Θρίλερ κατασκοπείας με άρωμα Ελλάδας: Το ΥΠΕΞ θα ερευνήσει τις αποκαλύψεις

Θρίλερ κατασκοπείας με άρωμα Ελλάδας: Το ΥΠΕΞ θα ερευνήσει τις αποκαλύψεις

Τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις ελληνικών αποστολών ερευνά το ΥΠΕΞ μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Guardian περί παρακολούθησης της ελληνικής πρεσβείας και της ελληνικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη από τις αμερικανικές υπηρεσίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας υπογράμμισε πως "η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών".

"Για τον λόγο αυτό" συνέχισε "αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας"

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, "το περιεχόμενο των εν λόγω δημοσιογραφικών αναφορών, η διερεύνηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, θα εξετασθεί με προσοχή".

"Εξυπακούεται" καταλήγει η δήλωσή του "ότι, αναλόγως θα ζητηθούν και οι αναγκαίες διευκρινίσεις".

Ο Guardian, που επικαλείται απόρρητα έγγραφα της NSA στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του διαβόητου Έντουαρντ Σνόουντεν, υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση στην ελληνική πρεσβεία είχε το κωδικό όνομα «Klondyke» και η αντίστοιχη επιχείρηση για την ελληνική αποστολή στον ΟΗΕ την ονομασία «Powell».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κωδικές ονομασίες Powell και Klondyke: Η NSA παρακολουθούσε και τις ελληνικές πρεσβείες σε Ουάσιγκτον και ΟΗΕ

SHARE:

24Media Network