Το Whatsapp κλειδώνει συνομιλίες και τερματίζει την κλοπή φωτογραφιών – προφίλ

Διαβάζεται σε 3'
Whatsapp
Whatsapp istock

Νέες λειτουργίες ασφαλείας στην πλατφόρμα του Whatsapp το οποίο προσθέτει περισσότερους τρόπους προστασίας των στοιχείων των χρηστών του.

Προσπαθώντας να αυξήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας – απορρήτου, το WhatsApp αναμένεται να “κλειδώσει” το print screen των φωτογραφιών – προφίλ ώστε να σταματήσει η πλαστοπροσωπία και παρενόχληση χρηστών.

Η δημοφιλής πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων αφαίρεσε τη δυνατότητα λήψης και αποθήκευσης φωτογραφιών προφίλ το 2019, ωστόσο ο μέσος χρήστης μπορούσε να τραβήξει ένα στιγμιότυπο οθόνης με τη συσκευή του.

Αυτό σήμαινε ότι οι εικόνες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου, ενδεχομένως για κακόβουλους σκοπούς, με τη δημιουργία ψευδούς προφίλ ή την κοινή χρήση των αρχείων αυτών, χωρίς άδεια.

Τώρα, ωστόσο, η τελευταία έκδοση beta του WhatsApp για Android δεν επιτρέπει πλέον στιγμιότυπα οθόνης προφίλ. Η αλλαγή ξεκίνησε από το WhatsApp beta για τις συσκευές που χρησιμοποιούν λογισμικό Android, με τους χρήστες που επιχειρούν να τραβήξουν μια εικόνα με print screen, να έρχονται μπροστά σε μια μαύρη οθόνη. Η beta version “τρέχει” αυτή τη στιγμή σε επίπεδο tester.

Ανάλογη λειτουργία υπάρχει και στην εφαρμογή του Netflix για κινητά, καθώς ο χρήστης δεν μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπο όταν παίζει ένα πρόγραμμα.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει υποκλοπή φωτογραφίας προφίλ πλέον στο WhatsApp, θα είναι να την τραβήξει κανείς φωτογραφία με κάμερα κινητού, κάτι που φυσικά ρίχνει την ποιότητά της σε μια απόπειρα χρήσης της ως φωτογραφία προφίλ σε πλαστό λογαριασμό. Οι χρήστες του WhatsApp μπορούν ήδη να αποκρύψουν τη φωτογραφία του προφίλ τους από όσους δεν είναι κοινές επαφές, αλλά με ένα ακόμη νέο update θα μπορούν να ρυθμίσουν μια διαφορετική φωτογραφία και όνομα για όσους δεν είναι επαφή τους. Αναμένεται επίσης να μπορούν να κάνουν το ίδιο για τις ισχύουσες επαφές τους.

Ακόμη, οι χρήστες θα μπορούν να “κλειδώσουν” κάποιες συνομιλίες τους μέσω της λειτουργίας του Chat Lock – τη δυνατότητα απόκρυψης των πιο οικείων συνομιλιών σας από τα αδιάκριτα βλέμματα – και τα φωνητικά μηνύματα “View Once” που σημαίνει ότι μπορούν να ακουστούν μόνο μία φορά, τόσο από τον αποστολές, όσο και από τον παραλήπτη, ενώ δεν είναι δυνατή η προώθησή τους.

Με το Chat Lock οι χρήστες μπορούν να κλειδώνουν ένα chat thread και αυτό μπορεί να προβληθεί μόνο αφού εισαχθεί κωδικός ή δακτυλικό αποτύπωμα. Πρακτικά, προστατεύονται προσωπικές συνομιλίες εάν κλαπεί το smartphone ή εάν το ψάξει κάποιος χωρίς άδεια ενώ διασφαλίζεται ότι τυχόν ειδοποιήσεις από μια κλειδωμένη συνομιλία δεν θα εμφανίζουν προεπισκόπηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα