Η HP εστιάζει δυναμικά στην κυκλική οικονομία το 2021

Η HP εστιάζει δυναμικά στην κυκλική οικονομία το 2021

Πίσω από όλες μας τις προσπάθειές να χτίσουμε μια πιο βιώσιμη οικονομία βρίσκεται μια προφανής πραγματικότητα.

Η σπατάλη στα τρέχοντα οικονομικά μας μοντέλα είναι τεράστια, καθιστώντας τη μη βιώσιμη. Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, η παραγωγή αποβλήτων θα ξεπεράσει δραστικά την αύξηση του πληθυσμού περισσότερο από το διπλάσιο από τώρα και μέχρι και το 2050.

Με απλά λόγια: το παραδοσιακό γραμμικό μοντέλο παραγωγής «take, make, dispose» δεν είναι πλέον βιώσιμο. Για να χτίσουμε μια λειτουργική οικονομία για τους ανθρώπους και το περιβάλλον, θα πρέπει να ανακαλύψουμε έναν τρόπο ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερο, να σπαταλάμε λιγότερο και να ανακυκλώνουμε περισσότερο. Αυτό το μοντέλο είναι γνωστό ως «κυκλική οικονομία».

Μόνο η κυκλική οικονομία μπορεί να προφέρει πραγματική βιωσιμότητα

Σε μια κυκλική οικονομία, οι επιχειρήσεις στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η κάθε διαδικασία είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Στην HP, η στρατηγική για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας περιλαμβάνει: επισκευή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Αυτές οι αρχές εντοπίζονται από το 1992, όταν η HP ξεκίνησε το πρόγραμμα Design for Sustainability.

Σε κάθε παραγόμενο είδος – είτε πρόκειται για φυσικό προϊόν είτε για υπηρεσία – οι απαραίτητες πρώτες ύλες ή η ενέργεια, διατηρούνται στην απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Και όταν ένα προϊόν φτάσει στο τέλος της ζωής του, διασπάται και ανακυκλώνεται με τρόπο που να αποτρέπει την κατάληξη των αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ένα βασικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι ο επανασχεδιασμός των προϊόντων. Στην HP, η βιωσιμότητα ενσωματώνεται στη διαδικασία σχεδιασμού. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι προϊόντων ξεκινούν το πρώτο προσχέδιο, λαμβάνουν υπόψη τους την ποσότητα ενέργειας και πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή, τη λειτουργία και στη συνέχεια την έκθεση αυτού του προϊόντος, καθώς και για την ποσότητα των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο στην προσπάθεια δημιουργίας κυκλικής οικονομίας είναι ο σχηματισμός νέων επιχειρηματικών μοντέλων και η μεταρρύθμιση των αλυσίδων εφοδιασμού. Με τη μετάβαση σε συμβόλαιο μίσθωσης (δηλαδή ως συνδρομητική υπηρεσία) και όχι σε αγορά εξοπλισμού, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν στενότερα με τους πελάτες για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα θα παραμείνουν εκτός χώρων υγειονομικής ταφής.

Έχοντας αυτό υπόψη, η HP έχει επισκευάσει και επαναχρησιμοποιήσει πάνω από 4,6 εκατομμύρια μονάδες hardware και έχει ανακυκλώσει 528.300 τόνους hardware και εκτύπωσης – με στόχο την ανακύκλωση 1,2 εκατομμυρίων τόνων έως το 2025. Σχεδόν 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια την ημέρα μετατρέπονται σε νέα δοχεία μελάνης μέσω μονάδων ανακύκλωσης στο Νάσβιλ (ΗΠΑ) και στο Thurnau (Γερμανία).

Για παράδειγμα, το Instant Ink της HP – μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία που μεταφέρει μελάνι στην πόρτα σου πριν αυτό τελειώσει (και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης) – μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με την αγορά και τη διανομή μελανιού κατά 73% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αγορές δοχείων μελάνης. Η μετάβαση σε αυτό το μοντέλο επιτρέπει επίσης στους πελάτες να ανατρέχουν αυτόματα σε νεότερα και σε πιο ενεργειακά αποτελεσματικά προϊόντα και υπηρεσίες εφόσον είναι διαθέσιμα, αντί να δεσμεύουν κεφάλαια για την αγορά νέων προϊόντων.

Η διαδικασία οικοδόμησης μιας κυκλικής οικονομίας διευκολύνεται επίσης με τη δημιουργία νέων βιομηχανικών τεχνολογιών όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και το Internet of Things (IoT). Όταν οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την τεχνολογία 3D εκτύπωσης της HP, για παράδειγμα, μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν έως και το 80% του επιπλέον toner του εκτυπωτή από οποιαδήποτε εργασία. Αυτό μειώνει τη σπατάλη και τη χρήση πόρων. Η χρήση της τεχνολογίας IoT για την προβλεπόμενη συντήρηση μειώνει τις φθορές και τα απόβλητα της ενέργειας και των πρώτων υλών, έως και 20%.

