iPhone: Το smartphone της Apple που άλλαξε τον κόσμο

iPhone: Το smartphone της Apple που άλλαξε τον κόσμο

Ελάχιστοι θυμούνται τα smartphones πριν το iPhone. Πριν από 13 χρόνια η Apple παρουσίασε τη συσκευή που ήρθε να αλλάξει μια για πάντα το τοπίο σε μία ολόκληρη αγορά, διαμορφώνοντας εκ νέου τα στάνταρ της.

Αποτέλεσε όραμα του Steve Jobs ο οποίος είδε στα smartphones το “next big thing” της τεχνολογίας εν αντιθέσει με όλους όσοι υποστήριζαν ότι αυτά ήταν τα tablets και τα PDA. Το 2004 η Apple είχε έτοιμη για beta testing την πρώτη έκδοση της συσκευής και τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2007, το iPhone ή iPhone 2G όπως το αποκαλούσε ο κόσμος έκανε επίσημα την εμφάνισή του.

Πολλά περισσότερα από ένα «ακριβό κινητό»

Το iPhone είναι πλέον ο ορισμός του premium smartphone. Ακριβό αλλά αξιόπιστο, προσεγμένο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, εγγυάται μία κορυφαία εμπειρία χρήσης μέσα στο οικοσύστημα της Apple. Η τελευταία δίνει τεράστια βάση σε αυτό, γεγονός που δεν τη διαφοροποιεί απλά από τον ανταγωνισμό αλλά της επιτρέπει να έχει και την τελευταία λέξη σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το iOS και την αλληλεπίδραση με τον χρήστη.

Αν και οι haters της Apple επιμένουν να εστιάζουν στα χαρακτηριστικά που άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα iPhone (αγνοώντας το γεγονός πως η εταιρεία από το Cupertino έχει τους δικούς της κανόνες), τα τελευταία ήταν εξ αρχής συνώνυμα της καινοτομίας. Μέσω των iPhone η Apple παρουσίασε ουκ ολίγες τάσεις, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερες: η εμφάνιση μίας τεχνολογίας στο iPhone ανέκαθεν αποτελούσε μία κάποιας μορφής επικύρωση.

iPhone: Εφεύροντας ξανά το τηλέφωνο

Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Macworld, ο Steve Jobs υποστήριξε ότι η Apple είχε εφεύρει εκ νέου το τηλέφωνο. Όσο πομπώδη κι αν ακούγονταν τα λόγια του, δεν απείχαν και πολύ από την πραγματικότητα. Σε μία εποχή που τα smartphone δεν είχαν απογαλακτιστεί ακόμα από το κλασσικό αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο, η Apple τόλμησε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.

Το στοίχημα του Jobs είχε κοστίσει περί τα 150 εκατ. δολάρια όμως απέδωσε πέρα για πέρα. Συνδυάζοντας λειτουργίες ενός iPod, ενός κινητού τηλεφώνου και ενός “internet communicator”, το iPhone έκανε πράξη κάτι που καμία άλλη συσκευή δεν είχε καταφέρει ως τότε, προσφέροντας μία πρωτόγνωρη εμπειρία χρήσης.

iPhone 3G: Η εμφάνιση του App Store

Το δεύτερο μοντέλο iPhone κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά το πρώτο, στις 11 Ιουλίου του 2008. Μία μέρα νωρίτερα όμως είχε ανοίξει για πρώτη φορά τις ψηφιακές πόρτες του το App Store. Βλέπεις, όταν κυκλοφόρησε το iPhone 2G δεν υποστήριζε εφαρμογές τρίτων. Η Apple όμως είδε την ευκαιρία και αποφάσισε να αλλάξει σβέλτα γραμμή πλεύσης. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μοντέλο (επί πληρωμή, δωρεάν διανομή με μικροσυναλλαγές) με την εταιρεία σε κάθε περίπτωση να παίρνει προκαθορισμένο ποσοστό. Το App Store έκανε ντεμπούτο με 500 εφαρμογές, για να φτάσει τις 800 με 10 εκατ. downloads έπειτα από τρεις μόλις ημέρες λειτουργίας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

iPhone 4: Με τη δύναμη της Retina

Αφήνουμε στην άκρη το iPhone 3GS και πάμε στο iPhone 4 του 2010 (τελευταίο μοντέλο που κυκλοφόρησε καλοκαίρι) που έβαλε μια νέα λέξη στη ζωή μας: Retina. Στην ουσία επρόκειτο για νέες IPS LCD οθόνες (η λέξη ήταν σήμα κατατεθέν της Apple) οι οποίες έκαναν εκείνες των προηγούμενων μοντέλων -και του ανταγωνισμού φυσικά- να μοιάζουν αρχαίες.

Με βελτιωμένη φωτεινότητα, εκπληκτικές λεπτομέρειες (απόρροια των 326 ppi) και ανάλυση 960×640 pixels, η οθόνη του iPhone 4 προσέφερε μία άνευ προηγουμένου εμπειρία θέασης, αποτελώντας σε χρόνο μηδέν το νέο στάνταρ της αγοράς. Για να καταλάβεις, το iPhone 3GS διέθετε μία LCD ανάλυσης 480×320 pixels στα 166 ppi!

iPhone 5s: Το άγγιγμα του Touch ID

Τα s μοντέλα του iPhone είχαν τη φήμη των «φρεσκαρισμάτων», αποτελώντας ελαφρώς αναβαθμισμένες εκδόσεις των αμέσως προηγούμενων εκδόσεων. Στην περίπτωση του iPhone 5s όμως τα πράγματα διέφεραν. Η Apple δεν είχε δημιουργήσει απλά έναν καλύτερο και ισχυρότερο επεξεργαστή (Α7) αλλά και ένα πρωτοποριακό σύστημα σάρωσης και αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος. Το Touch ID έδινε στον χρήστη τη δυνατότητα να ξεκλειδώνει τη συσκευή του και να πραγματοποιεί αγορές, άνετα, γρήγορα και προπάντων με απόλυτη ασφάλεια. Στην πορεία μάλιστα το είδαμε σε κάθε συσκευή της Apple (από iPad μέχρι MacBook) για να αντικατασταθεί το 2017 από το Face ID, ελλείψει πλήκτρων στο iPhone X εκείνης της χρονιάς.

iPhone 6: Οι πληρωμές αλλάζουν με το Apple Pay

Έναν χρόνο αργότερα, το 2014, το iPhone 6 γινόταν το πρώτο iPhone με υποστήριξη near-field communications ή εν συντομία NFC. Η προσθήκη αυτή ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για το Apple Pay, το νέο σύστημα της εταιρείας που ήρθε να αλλάξει μια για πάντα τις πληρωμές. Ο χρήστης ήταν σε θέση να αποθηκεύσει τις κάρτες του στο Passbook και να τις χρησιμοποιήσει ανέπαφα σε καταστήματα που διέθεταν POS με τη σχετική λειτουργία, κάτι που ουσιαστικά αχρήστευε το πορτοφόλι!


Στην πράξη η Apple έδειχνε σε όλο τον κόσμο πώς θα γίνονταν οι πληρωμές στο μέλλον, με έναν τρόπο άνετο, γρήγορο, ευέλικτο και ασφαλή. Έκτοτε το Apple Pay εμφανίστηκε και στο Apple Watch με τις προοπτικές του να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές.

iPhone 7: Τέσσερις πυρήνες

Το iPhone 7 έκανε την εμφάνισή του το 2016, με την Apple να ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι η συσκευή είχε την ισχύ να ανταποκριθεί στις ανάγκες ακόμα και των πλέον απαιτητικών χρηστών. Η νέα έκδοση της συσκευής, βλέπεις, διέθετε για πρώτη φορά επεξεργαστή με τέσσερις πυρήνες. Το SoC A10 μάλιστα έδινε ιδιαίτερη έμφαση στα γραφικά χαρίζοντας εμπειρίες gameplay που μέχρι τότε μόνο οι handheld κονσόλες ήταν σε θέση να προσφέρουν. Την ίδια στιγμή, επετύγχανε τόσο αποτελεσματική διαχείριση πόρων που είχε ως αποτέλεσμα η αυτονομία της συσκευής να είναι ενισχυμένη κατά 20%.

iPhone X: Αντίο κουμπιά, καλώς ήρθες OLED

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από την πρώτη κυκλοφορία του iPhone, η Apple μαζί με τα αναμενόμενα μοντέλα του 2017 (iPhone 8/8 Plus), λάνσαρε και ένα ακόμα, επετειακό. Το iPhone X όμως έμελλε να δείξει τον δρόμο, όχι μόνο στα iPhone αλλά και σε ολόκληρη την αγορά για ακόμα μια φορά.


Το πλήκτρο home είχε εξαφανιστεί με την οθόνη της συσκευής να καταλαμβάνει πρακτικά ολόκληρη την πρόσοψή της -με εξαίρεση το notch για την κάμερα. Και όταν λέμε οθόνη, δεν εννοούμε ό,τι κι ό,τι: μία OLED 5,85 ιντσών προσέφερε μία εκπληκτική εμπειρία χρήσης, δίνοντας στους καταναλωτές εν έτει 2017 μια εικόνα των smartphones του μέλλοντος!

Το τηλέφωνο που έκανε τη διαφορά

Το iPhone συμπληρώνει φέτος 13 χρόνια στην αγορά. Μέσα σε αυτά, η Apple έχει καινοτομήσει ουκ ολίγες φορές, επιδεικνύοντας μία αξιοσημείωτη τόλμη και πίστη στο όραμά της, ένα όραμα που εξελίσσεται μονίμως κι όμως καταφέρνει με έναν σχεδόν μαγικό τρόπο να βρίσκεται μπροστά από την εποχή του. Αλήθεια, μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν σήμερα τα smartphones αν στην Apple δεν πίστευαν τόσο πολύ στη διαφορετικότητά τους…;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα