Καινοτόμες διαδικτυακές πλατφόρμες - υπηρεσίες από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Καινοτόμες διαδικτυακές πλατφόρμες - υπηρεσίες από φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρωτότυπες διαδικτυακές πλατφόρμες και υπηρεσίες για έξυπνα κινητά που λείπουν από την αγορά δημιούργησαν ομάδες φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πρωτότυπες επιχειρήσεις κι εφαρμογές για έξυπνα κινητά που λείπουν απο την αγορά δημιούργησαν ομάδες φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών,  ανοίγοντας  νέους δρομους στην ψηφιακή καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Δεκαπέντε ομάδες φοιτητών του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, την Παρασκευή 22 Μαϊου 2015, παρουσίασαν τις ιδέες τους, στο πλαίσιο του διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα απο το Σωματείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας  (ΣΕΝ/ Junior Achievement Greece) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Απο την κοινωνική προσφορά και την φιλανθρωπία μέχρι την οργάνωση της διασκέδασης, την εκπαίδευση και την απασχόληση, όλες οι ιδέες που παρουσιάστηκαν ήταν η μία, πιο εντυπωσιακή απο την άλλη.

Tην πρώτη θέση κέρδισε η φοιτητική ομάδα "BLOODE",  με τις Ν. Κρίτσαλη, Κ. Βιολιτζή και  Χ. Μπουσδούκη.  Οι φοιτήτριες δημιούργησαν μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που συγκεντρώνει όλες τις εκκλήσεις για αίμα, δίνει κίνητρα και επιβραβεύει την αιμοδοσία.  Η ομάδα "BLOODE",  έχει ήδη υλοποιήσει δύο αιμοδοσίες χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα “Bloode.org" και έχει συγκεντρώσει αίμα για να σωθούν 165 άνθρωποι. "Στόχος μας είναι να αυξηθεί το ποσοστό εθελοντών-αιμοδοτών στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε να οργανωθεί το σύστημα αιμοδοσίας της χώρας" εξηγεί η φοιτήτρια Ναταλία Κρίτσαλη. 

Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα "Travelable". Οι Ν. Λουκάκος, Μ. Σαμοθρακίτη και Δ. Αδαμοπούλου, δημιούργησαν μια ψηφιακή πλατφόρμα που βοηθά άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικωμένους ή με προσωρινή αναπηρία να βρούν επαγγελματίες συνοδούς που θα τους βοηθούν να ταξιδεύουν.  Στην τρίτη θέση διακρίθηκε η ομάδα "CityLite", των φοιτητών Γ. Βασιλόπουλου, Ο. Μαβή και Π. Νικάκη. Η κινητή εφαρμογή τους κάνει προτάσεις εξόδου για διασκέδαση ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Οι τεταρτοετείς φοιτητές σχεδίασαν και υλοποίησαν τις ιδέες τους στο πλαίσιο πανευρωπαικού προγράμματος του Junior Achievement, το JA Startup. Το πρόγραμμα συνδυάστηκε με το υπάρχον μάθημα του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν που διδάσκει ο καθηγητής του ΟΠΑ Γεώργιος Δουκίδης, πρωτοπόρος σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Στην ομιλία του ο κ.  Δουκίδης, εξήρε το ταλέντο των φοιτητών κι αναφέρθηκε στην συνεργασία του πανεπιστημίου με το ΣΕΝ . "Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων είναι ο μεγαλύτερος μη-κερδοσκοπικός φορέας νεανικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας με σημαντική προσφορά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μαθητές λυκείου. Η συνεργασία αυτή βοήθησε ουσιαστικά τους φοιτητές μας μέσω προσκεκλημένων ομιλητών, μεντόρων και της αναγκαίας δικτύωσης. Ελπιζω του χρόνου η συνεργασία αυτή να περιλαμβάνει και άλλα ΑΕΙ/ΤΕΙ”, τόνισε στην ομιλία του ο κ.  Δουκίδης, διευθυντής του εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.

Ο πρόεδρος του ΣΕΝ Χρήστος Τσάγκος, συνεχάρη τους φοιτητές, τονίζοντας “πως κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της  Ελλάδας”.   "Η κρίση έχει δημιουργήσει την ανάγκη για καινοτομία στην επιχειρηματικότητα. Πρίν απο μερικά χρόνια που η Ελλάδα ζούσε πλούσια, με λεφτά που έβγαιναν με περίεργους τρόπους, δεν μιλούσε κανείς για καινοτομία.  Σήμερα, αυτό το οικοσύστημα απο θερμοκοιτίδες, απο start ups, απο funds που επενδύουν στις καινοτόμες ιδέες, είναι το πρώτο υγιές βήμα που κάνει η χώρα,"  σημείωσε ο κ. Τσάγκος.           

Ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός ΣΕΝ/JA Greece, με πολλά βιωματικά προγράμματα επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία μαθαίνει στα παιδιά απο τη σχολική ηλικία πως λειτουργεί η οικονομία και πως να στήνουν τη δική τους "εικονική επιχείρηση".

"Εντυπωσιάστηκα απο τις παρουσιάσεις.  Μας δίνετε την ευκαιρία να δούμε ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα η οποία δημιουργεί, η οποία βλέπει μπροστά και μας κάνει να αισιοδοξούμε", τόνισε στην ομιλία του ο κ.Δημήτρης Μαζαράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife.  "Η καινοτομία, η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα είναι αυτά που θ' αλλάξουν  το τοπίο στη χώρα μας." 

Η  ομάδα που κέρδισε το διαγωνισμό επελέγη και απο την MetLife, την χορηγό της συνεργασίας ΣΕΝ-ΟΠΑ, για να αξιοποιηθεί η ιδέα τους απο την πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία. Η MetLife υποστηρίζει το έργο του ΣΕΝ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δικού της παγκόσμιου προγράμματος, MetLife Life Changer, που στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές Ιουνίου, η ομάδα "BLOODE", και εκπρόσωποι απο την δεύτερη και τρίτη νικήτρια ομάδα  θα ταξιδέψουν στη Λισσαβώνα για να διαγωνιστούν στον πανευρωπαικό διαγωνισμό του Junior Achievement Worldwide.

Οι τρείς πρώτες ομάδες πήραν χρηματικό βραβείο, ενώ όλες παρέλαβαν επαίνους για την εξαιρετική προσπάθειά τους. Πέντε επελέγησαν απο την MetLife για περαιτέρω συνεργασία, ενώ άλλες προκρίθηκαν να λάβουν κατ’ευθείαν μερος στη Β’ φάση του διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας e-nnovation του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και να υποστηριχθούν απο το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ.

SHARE:

24Media Network