Διπλάσιες οι απειλές από ιούς και malware για τα Mac σε σύγκριση με τα Windows PCs

Διπλάσιες οι απειλές από ιούς και malware για τα Mac σε σύγκριση με τα Windows PCs

Παρότι τα Windows PCs βρίσκονται στο στόχαστρο των ιών και των malware επειδή κατέχουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς, η άνοδος στη χρήση των Mac έχει στρέψει την προσοχή των εγκληματιών σε αυτά.

Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα των κατόχων υπολογιστών Mac και των χρηστών του λειτουργικού συστήματος macOS (OSX) είναι ότι είναι σχεδόν απρόσβλητα από ιούς, με τους κυβερνοεγκληματίες να μην ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το οικοσύστημα της Apple. Φυσικά, αυτό έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια ότι δεν ισχύει και μάλιστα έχουμε φτάσει στο σημείο οι απειλές που αφορούν τα Mac να είναι περισσότερες σε σύγκριση με τα Windows PCs.

Αυτό ισχυρίζεται η Malwarebytes στην τελευταία έκθεση της με τίτλο “The State of Malware 2020”, μια ανάλυση των απειλών (adware, trojans, backdoors, spyware, ransomware κλπ.) που αφορούν τα λειτουργικά συστήματα Windows, macOS/OSX, iOS και Android.

Όπως αναφέρει το Techgear.gr, τα Windows PCs βρίσκονται στο στόχαστρο των ιών και των malware επειδή κατέχουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς, αλλά η άνοδος στη χρήση των Mac (17.04% το ποσοστό τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2020 σύμφωνα με τη Statcounter), έχει στρέψει την προσοχή των εγκληματιών σε αυτά. Αναλογικα, καταγράφονται 5.8 εντοπισμοί malware ανά υπολογιστή Windows κάθε χρόνο, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για υπολογιστές Mac είναι σχεδόν διπλάσιο (11 εντοπισμοί malware ανά υπολογιστή).

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι οι απειλές μεταξύ των δύο λειτουργικών συστημάτων είναι αρκετά διαφορετικές. Οι υπολογιστές Windows έχουν αντιμετωπίσουν πληθώρα από trojans, riskware, cracks, backdoors, worms, ransomware κ.ά., ενώ οι υπολογιστές Mac προσβάλλονται κυρίως από adware και ανεπιθύμητα προγράμματα (PUPs) όπως είναι οι toolbars.

Πρακτικά, εάν είσαι προσεκτικός στην πλοήγηση σου στο Διαδίκτυο, δύσκολα θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα εάν χρησιμοποιείς Mac. Το πιο διαδεδομένο adware που εντοπίστηκε στα Mac είναι το NewTab, το οποίο ουσιαστικά μπορεί να “κολλήσεις” εάν ανοίξεις κάποιο ψεύτικο μήνυμα για πτήση ή εντοπισμό δέματος, με την παρενέργεια να είναι η εμφάνιση διαφημίσεων που παράγουν έσοδα για τους κυβερνοεγκληματίες. Μέσα στο 2019, καταγράφηκε μόλις ένα περιστατικό που αφορούσε την παραπλάνηση του χρήστη για να κατεβάσει και να ανοίξει μια ανεπιθύμητη εφαρμογή.

Περισσότερες μεν οι απειλές, αλλά μάλλον ακίνδυνες (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) για τους χρήστες Mac. Η αυξημένη δημοτικότητά τους, όμως, και η στροφή των κυβερνοεκληματιών προς το λειτουργικό σύστημα της Apple δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό, ούτε επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό πως τα Mac δεν έχουν ιούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα