Θεριεύει το κίνημα “delete Facebook”

Θεριεύει το κίνημα “delete Facebook”
Facebook (AP Photo/Evan Vucci, File) AP

Αντιμέτωπο με σοβαρούς τριγμούς βρίσκεται το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, στον απόηχο της αποκάλυψης του σκανδάλου για την παράνομη χρήση των δεδομένων 50 εκατ. χρηστών του από την εταιρεία Cambridge Analytica, με στόχο την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την αποκάλυψη των συγκλονιστικών λεπτομερειών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι αρχές σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβαν δράση, ζητώντας πλήρη διαφάνεια από τους υπεύθυνους του Facebook και καλώντας ακόμη και τον ιδρυτή της, Μάρκ Ζάκερμπεργκ να καταθέσει ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Μπορεί το Facebook να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην ιστορία και η Cambridge Analytica να επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, όμως οι χρήστες του Facebook φαίνεται αυτή τη φορά να έχουν πραγματικά θορυβηθεί από τις αποκαλύψεις.

Κάπως έτσι προέκυψε το άτυπο κίνημα “delete Facebook” που συστήνει στους χρήστες τη διαγραφή του προφίλ τους από το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο. Τα τελευταία 24ωρα, η προτροπή για τη διαγραφή των προφίλ στο Facebook συζητείται ευρέως στο Διαδίκτυο, με αρκετούς χρήστες να υποστηρίζουν ότι έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ή σκέφτονται σοβαρά να το πράξουν στο άμεσο μέλλον.

Ποιές είναι ωστόσο οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες προς αυτή την κατεύθυνση; Αρχικά, μπορούν είτε να διαγράψουν μόνιμα, είτε να απενεργοποιήσουν προσωρινά το προφίλ τους. Σε κάθε περίπτωση, επειδή ζούμε σε έναν κόσμο που τα πάντα είναι “συνδεδεμένα” μεταξύ τους, καλό θα είναι να “κατεβάσουν” πρώτα όλα τα δεδομένα τους από την εφαρμογή. Αν και πάλι δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους, το Facebook τους δίνει τη δυνατότητα να “επιστρέψουν” στην κοινότητά του, αν αλλάξουν γνώμη σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Μπορείτε να δείτε όλα τα μικρά χρήσιμα tips για το πως να διαγράψετε το προφίλ σας στο Facebook στα ακόλουθα βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα