Ζάκερμπεργκ: Μην "πυροβολείτε" το Facebook

Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Μαρκ Ζάκερμπεργκ AP

Το Facebook συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υπερασπίζεται το δημιούργημά του εν μέσω της δριμείας κριτικής που δέχεται τον τελευταίο χρόνο για παραπληροφόρηση, κατάχρηση δεδομένων και χειραγώγηση των χρηστών του.

Το Facebook είναι μία "δύναμη του καλού" υπογραμμίζει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, "γιορτάζοντας" τα 15 χρόνια από τη δημιουργία του Facebook με μία μακροσκελέστατη ανάρτηση στο προφίλ του.

Ο απολογισμός του από την έως τώρα πορεία του κυρίαρχου μέχρι σήμερα κοινωνικού δικτύου είναι "θετικός" όπως αναφέρει, επισημαίνοντας ότι "είναι λάθος να δίνουμε έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις των social media και του Ίντερνετ".

Η τοποθέτηση αυτή είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, δεδομένου ότι το Facebook βρέθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο "μάτι του κυκλώνα" μιας σκανδαλολογίας που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την αίγλη που απολάμβανε μέχρι πρότινος. Οι αποκαλύψεις για παράνομη χρήση και διακίνηση προσωπικών δεδομένων των χρηστών, κρυφών συνεργασιών με διαφημιστικές εταιρείες, ανεξέλεγκτη διασπορά κρυφών ειδήσεων, κ.λπ., είχαν ως αποτέλεσμα ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ να συρθεί σε ακρόαση στο Κογκρέσο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει ότι πλέον δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τα "στραβά μάτια" όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του Facebook.

Στην ανάρτησή του, ο Ζάκερμπεργκ υπογραμμίζει ότι "ενώ σε κάθε ραγδαία κοινωνική αλλαγή προκαλείται αβεβαιότητα, στην προκειμένη βλέπουμε τον κόσμο να αποκτά μεγαλύτερη δύναμη οδηγώντας μακροπρόθεσμα στον μετασχηματισμό της κοινωνίας". Και όπως τονίζει, χάρη στο Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, άλλαξε ο τρόπος που οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με κοινότητες και θεσμούς.

Προϊδεάζει δε ότι στα επόμενα 15 χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες του πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για να αναμορφώσουν την κοινωνία με τρόπους που θα έχουν θετικό αντίκτυπο για πολλές ακόμη δεκαετίες στο μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι τελικά ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ έχει κάθε λόγο να νιώθει αισιόδοξος. Παρά τα αμέτρητα σκάνδαλα, αλλά και την "εχθρική" έως ένα βαθμό στάση του κοινού απέναντι του, το Facebook έκλεισε το 2018 με κέρδη ρεκόρ της τάξεως των 22 δισ. δολαρίων, ενώ και τα έσοδά του εκτινάχθηκαν στα 55 δισ. δολάρια. Καθησυχάζοντας τέλος όσους ανησυχούν και επιχειρώντας να διασκεδάσει τις (κακές) εντυπώσεις, τονίζει ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ασφάλειας και διαφάνειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζάκερμπεργκ, Facebook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Facebook: 15 χρόνια μετά τη "γέννησή" του

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Το Facebook βρίσκεται σε πόλεμο - Τι αποκαλύπτουν νέα email "φωτιά"

Το Facebook ενοποιεί WhatsApp, Instagram και Messenger

Οργή για τον "Mr Facebook": Ο Ζάκερμπεργκ σνόμπαρε τους βουλευτές εννέα χωρών

SHARE: