Γιατί το Twitter ‘κλείδωσε’ μόνο για 12 ώρες το λογαριασμό του Τραμπ

Γιατί το Twitter ‘κλείδωσε’ μόνο για 12 ώρες το λογαριασμό του Τραμπ
O Ντόναλντ Τραμπ απολάμβανε τα 'πάσα' των social networks σε πολιτικούς, έως ότου έγινε ο λόγος για να αλλάξουν οι πολιτικές τους και να αντιμετωπίζονται πια, με τον ίδιο τρόπο όλοι οι χρήστες. Shutterstock

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter ('μπήκε' τον Μάρτιο του 2009), το social media του 'κλείδωσε' το λογαριασμό. Ποιος είναι ο λόγος που άλλαξε τακτική.

Η Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου του 2021 προστέθηκε στις πιο ντροπιαστικές ημέρες της ιστορίας των των ΗΠΑ, με οπλισμένους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, όπου η Γερουσία ψήφιζε την επικύρωση της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ όσων συνέβησαν ήταν να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και να γίνουν 52 συλλήψεις. Στο live feed που παρείχαν οι υποστηρικτές του Τραμπ από την απόπειρα πραξικοπήματος, υπήρξε και selfie αστυνομικού με εισβολέα.

Όλο αυτό φέρεται να το υποκίνησε ο Τραμπ (αυτό επισήμανε και ο Μπαράκ Ομπάμα), επαναλαμβάνοντας διαρκώς -στις ομιλίες και τα social media- πως ‘μας έκλεψαν τις εκλογές’. Τελευταία φορά το είπε σε ομιλία που ανήρτησε και στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου τον ακολουθούν 88.700.000 άνθρωποι. Σε αυτήν προέτρεψε τον κόσμο του να πραγματοποιήσει και πορεία προς το Καπιτώλιο.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ‘κλείδωσε’ το λογαριασμό του για 12 ώρες ‘για επαναλαμβανόμενες και σοβαρές παραβάσεις’ και προειδοποίησε πως αν συνεχίσει να μη σέβεται τους κανόνες, το @realDonaldTrump θα εξαφανιστεί. Παρεμπιπτόντως, αν επισκεφτείς τώρα το λογαριασμό, είναι ‘ανοιχτός’, εν τούτοις τρία tweets δεν εμφανίζονται ‘λόγω παράβασης των κανονισμών του Twitter’. Να δούμε ποιοι είναι αυτοί.

Τα 'τιμωρημένα' τουίτ του Τραμπ Twitter

 

Ο Τραμπ έγινε ο λόγος που το Twitter ανανέωσε τους κανόνες

Αν τυχόν δεν έχεις ενημερωθεί για το δικαίωμα παρέμβασης των διαχειριστών ιστοσελίδων, apps (κλπ) σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο που εμφανίζεται στα μέσα, μπορείς να καλύψεις το κενό με ένα click στο πώς η πορνογραφία έγινε θεμελιώδης νόμος του Internet.

Όσο ‘μεγάλωναν’ τα social networks παρατηρήθηκε μια ασυδοσία στον τρόπο που επέλεγαν εκατομμύρια άνθρωποι να εκφράζονται στα social networks και κάπως έτσι προέκυψαν οι πολιτικές ορθής χρήσης. Που προφανώς περιλάμβαναν κυρώσεις, σε περίπτωση παραβάσεων -που παρατηρούσε το κάθε μέσο ή που γνωστοποιούνταν σε αυτό μέσω ‘καταγγελιών’ άλλων χρηστών. Γενικά. Ειδικότερα, το Twitter κινείτο βάσει της λογικής που έδινε ‘πάσα’ στους ‘newsworthy individuals’ (άτομα με ειδησεογραφικό ενδιαφέρον). Σε αυτήν την κατηγορία, βάσει ερευνών που ‘χουν γίνει ανήκουν όσοι παρέχουν περιεχόμενο που ‘είναι αρκετά ενδιαφέρον, ώστε να χρειάζεται ή να θέλουν να το γνωρίζουν οι άνθρωποι’.

Στις βασικές προϋποθέσεις για να μπει κάποιος σε αυτήν τη λίστα, είναι να ανήκει στους Παγκόσμιους ηγέτες, να είναι υποψήφιος εκλογών ή εκλεγμένος αξιωματούχος και να έχει περισσότερους από 250.000 followers. Μετά οφείλουν να τηρούν κάποια πράγματα (έχουν ειδική λίστα με κανόνες), όπως δεν πρέπει

✎ να προωθούν την τρομοκρατία,

✎ να απευθύνουν σαφείς και άμεσες απειλές βίας εναντίον ατόμων (μέσω άμεσης αλληλεπίδρασης ή σχολιασμό σε θέματα εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής που μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιες καταστάσεις),

✎ να δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες (πχ διευθύνσεις σπιτιών),

✎ να δημοσιεύουν ή μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες ή video άλλων, που έχουν προκύψει χωρίς συγκατάθεση όλων των μελών,

✎ να συμμετέχουν σε συμπεριφορές που αφορούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και

✎ να ενθαρρύνουν ή να προωθούν τον αυτοτραυματισμό.