Μαζί, έχουμε ήδη τα εργαλεία που χρειαζόμαστε

Πολλά από τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για τη δημιουργία της κυκλικής οικονομίας είναι ήδη άμεσα διαθέσιμα σε εμάς. Και πολλές επιχειρήσεις τα χρησιμοποιούν ήδη για να καταστήσουν περισσότερο βιώσιμες τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού.

Ωστόσο, δεν είναι αρκετό για τις επιχειρήσεις να υιοθετούν απλώς αυτά τα εργαλεία και τις πρακτικές. Είναι σημαντικό οι εταιρείες να συμπράττουν με συνεργάτες σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Η HP, για παράδειγμα, το 2018 εντάχθηκε στην πρωτοβουλία NextWave Plastics, για να δημιουργήσει το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο αλυσίδας εφοδιασμού από ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό που καταλήγει στον ωκεανό.

Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, η HP επένδυσε 2 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει μια «γραμμή ανακύκλωσης» στην Αϊτή – η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2020, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που επέφερε ο ιός Covid-19. Η εγκατάσταση συγκεντρώνει πλαστικά απόβλητα που συλλέγονται στις παραλίες της Αϊτής, τα καθαρίζει και τα μετατρέπει σε προϊόντα και προμήθειες HP. Πέρα από τη συνεισφορά της στη δημιουργία ακόμη πιο βιώσιμων HP προϊόντων και στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το περιβάλλον, η πρωτοβουλία αυτή δημιούργησε οικονομικές ευκαιρίες σε περισσότερους από 1.000 Αϊτούς, αρκετές σε γυναίκες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη φροντίδα των οικογενειών τους.

Σε άλλα μέρη, η HP συνεργάστηκε με το Smart Freight Center, το οποίο ειδικεύεται στη μείωση των εκπομπών από την εφοδιαστική αλυσίδα. Ως μέρος της δέσμευσης της HP για μείωση κατά 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2025, η συνεργασία έχει ήδη συμβάλλει στην αύξηση κατά 31% της αποτελεσματικότητας στην αποστολή φορητών υπολογιστών HP που μεταφέρονται από την Ασία στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η HP έχει συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των φορητών υπολογιστών HP που αποστέλλονται σιδηροδρομικώς από 2% σε 25%. Ο σιδηρόδρομος είναι ενεργειακά αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς, εκπέμποντας κατά μέσο όρο 76% χαμηλότερους ρύπους σε σχέση με τα βαρέα φορτηγά οχήματα που διανύουν την ίδια απόσταση με το ίδιο φορτίο. Οποιαδήποτε εταιρεία στοχεύει στο να συμβάλει υπεύθυνα στη δημιουργία μιας βιώσιμης μετα-covid οικονομίας, θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον σιδηρόδρομο ως μέσο μεταφοράς.

Οι υπηρεσίες και τα προγράμματα ανακύκλωσης μπορούν επίσης να εφαρμοστούν γρήγορα από τις επιχειρήσεις για να αποτραπεί η κατάληξη των αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, παραμένοντας εντός της κυκλικής οικονομίας. Στην HP, η γκάμα προγραμμάτων και υπηρεσιών μας περιλαμβάνει:

  • HP Planet Partners: ένα επαγγελματικό πρόγραμμα ανακύκλωσης hardware και αναλώσιμων για υπολογιστές, εκτυπωτές και αναλώσιμα εκτύπωσης, το οποίο λειτουργεί σε 76 χώρες παγκοσμίως.

  • HP Instant Ink: οι πελάτες που εγγράφονται στη σελίδα της υπηρεσίας εκτύπωσης HP Instant Ink λαμβάνουν δωρεάν ανακυκλωμένα δοχεία μελάνης ως μέρος της εξυπηρέτησής τους.

Με όλο και περισσότερους χρήστες τεχνολογίας να επιλέγουν βάσει της ιδεολογίας τους όσο και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που τους παρουσιάζονται – ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αποτελεί πλέον βασικό κριτήριο αγοράς. Εάν δεν εφαρμόζουν ήδη περιβαλλοντική πρακτική, οι εταιρείες δεν έχουν άλλα περιθώρια από την άμεση επανεξέταση των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Επιπλέον, αυτοί οι στόχοι και οι αξίες δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για τη γραμμή που ακολουθεί μια εταιρεία, αλλά και εξαιρετικά σημαντικοί για τη διασφάλιση του μέλλοντος του πλανήτη μας – στόχος που πρέπει να αγκαλιάσει ο καθένας μας από το 2021 και έπειτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα