Η πρώτη πτήση μαχητικού αεροσκάφους με "3D εξαρτήματα"

Η πρώτη πτήση μαχητικού αεροσκάφους με "3D εξαρτήματα"

Έγινε η πρώτη πτήση μαχητικού αεροπλάνου τμήματα του οποίου κατασκευάστηκαν σε 3D εκτυπωτή

Ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Tornado πέταξε για πρώτη φορά με μεταλλικά εξαρτήματα τυπωμένα σε 3D εκτυπωτή, ανακοίνωσε η βρετανική αεροναυπηγική ομάδα της BAE Systems.

Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε «με επιτυχία» τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο Ουόρτον στην βορειοδυτική Αγγλία , σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η βρετανική πολυεθνική εταιρεία άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής.

Τα τμήματα του αεροπλάνου που δεν ήταν κατασκευασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά απλώς τυπώθηκαν σε 3D εκτυπωτή ήταν ένα προστατευτικό κάλυμμα για το πιλοτήριο, ένα τμήμα του συστήματος εισαγωγής αέρα και ένα μέρος στο σύστημα προσγείωσης, σύμφωνα με τη βρετανική ομάδα.

Οι 3D εκτυπωτές, οι οποίοι επιτρέπουν την κατασκευή ενός αντικειμένου προσθέτοντας στη σειρά στρώματα υλικού βάσει ενός αριθμητικού μοντέλου σε τρεις διαστάσεις, έχει γίνει το μέλλον της τεχνολογίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία. Τον περασμένο Αύγουστο η NASA εκτόξευσε πύραυλο του οποίου το ακροφύσιο του κινητήρα είχε τυπωθεί σε 3D εκτυπωτή.

Σύμφωνα με την BAE Systems η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών θα μπορούσε να επιτρέψει την εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων λιρών κάθε χρόνο στον τομέα της αεροναυπηγικής.

Όπως δήλωσε ο Μάικ Μάρει μηχανικός στην BAE Systems η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει «πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network