Cloud Backup: Το θησαυροφυλάκιο των εταιρικών δεδομένων

Cloud Backup: Το θησαυροφυλάκιο των εταιρικών δεδομένων
FTP(File Transfer Protocol) files receiver and computer backup copy. File sharing isometric. Digital system for transferring documents and files online.Data Transfer concept Getty Images/iStockphoto

Μέρες ή ακόμη και ολόκληρες εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί μια επιχείρηση προκειμένου να ανακάμψει και να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, μετά από μια απώλεια εταιρικών δεδομένων.

Μια μαζική κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων, είτε λόγω τεχνολογικής αδυναμίας, είτε εξαιτίας μιας κυβερνοεπίθεσης, είναι ικανή να βγάλει off τις εταιρείες, στερώντας τους την πρόσβαση σε αυτό που όλοι σήμερα αποκαλούν «the new oil», «the new gold», «the new electricity»: τα εταιρικά δεδομένα.

Ας φανταστούμε μια επιχείρηση του λιανεμπορίου ή μια βιομηχανία που καλείται να λειτουργήσει επί ημέρες ή εβδομάδες χωρίς πρόσβαση στα ψηφιακά της αρχεία, εξαιτίας, για παράδειγμα, μιας φυσικής καταστροφής, ενός blackout ή μιας εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης.

Στο σημερινό κόσμο, όπου όλο και μεγαλύτερο μέρος της επιχειρησιακής λειτουργίας κάθε εταιρείας εξαρτάται από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα ψηφιακά δεδομένα, αυτό ισοδυναμεί με πραγματικό εφιάλτη. Η δε ανάκτηση των εταιρικών αρχείων σε άμεσο χρόνο εξελίσσεται σε…ιερό δισκοπότηρο, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν κανονιστικές υποχρεώσεις και Ανεξάρτητες Αρχές που επιβάλλουν τους κανόνες προστασίας των δεδομένων.

Το ζήτημα της διασφάλισης των εταιρικών δεδομένων γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο στην ψηφιακή εποχή, όπου οι κυβερνοεπιθέσεις είναι κομμάτι του «business as usual». Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις ζουν με τον φόβο ενός περιστατικού που θα τους στερήσει την πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα, αφού κύριό μέλημά τους είναι η αδιάκοπη λειτουργία της επιχείρησής τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, το θέμα της τήρησης εταιρικών αντιγράφων ασφαλείας, το γνωστό backup, γίνεται ανελαστική ανάγκη, αφού -όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς- πλέον το ερώτημα δεν είναι το εάν μια εταιρεία θα πέσει θύμα επίθεσης, αλλά πότε θα συμβεί αυτό.

Man using laptop showing cloud computing diagrams digital technology information exchange and future technology ideas Data Document Management System (DMS) Network and Internet Service Concepts Getty Images/iStockphoto

Μονόδρομος για την ασφάλεια των αρχείων κάθε επιχείρησης

Η διατήρηση backup των δεδομένων είναι μία πολιτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια πολλές εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιχειρησιακή τους συνέχεια (business continuity), ακόμη και αν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα στη βασική πληροφοριακή υποδομή τους. Η διαφορά σε σχέση με το όχι πολύ μακρινό παρελθόν είναι η έλευση του cloud computing.

Πρακτικά, με το cloud μια επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να έχει το αντίγραφο των δεδομένων, αλλά και των εφαρμογών της, σε μία cloud υποδομή και όχι σε έναν φυσικό χώρο, που έχει τρωτά σημεία και ελλοχεύει σειρά κινδύνων.

Το cloud δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης από οπουδήποτε, με αποτέλεσμα να μπορεί να διασφαλιστεί όχι μόνο η ακεραιότητα των δεδομένων κάθε επιχείρησης, αλλά και η δυνατότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί οτιδήποτε και αν συμβεί. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που σήμερα οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και πιο συστηματικά στο cloud για την ασφαλή αποθήκευση των εταιρικών αντιγράφων ασφαλείας τους, δημιουργώντας το δικό τους «θησαυροφυλάκιο» εταιρικών δεδομένων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τα 2/3 των εταιρειών στην Ελλάδα προτίθενται να προβούν σε νέες cloud επενδύσεις στο άμεσο μέλλον.

Shot of a group of businesspeople having a meeting in the boardroom Getty Images

Η Funky Buddha έκανε το επόμενο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Αυτά τα πλεονεκτήματα αναζήτησε μία από τις κορυφαίες εταιρείες casual ένδυσης στην Ελλάδα, η Funky Buddha, για την ασφάλεια των δεδομένων της και την αδιάκοπη πρόσβασή της σε αυτά. Δεδομένα εξαιρετικά πολύτιμα, καθώς η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα management reporting, το οποίο επιτρέπει στα στελέχη της να λαμβάνουν γρήγορες και σωστές αποφάσεις αξιοποιώντας τα data που υπάρχουν στις υποδομές της και προέρχονται από τα περισσότερα από τα 57 monobrand και τα τουλάχιστον 350 multibrand σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το ζητούμενο για τη Funky Buddha ήταν η διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων της ανά πάσα στιγμή και αυτό μπορούσε να επιτευχθεί μέσω cloud. Για τη μετάβασή της στο cloud εμπιστεύτηκε το Vodafone Business και ειδικότερα την υπηρεσία Vodafone Cloud Backup στο Microsoft Azure.

Η Funky Buddha στην ουσία μετέφερε τη βάση του ERP της στο Microsoft Azure, μέσω των υπηρεσιών του Vodafone Business με τα οφέλη να είναι άμεσα, καθώς έχει πετύχει να βελτιστοποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες ΙΤ και πλέον μπορεί να εστιάσει περαιτέρω την προσοχή της στους πελάτες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της.

Παράλληλα, χάρη στη χρήση των εργαλείων Microsoft 365, η εταιρεία έχει βελτιώσει τόσο την παραγωγικότητα, όσο και γενικότερα την επικοινωνία της εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά με πελάτες και προμηθευτές. Παράλληλα, με την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της να υποστηρίζεται από το δίκτυο της Vodafone καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες επικοινωνίας και διασύνδεσης με το διαδίκτυο.

Οι Vodafone Cloud λύσεις στο Microsoft Azure είναι σήμερα από τις κορυφαίες υπηρεσίες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την always on λειτουργία τους, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο.

Μάθετε περισσότερα εδώ για το πως το Vodafone Business στέκεται δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, προσφέροντας λύσεις που τους επιτρέπουν όχι μόνο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και να το διατηρήσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα