίου.

Εταίροι του Προγράμματος είναι: Περιφερειακή Κυβέρνηση Ανδαλουσίας ως επικεφαλής, Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ποδηλατιστών, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Τμήμα Συμβουλίου Άλπεων, Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, Αναπτυξιακό Κέντρο Koper, Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Συνεργατικός Σχηματισμός για Οικο-κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, Κοινοπραξία Επαρχίας Μάντοβα.

SHARE:

24Media Network