"Καμπάνα" 2.000 δολάρια στη Google γιατί φωτογράφισε στήθος γυναίκας

"Καμπάνα" 2.000 δολάρια στη Google γιατί φωτογράφισε στήθος γυναίκας

Δικαστική δικαίωση γυναίκας από το Μόντρεαλ του Καναδά που φωτογραφήθηκε από τις κάμερες του Street View

Η Google έχασε ακόμη μια δικαστική μάχη. Το πρόστιμο είναι μεν αμελητέο για το μέγεθος της εταιρείας, δημιουργεί όμως δεδικασμένα για το μέλλον.

Ανώτατο δικαστήριο στον Καναδά δικαίωσε μια γυναίκα που κινήθηκε νομικά κατά της Google, καθώς καταγράφηκε από τις κάμερες του Street View με τρόπο που η ίδια αγνοούσε.

Όπως αναφέρει ο Guardian, το αυτοκίνητο της Google με τις ειδικές κάμερες, φωτογράφισε τη γυναίκα να κάθεται στα σκαλιά του σπιτιού της στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Η ίδια δεν ήταν γυμνή ή έστω ημίγυμνη. Όμως φορούσε μια μπλούζα χωρίς μανίκια, που είχε σκιστεί λίγο στα πλάγια, αφήνοντας ακάλυπτο τμήμα του δεξιού της στήθους και δεν επιθυμούσε την απεικόνιση της.

Το επίμαχο στιγμιότυπο εμφανίστηκε στο Street View το 2009 και πέντε μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, η γυναίκα Maria Pia Grillo είδε το πλάνο. Παρόλο που το πρόσωπό της είχε "θολωθεί" τεχνητά από την Google, η ίδια ισχυρίζεται πως ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη. Επιπλέον, δήλωσε ότι η πινακίδα του αυτοκινήτου της φαινόταν καθαρά, όπως επίσης και η διεύθυνση της. Έτσι, ζήτησε από την Google να αφαιρέσει την εικόνα, δίχως όμως να λάβει απάντηση.

Επιπλέον, στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι σχολιάστηκε κακόβουλα από συναδέλφους της που αστειεύονταν για το στήθος της. Έτσι κινήθηκε δικαστικά για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η μήνυση έγινε το 2011 και η υπόθεση εκδικάστηκε αυτό το μήνα. Το δικαστήριο διέταξε την Google να πληρώσει σχεδόν 2.000 δολάρια.

Αν και η Google ισχυρίστηκε ότι είχε θολώσει όλα τα επίμαχα στοιχεία που η Grillo, το δικαστήριο δήλωσε πως πέραν πάσης αμφιβολίας η γυναίκα είχε υποστεί ζημιά εξαιτίας της δημοσίευσης της εικόνας. Επιπλέον, έκρινε ότι παρόλο που βρισκόταν σε δημόσια θέα, η ιδιωτικότητα της παραβιάστηκε και πως το θόλωμα του προσώπου δεν καθιστά κάποιον μη αναγνωρίσιμο.

Η επίμαχη φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε σαν τεκμήριο στη δίκη και πλέον έχει διαρρεύσει σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη.

SHARE:

24Media Network