Οι κανόνες Πολιτικής Ακεραιότητας για όλα τα μέλη της κατηγορίας ‘άτομα με ειδησεογραφικό ενδιαφέρον’ ανανεώθηκαν στις 10/9 του 2020, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο Τραμπ έπαιξε το μεγαλύτερο ρόλο, ως προς αυτό. Εκείνη την ημέρα το μέσο είχε εξηγήσει πως “η συζήτηση που γίνεται στο Twitter δεν είναι ποτέ πιο σημαντική, από το διάστημα των εκλογών. To Τwitter γίνεται το μέρος όπου έρχονται οι άνθρωποι για να ακούσουν απευθείας όσα έχουν να πουν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι και οι υποψήφιοι για αξίωμα, όπου έρχονται για να βρουν αποκλειστικές ειδήσεις και η ολοκληρωτική πηγή πληροφοριών για το πότε και το πώς θα ψηφίσουν για τις εκλογές. Όσο αυξάνονται οι άνθρωποι που αναζητούν τρόπους να ψηφίσουν και να εκφράσουν το βασικό πολιτικό τους δικαίωμα, με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ανάγκη για αυτού του τύπου πληροφορίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα”.

Ως εκ τούτου “από την Πέμπτη 17/9 του 2020 θα επισημαίνουμε ή θα διαγράφουμε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που έχουν ως στόχο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στις εκλογές ή σε άλλες πολιτικές διαδικασίες. Η νέα πολιτική περιλαμβάνει (χωρίς να περιορίζεται σε αυτά) 

α) τις ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, που προκαλούν σύγχυση, σχετικά με τους νόμους και τους κανόνες της πολιτικής διαδικασίας ή αξιωματούχους και ινστιτούτα που εκτελούν αυτές τις διαδικασίες,

β) αμφισβητούμενους ισχυρισμούς που μπορούν να υπονομεύσουν την πίστη στη διαδικασία, μη επαληθευμένες πληροφορίες σχετικές με τη νοθεία των εκλογών, την αλλοίωση των ψήφων, την καταμέτρηση των ψήφων ή την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων,

γ) παραπλανητικούς ισχυρισμούς, σχετικούς με τα αποτελέσματα ή το αποτέλεσμα μιας πολιτικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρέμβαση, με την εκτέλεση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας (για παράδειγμα, ισχυρισμός νίκης πριν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, υποκινώντας παράνομη συμπεριφορά προκειμένου να μην καταστεί δυνατή η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας ή η ομαλή διαδοχή.

Σε συνέχεια της υπάρχουσας προσέγγισης μας ως προς την επιβολή κυρώσεων, τα Tweets αυτά θα τίθεται υπό την επεκταμένη πολιτική και θα μειώνεται η προβολή τους στην υπηρεσία μας. Ωστόσο, όσοι ακολουθούν το λογαριασμό θα μπορούν να δουν το Tweet και να κάνουν Retweet”.

Έκτοτε στα παραπτώματα το Twitter πρόσθετε ένα θαυμαστικό και διευκρινιστικές σημειώσεις (πχ. ‘αυτός ο ισχυρισμός για τη νοθεία εκλογών αμφισβητείται’ ή ‘οι αξιωματούχοι των εκλογών επιβεβαίωσαν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ως Προέδρου’) και κάνει αδύνατο το retweet. Στις πιο σοβαρές καταστάσεις, έκανε mute, αλλά όχι delete στα αμφιλεγόμενα ‘τιτιβίσματα’. Κάνε ένα scroll down στο account. Έχει ενδιαφέρον.

Όπως είχε αποκαλύψει η Guardian αυτό και έγινε με 12 tweets του Τραμπ, την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, στα οποία εξέφρασε την αμφισβήτηση του για την καταμέτρηση των ψήφων. Τότε ήταν που η Επιτροπή Δικηγόρων για τα Πολιτικά Δικαιώματα και το γκρουπ επιτήρησης (στο πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση τομείς όπως οι ‘χρήμα και πολιτική’, ‘ψηφοφορία και εκλογές’, ‘ηθική’, ‘δίκαιη οικονομία’ και ‘μέσα ενημέρωσης και δημοκρατία’) Common Cause, είχαν στείλει επιστολή στον CEO του Twitter, Jack Dorsey με το αίτημα την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του λογαριασμού του Τραμπ ‘για να αποφευχθεί η διάδοση της παραπληροφόρησης που έχουν να κάνουν με τις εκλογές’. Ο Dorsey είχε απαντήσει “επιφυλασσόμαστε να πάρουμε μέτρα”.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7/1, έκανε το 3/3 στην ανανέωση των ‘don’t’ του Twitter, στην πολιτική που διάβασες πιο πάνω, με τρία εκ των πέντε tweets που έγραψε (back to back). Στο ένα πόσταρε και  video στο οποίο έλεγε στους υποστηρικτές του ‘να πάτε στο σπίτι’, αλλά πρόσθεσε ‘σας αγαπάμε’, ενώ τους αποκάλεσε ‘πατριώτες’, όπως επαναλάμβανε πως ‘μας έκλεψαν τις εκλογές’.

Το μέσο ενημέρωσε τον χρήστη @realDonaldTrump πως για 12 ώρες ο λογαριασμός του θα μπλοκαριστεί (ως συνέπεια της παράβασης του) και αν επιλέγει να μη σβήσει τα επίμαχα tweets, ο λογαριασμός θα παραμείνει ‘κλειδωμένος’. Για πρώτη φορά προειδοποίησε ότι “μελλοντικές παραβάσεις των κανονισμών μας θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μόνιμη αφαίρεση” τόνισε το Twitter. Θα ήθελα να έχεις υπ’ όψιν σου ότι οι 12 ώρες είναι το μίνιμουμ ποινής για παραβάσεις και πως από τις 20 του μήνα όταν θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ δεν θα ανήκει στη λίστα με τους  ‘newsworthy individuals’.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα