post impression url

Photo guide: Βγάλε τις πιο καλλιτεχνικές urban φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Photo guide: Βγάλε τις πιο καλλιτεχνικές urban φωτογραφίες σαν επαγγελματίας

Μυστικά και συμβουλές για να βγάλεις τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες στην πόλη που δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις επαγγελματικές.

Η φωτογραφία δεν είναι απαραίτητα επάγγελμα. Για τους περισσότερους είναι χόμπυ, είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ένας τρόπος έκφρασης. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος να προβάλεις λίγο διαφορετικά, πιο καλλιτεχνικά, αυτό που βλέπεις, αυτό που συμβαίνει ή απλά υπάρχει στο οπτικό σου πεδίο. Να το αποτυπώσεις και να το θυμάσαι.

Αυτό που χρειάζεσαι πρώτα απ’ όλα είναι έμπνευση. Έμπνευση που μπορείς να βρεις παντού μέσα στην πόλη, την πόλη που ζεις και εργάζεσαι και περιηγείσαι καθημερινά στους δρόμους της. Άνθρωποι, ζώα, spots, λεπτομέρειες στους δρόμους. Κάτι πολύ απλό και καθημερινό μπορεί να σου δώσει μερικά πολύ εντυπωσιακά κλικ.

Φυσικά, για να τα κάνεις όλα αυτά χρειάζεσαι και την κατάλληλη κάμερα. Με την προϋπόθεση ότι δεν είσαι επαγγελματίας και άρα δεν διαθέτεις κάποια επαγγελματική κάμερα (που και να θες να την αγοράσεις σε βγάζει εκτός budget), πρέπει να επενδύσεις σε ένα smartphone που να μπορεί να κάνει αυτό που θες. Άλλωστε, αυτό δεν είναι που ζητά πλέον ο περισσότερος κόσμος από το κινητό του; Εκτός από το να παίρνει τηλέφωνο, θες ένα smartphone που να μπορεί να αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις στιγμές. Είτε επειδή θες απλά να τις θυμάσαι είτε επειδή θες να φτιάξεις ένα πολύ ωραίο άλμπουμ στο Instagram account σου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Για να μην ψάχνεις ποιο μοντέλο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα “θέλω” σου, κάναμε εμείς τη δουλειά για σένα. Και το προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δοκιμάσουμε να βγάλουμε τις καλύτερες urban φωτογραφίες, που δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις επαγγελματικές με τη βοήθεια της κάμερας ενός smartphone. Όχι όμως οποιουδήποτε smartphone, αλλά του Samsung Galaxy S10+.

Το News247.gr ανέλαβε το #GalaxyS10Takeover. Πήραμε στα χέρια μας το νέο Samsung Galaxy S10+ και δοκιμάσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της κάμερας του νέου μοντέλου της Samsung, σε μια βόλτα στην πόλη, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο φωτογράφος μας, Νικόλας Κατσαρός, ήταν εκεί για να μας αποκαλύψει τα μυστικά για να κάνουμε τις φωτογραφίες μας πιο καλλιτεχνικές και επαγγελματικές. Κι εμείς με τη σειρά μας, τα αποκαλύπτουμε σ’ εσένα.

Πριν από όλα όμως, πρέπει να ξέρεις τι το εξαιρετικό έχει το κινητό που χρησιμοποιήσαμε.

Πολλαπλή κάμερα με εξαιρετικές δυνατότητες

Μετρήστε κάμερες.

  1. Κάμερα τηλεφακού 12MP
  2. Κάμερα ευρείας γωνίας 12MP
  3. Κάμερα Υπερ-ευρυγώνιου φακού 16MP
  4. Selfie κάμερα 10MP
  5. Μπροστινή κάμερα βάθους RGB 8MP

Η πολλαπλή κάμερα του Samsung Galaxy S10+ είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά smartphone. Τηλεφακός για εκπληκτικές δυνατότητες ζουμ, ευρυγώνια κάμερα για καθημερινές στιγμές και υπερ-ευρυγώνια κάμερα για πανοραμικά τοπία.

Το διπλό διάφραγμα και η σύνθεση πολλαπλών καρέ αναδεικνύουν το φως στο σκοτάδι. Αν το ενδιαφέρον σου επικεντρώνεται στην urban photography, θα λατρέψεις αυτή τη δυνατότητα, αφού θα μπορείς να βγάζεις εξαιρετικές φωτογραφίες και το βράδυ. Συγκεκριμένα, το διπλό διάφραγμα παρέχει έλεγχο φωτισμού ημέρας και νύχτας, προσαρμόζοντας και βελτιστοποιώντας το φως πριν αγγίξεις το κλείστρο. Επιπλέον, ο ισχυρός επεξεργαστής συνδυάζει αυτόματα πολλά πλαίσια της ίδιας στιγμής χαμηλού φωτισμού σε μια όμορφη λήψη.

Ο υπερ-ευρυγώνιος φακός είναι το highlight σε ό,τι αφορά την κάμερα του Galaxy S10+. Προσφέρει οπτικό πεδίο 123 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι βλέπει σχεδόν όσα και το ανθρώπινο μάτι. Μπορείς να τραβήξεις ευρύτερα, ψηλότερα πανοράματα, με μεγαλύτερη προοπτική. Παράλληλα, η δυνατότητα της βελτιστοποίησης σκηνής είναι ο πιο σύντομος δρόμος για επαγγελματικού στιλ φωτογραφίες. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ευφυή βοηθό φωτογραφίας που σκέφτεται για λογαριασμό σου, αναγνωρίζοντας 30 δημοφιλή θέματα.

Μπορείς να τα δεις όλα αναλυτικά εδώ.

How to: Συμβουλές και tips για τέλειες urban φωτογραφίες

Κινήσου, περπάτα

Ποτέ μην συμβιβαστείς με το zoom. Ακόμη κι αν η εικόνα μπορεί να βγει άψογη και με τη χρήση του zoom, καλό είναι να κινείσαι διαρκώς και να ψάχνεις να βρεις το θέμα σου. Όταν το εντοπίσεις, αν σου δίνεται αυτή η δυνατότητα, πήγαινε όσο πιο κοντά μπορείς.

Κοίτα πάνω, πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον

Δεν είναι μυστικό, είναι όμως ένα από τα πιο έξυπνα tips για την urban photography. Αν κοιτάξεις πάνω, θα βρεις σίγουρα κάτι που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον.

Είτε πρόκειται για τον ουρανό, τα σύννεφα και τα σχέδια που αυτά δημιουργούν, είτε πρόκειται για κάτι άλλο. Όπως αυτές οι ομπρελίτσες που εντοπίσαμε εμείς.

“Golden Hour”, η εύκολη λύση

Πρέπει να διαλέξεις τη σωστή ώρα για να βγεις. Η εύκολη λύση για τους επαγγελματίες φωτογράφους είναι η “Golden Hour”, η ώρα λίγο μετά τη δύση του ήλιου ή λίγο πριν την ανατολή, όταν δηλαδή οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν με τέτοιο τρόπο, που κάνουν το φως πιο “μαλακό”. Η “Golden Hour” σου δίνει τη δυνατότητα να “παίξεις” πιο ομαλά με τις σκιές, αφού είναι πιο γλυκό το χρώμα του φωτός.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό.

Και αυτό.

Ψάξε το φως και τι αυτό προκαλεί

Το φως μπορεί να γίνει ο καλύτερος “σύμμαχός” σου για μια πραγματικά εντυπωσιακή urban φωτογραφία. Για να πας ένα βήμα παραπέρα, ψάξε όλα αυτά που προκαλούνται από το φως, είτε πρόκειται για δέσμες φωτός που μπορεί να “απογειώσουν” μια φωτογραφία, είτε αντανακλάσεις που μπορούν να συμπεριληφθούν στο κάδρο σου.

Προσοχή στους παραλλήλους

Με βάση το κεντρικό σου θέμα φτιάχνεις και τις παραλλήλους σου. Στην πόλη παίζεις με προοπτική και επαναλήψεις που δημιουργούνται από τις γραμμές και τις φόρμες τη συγκεκριμένη στιγμή. Είτε αυτό προκαλείται από τα απτά (π.χ παράθυρα) είτε από το φως και τις αντανακλάσεις. Δώσε προσοχή για να υπάρχει συμμετρία στο κάδρο σου.

Προτίμησε πανοραμικά πλάνα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να τραβήξεις μια πραγματικά εντυπωσιακή urban φωτογραφία είναι τα πανοραμικά πλάνα. Για να τα πετύχεις θα χρειαστεί να ανέβεις κάπου ψηλά. Βρες ωραία spots μέσα στην πόλη, απ’ όπου θα έχεις θέα για τις πανοραμικές φωτογραφίες σου.

Ένα πολύ καλό tip είναι να “κλείνεις” τη φωτογραφία σου στις γωνίες με δέντρα ή με κάποιο άλλο στοιχείο της φύσης.

Δοκίμασε να υποεκθέσεις

Στη γλώσσα των φωτογράφων, αυτό σημαίνει να τα κάνεις όλα λίγο πιο σκοτεινά. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τα “καμμένα” κλικ και δημιουργείς ένα μυστηριακό κλίμα προκειμένου η φωτογραφία σου να έχει ατμόσφαιρα.

Bραδινές λήψεις με F1.5 aperture mode

Το βράδυ η πόλη αλλάζει τελείως. Η έλλειψη φυσικού φωτός τις περισσότερες φορές είναι ένας παράγοντας ανασταλτικός για τη λήψη φωτογραφιών. Με το Samsung Galaxy S10 έχεις τη δυνατότητα για επαγγελματικά κλικ ακόμα και το βράδυ χάρη στην δυνατότητα F1.5 aperture mode που είναι ιδανική γι’ αυτές τις λήψεις.

Αν δεν αποφασίσεις να εστιάσεις σε συγκεκριμένα πράγματα, μπορείς να “παίξεις” με ένα ωραίο background. Πάντα κινείσαι με βάση τα φώτα στην πόλη, στους δρόμους και στα κτίρια, ωστόσο η λειτουργία διαφράγματος F1.5 συλλέγει περισσότερο φως για να φωτογραφίζεις σκηνές με χαμηλό φωτισμό.

Μεγαλύτερη σκηνή σε ένα μόνο πλάνο

Ο υπερ-ευρυγώνιος φακός του Samsung Galaxy S10+ θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο αν επιλέξεις να τραβήξεις μια urban φωτογραφία. Με γωνία ευρύτερη από αυτήν της κάμερας Wide-angle, η κάμερα Ultra Wide προσφέρει οπτικό πεδίο 123 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι βλέπει σχεδόν όσα και το ανθρώπινο μάτι. Συλλαμβάνει μια μεγαλύτερη σκηνή σε ένα μόνο πλάνο, οριζόντια και κάθετα, οπότε ακόμα κι αν κινήστε λιγότερο, συλλαμβάνει περισσότερα.

Χρησιμοποίησε το ανθρώπινο στοιχείο

Η πόλη είναι και οι άνθρωποί της. Για τον λόγο αυτό, οι urban φωτογραφίες που θα βγάλεις, καλό θα ήταν να περιλαμβάνουν και το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτό σημαίνει, ότι σε πολλές από τις λήψεις σου μπορεί το κάδρο σου να περιλαμβάνει και περαστικούς, ανθρώπους που βρίσκονται κάπου μέσα στο πλάνο. Είναι το στοιχείο που δίνει το κάτι παραπάνω στη φωτογραφία σου.

Photo Credits: Νικόλας Κατσαρός

#sponsored

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα