Γιατί δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου όλο το βράδυ

Γιατί δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου όλο το βράδυ
Φόρτιση κινητού istock

"Θανατηφόρα" για την μπαταρία του κινητού η πολύωρη φόρτιση. Σε τι ποσοστό πρέπει να είναι φορτισμένη για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η φόρτιση του κινητού τηλεφώνου τη νύχτα μπορεί να φαίνεται ως η πιο λογική ώρα για να συμβεί αυτό, ωστόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της συσκευής.

Οι κατασκευαστές του Android Huawei είναι είναι ενάντια στις ολονύχτιες φορτίσεις μιας νύχτας. «Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας συνδεδεμένο στον φορτιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή για μια νύχτα», λένε.

Αντίθετα, συνιστούν να διατηρείτε την μπαταρία σας μεταξύ 30% και 70%, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε πώς μπορεί να είναι αυτό, πολλά τηλέφωνα προσφέρουν την επιλογή να δείτε την μπαταρία που απομένει ως ποσοστό στις ρυθμίσεις.

Τα περισσότερα smartphone τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου και αυτές υποβαθμίζονται πάντα με την πάροδο του χρόνου ανεξάρτητα από το πώς φορτίζετε το τηλέφωνό σας. Αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργούν μετατοπίζοντας τους φορείς φόρτισης μεταξύ των ηλεκτροδίων και με αυτόν τον τρόπο καταπονούνται τα συστατικά μέρη και καταστρέφεται η απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου.

Το πρόβλημα μάλιστα μεγαλώνει όταν θέλετε να το φορτίσετε πλήρως. ΟKevin Purdy του iFixit παρείχε μια εύχρηστη μεταφορά με σφουγγάρι στους New York Times που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε.

«Είναι πολύ εύκολο να γεμίσεις ένα σφουγγάρι από στεγνό έως πλήρως κορεσμένο», είπε. «Αλλά η προσπάθεια να αναγκάσετε ένα σχεδόν κορεσμένο σφουγγάρι να απορροφήσει τις τελευταίες σταγόνες υγρού απαιτεί πίεση και πιθανότατα αφήνει περισσότερο υγρό στην επιφάνεια. Αυτή η «συσσώρευση» είναι η SEI (στερεή διεπαφή ηλεκτρολυτών) σε μια μπαταρία. Η SEI μειώνει τη συνολική χωρητικότητα μιας μπαταρίας».

Μπορεί να ακούγεται λάθος, αλλά όταν πρόκειται για τη μακροζωία της μπαταρίας, μακροπρόθεσμα είναι σωστό. Ομοίως, το να μην αφήνετε την μπαταρία σας να φτάσει στο 0%, θα μειώσει επίσης την πίεση στα ηλεκτρόδια και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για περισσότερο.

Πέρα από το να βλάψετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, η φόρτιση συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα υγείας και ασφάλειας, εάν δεν προσέχετε πού τις αφήνετε να φορτίζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή η φόρτιση συνήθως συνοδεύεται από κάποιο βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας και, αν κάτι πάει στραβά, οι εύφλεκτες επιφάνειες μπορεί γρήγορα να γίνουν επικίνδυνες. Απαγορευτικά σημεία για φόρτιση πολλών ωρών θεωρούνται, μεταξύ άλλων, τα μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα ενώ προτιμητέα είναι μια επιφάνεια εργασίας ή ένα ξύλινο τραπέζι.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα