Έρμαιο της τεχνολογίας το FBI

FBI Director Christopher Wray speaks during the FBI National Academy graduation ceremony, Friday, Dec. 15, 2017, in Quantico, Va. (AP Photo/Evan Vucci)
FBI Director Christopher Wray speaks during the FBI National Academy graduation ceremony, Friday, Dec. 15, 2017, in Quantico, Va. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Ακόμη και η πιο περιβόητη αστυνομική διεύθυνση στον κόσμο δεν μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις κατασχεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές που αποτελούν εν δυνάμει αποδεικτικά στοιχεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το FBI στη διερεύνηση πολλών υποθέσεων καθώς τεχνολογικά κωλύματα δεν επιτρέπουν στην υπηρεσία να «ξεκλειδώσει» τις κατασχεθείσες ηλεκτρονικές συσκευές μέσω των οποίων αναζητούν στοιχεία, φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια η διοίκηση της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ.

Μόνο πέρυσι το FBI δεν κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε παραπάνω απ' τις μισές συσκευές που κατασχέθηκαν για αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων και αυτό είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται, όπως εξήγησε χθες ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, μιλώντας σε συνέδριο για την κυβερνο-ασφάλεια στο πανεπιστήμιο Fordham.

ADVERTISING

Έτσι, παρά τις δικαστικές εντολές που επέτρεπαν στους πράκτορες να εξετάσουν το περιεχόμενο των συσκευών το  FBI δεν ήταν σε θέση να ανοίξει 7.775 συσκευές.

Σύμφωνα μάλιστα με ένα υψηλόβαθμο αξιωματούχο του FBI πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Όλο και περισσότερο δεν έχουμε πρόσβαση στις αποδείξεις, παρά την νομοθετημένη αρμοδιότητά μας» πρόσθεσε ο Wray και σημείωσε ότι αρκετοί εγκληματίες πια χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες εφαρμογές, που τους επιτρέπουν επικοινωνίες οι οποίες δεν μπορούν να ανιχνευθούν ή να περιέλθουν σε χρήση απ' το FBI ακόμη και με εντολή δικαστηρίου.

Το FBI δεν ψάχνει για μια «πίσω πόρτα» που θα επέτρεπε στους πράκτορές του να έχουν μυστικά πρόσβαση στο περιεχόμενο τέτοιων μηνυμάτων, αλλά θέλει να τους δίνουν αυτές τις πληροφορίες οι δημιουργοί και διαχειριστές των εφαρμογών / apps όταν υπάρχει σχετική δικαστική εντολή.

Τα σχόλια του Wray έρχονται ουσιαστικά σε συνέχεια όσων είχε πει ο προκάτοχός του,  James Comey, ο οποίος άνοιξε δικαστική διαμάχη με την Apple προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε τηλεφωνική συσκευή που ανήκε σε έναν απ' τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο.

Με πληροφορίες από NBC,  (AP Photo/Evan Vucci)

SHARE:

24Media Network