Η COSMOTE συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Privacy Flag

Η COSMOTE συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Privacy Flag

Στόχος, η δημιουργία εφαρμογών για την προστασία των δεδομένων των πολιτών στο ψηφιακό περιβάλλον

Στην προστασία της ιδιωτικότητας στο ψηφιακό περιβάλλον συμβάλλει η COSMOTE, με τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο PrivacyFlag. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη εργαλείων που θα βοηθούν τους πολίτες να προστατεύσουν τα δεδομένα τους κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο του PrivacyFlag (σ.σ. Protecting Citizens Privacy, Privacy Management for Websites, Smartphone applications and the Internet of Things) έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές για υπολογιστές και smartphones (web–browser add-on και mobileapp), καθώς και μία σύγχρονη πλατφόρμα (publicurl) που βοηθούν τους χρήστες να ελέγχουν και να αξιολογούν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται και τις εφαρμογές που κατεβάζουν στο «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο, ως προς την διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων τους. Το ερευνητικό έργο χρησιμοποιεί μηχανισμούς crowdsourcing, για την αξιολόγηση των εργαλείων μέσω ανατροφοδότησης από τους ίδιους τους τελικούς χρήστες.

Από τα κυριότερα εργαλεία που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου είναι το PrivacyFlag Βrowseradd-on, με την εγκατάσταση του οποίου στον GoogleChrome, το χρώμα του Βrowseradd-on εικονιδίου αλλάζει, χαρακτηρίζοντας τους ιστότοπους ως «φιλικούς» ή «μη φιλικούς» ως προς την ιδιωτικότητα. Εξίσου σημαντικό είναι και το ΜobileappPrivacyFlag. Η εφαρμογή ενημερώνει σχετικά με πιθανούς κινδύνους από εγκατεστημένες εφαρμογές σε κινητές συσκευές και ταμπλέτες με λειτουργικό σύστημα Android, πραγματοποιώντας ελέγχους στα δικαιώματα πρόσβασης που ζητούνται να παραχωρηθούν (π.χ. γεω-τοποθεσία, επαφές, φωτογραφίες, κ.α.). Τα εργαλεία του PrivacyFlag είναι διαθέσιμα στον παρακάτω σύνδεσμο: http://privacyflag.eu/pf-tools/.

Ως projectcoordinator, η COSMOTE συντονίζει το ερευνητικό έργο PrivacyFlag και επιπλέον συμμετέχει στον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων, των προδιαγραφών, της αρχιτεκτονικής του συστήματος αλλά και στη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος. Επίσης συμβάλλει στη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του πλαισίου Horizon 2020, συμμετέχουν σε αυτό 12 φορείς από 7 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σερβία και Σουηδία) και έχει συνολική διάρκεια 3 χρόνια.

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις και αποτελεί μακράν τον μεγαλύτερο επενδυτή σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Μόνο το 2018, ο Όμιλος συμμετέχει σε 23 πρωτοποριακά ερευνητικά επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 55 ερευνητικά έργα. Παράλληλα, τα Εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών του Ομίλου ΟΤΕ αξιολογούν τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Όμιλος ΟΤΕ επιδιώκει να φτιάξει έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Cosmote
SHARE: