Εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι σέλφι των αστυνομικών και η “διευκόλυνση” στους οπαδούς του Τραμπ

Διαβάζεται σε 3'
Εισβολή στο Καπιτώλιο: Οι σέλφι των αστυνομικών και η “διευκόλυνση” στους οπαδούς του Τραμπ
Το κύκνειο άσμα του Τραμπ ήταν ένα αποτυχημένο πραξικόπημα AP

Η αμερικανική αστυνομία εμφανίστηκε ανήμπορη απέναντι σε μία προγραμματισμένη διαδήλωση οπλισμένων ακροδεξιών και με την ολιγωρία της επέτρεψε στους οπαδούς των Τραμπ να λεηλατήσουν το Καπιτώλιο.

Σοκαρισμένη παρακολούθησε η παγκόσμια κοινότητα τα όσα εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου η Γερουσία ψήφιζε την επικύρωση της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Οπλισμένοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν σε ένα από τα πιο καλά φυλασσόμενα και οχυρωμένα κτίρια στον πλανήτη, στο Καπιτώλιο, καταφέρνοντας να λεηλατήσουν μεταξύ άλλων το γραφείο της Νάνσι Πελόζι, τρομοκρατώντας παράλληλα τους εργαζόμενους στον χώρο που κρύβονταν από τους “εσωτερικούς τρομοκράτες” όπως χαρακτηρίστηκαν.

Βαριά οπλισμένοι, σε μερικές περιπτώσεις κυματίζοντας σημαίες Συνομοσπονδίας, με υπερβολική αυτοπεποίθηση και άνεση, επιθετικά μέλη του όχλου μπήκαν μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας. Εγείρονται επομένως ερωτήματα αναφορικά με την αναποτελεσματικότητα της αστυνομίας που ακόμη κι αν κατέληξε αριθμητικά να υστερεί κατά πολύ σε σχέση με τους διαδηλωτές, βρέθηκε όμηρη της κατάστασης και σε καμία περίπτωση δεν προστάτευσε τον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Σε ένα σκηνικό απόλυτου χάους είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι κατασταλτικές δυνάμεις του νόμου έμοιαζαν απλά να περιμένουν μέχρι να ξεσπάσουν όλη την οργή τους οι τραμπικοί και να φύγουν όποτε επιθυμήσουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγιναν μόλις 52 συλλήψεις και ότι υπήρξε ανοχή όπως αποδεικνύουν βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter.

Η στιγμή που όλα ξεκίνησαν και το Καπιτώλιο μοιάζει να φυλάσσεται περιμετρικά από λειψή αστυνομική δύναμη, ανήμπορη στην θέα του οργισμένου πλήθους που ανέτρεψε ακόπα τα εξωτερικά κιγκλιδώματα.

Η κεντρική είσοδος φυλάσσεται, όπως φαίνεται, από έναν μόνο άνδρα της αστυνομίας, για μία διαδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί από καιρό από οργανώσεις που έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι οπλοφορούν δημόσια.

Αστυνομικός βγάζει σέλφι με διαδηλωτή, χωρίς καμία ένδειξη προσπάθειας απώθησης των εισβολέων στο Καπιτώλιο.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν διώχνουν τον όχλο, ένας αστυνομικός είπε στους New York Times, σύμφωνα με το thecut.com, “Πρέπει να τους αφήσουμε να κάνουν αυτό για το οποίο ήρθαν”.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει την αστυνομία να ανοίγει τα εξωτερικά κιγκλιδώματα με αποτέλεσμα οι ακροδεξιοί διαδηλωτές να ξεχυθούν θριαμβευτικά προς την είσοδο, διευκολύνοντάς τους.

Σε ένα άλλο απόσπασμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, διακρίνεται ένας αξιωματικός της αστυνομίας να συνοδεύει μία τραμπική διαδηλώτρια κρατώντας της το χέρι.

Οι αντιδράσεις για όλα αυτά τα στιγμιότυπα που προδίδουν ένα κράτος δικαίου προκαλούν ακόμη περισσότερη οργή μετά την ακραία καταστολή των διαδηλώσεων του Black Lives Matter, ενώ πολλοί χρήστες του Twitter αλλά και δημόσια πρόσωπα έπσαυσαν να κάνουν τις συγκρίσεις, μιλώντας δικαιολογημένα για “λευκό προνόμιο”.

Πάντως, ακόμα και τις φορές που λευκοί πολίτες βρέθηκαν για ειρηνική διαμαρτυρία στο παρελθόν στο Καπιτώλιο, η αντιμετώπισή τους δεν θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες ντροπής της εισβολής των εξτρεμιστών τραμπικών, εφόσον απομακρύνθηκαν αμεσότατα και βίαια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα