Η Αθήνα πρωταγωνιστής της σεζόν 2023: Τουρίστες από 57 χώρες και νέα πολυτελή ξενοδοχεία

Η Αθήνα πρωταγωνιστής της σεζόν 2023: Τουρίστες από 57 χώρες και νέα πολυτελή ξενοδοχεία
Το κέντρο της Αθήνας Getty Images/iStockphoto

Νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές αφίξεις ανακοινώνονται για την ελληνική πρωτεύουσα, την ίδια ώρα που το αεροδρόμιο της έχει την καλύτερη εικόνα σε προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Ο προορισμός Αθήνα δείχνει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλους τους προορισμούς της χώρας τη φετινή χρονιά, με τις ανακοινώσεις για νέα πολυτελή ξενοδοχεία να διαδέχονται η μία την άλλη. Η ελληνική πρωτεύουσα, έχει περάσει «μαύρα χρόνια» στον τουρισμό της, ενώ ήταν σχεδόν «στα αζήτητα» των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων και επενδυτών.

Το σκηνικό έχει αλλάξει εντελώς. Ο τουρισμός της Αθήνας αυξήθηκε, ο προορισμός έγινε «must», κάθε είδους καταλύματα άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά. Η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης αναμφισβήτητα έχει συνεισφέρει πολύ σε αυτό. Οι κορυφαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες του κόσμου, επιδόθηκαν σε ένα μεγάλο «σαφάρι» αναζήτησης ακινήτων, επιδιώκοντας φυσικά κυρίως συμφωνίες franchise και όχι διαχείρισης. Ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία της Αθήνας που τελούν υπό διαχείριση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, τα περισσότερα λειτουργούν κάτω από ηχηρά brands με το σύστημα δικαιόχρησης ονόματος. Επισφράγισμα αυτής της καλής εικόνας της πόλης, είναι οι προγραμματισμένες θέσεις από εξωτερικό για το αεροδρόμιο της Αθήνας το 2023, που είναι η καλύτερη, από οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο της Ελλάδας.

Νέα πολυτελής ξενοδοχειακή άφιξη

Η ανακοίνωση πριν από λίγες ότι το δεύτερο Mandarin Oriental θα ανοίξει στην περιοχή του Ελληνικού, είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης στην Αθήνα. Πρόκειται για το νέο ξενοδοχείο και τις πολυτελείς κατοικίες / διαμερίσματα (branded residences) που θα αναπτυχθούν στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2027. Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο σχεδιασμό, η επένδυση περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με 123 δωμάτια και σουίτες, καθώς και 17 επώνυμες πολυτελείς κατοικίες / διαμερίσματα (branded residences), με μοναδική θέα στον Σαρωνικό κόλπο και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Η ανάπτυξη του θα γίνει από τις εταιρείες BELT Riviera Α.Ε., η οποία έχει συσταθεί από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε.. Το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα θα ανοίξει φέτος το καλοκαίρι στην Costa Navarino.

Από το ίδιο σχήμα εταιρειών πρόκειται να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει άλλο ένα ξενοδοχείο στο Ελληνικό, ενώ προβλέπονται άλλα δύο, που θα προκύψουν το ένα από τη σύμπραξη της αμερικανικής Hard Rock και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το άλλο από την Lamda μαζί με την Brook Lane.

Σε λίγους μήνες ανοίγει το One & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας, μόλις άνοιξε το Dusit Suites επίσης στη Γλυφάδα και αναμένεται άλλο ένα της ίδιας αλυσίδας, θα ανοίξει το Glamping, το υπερπολυτελές κάμπινγκ της Grivalia στη Βούλα, ενώ τα Χριστούγεννα του 2024 θα ανοίξει και το «νέο Hilton», πλήρως μεταμορφωμένο, με ξενοδοχεία και πολυτελή διαμερίσματα.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει την καλύτερη εικόνα της χώρας

Τα στοιχεία που έρχονται από τις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για όλη τη φετινή σεζόν, από Μάρτιο έως και Οκτώβριο, αναδεικνύουν την Αθήνα ως τον προορισμό με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ελλάδα. Από 57 χώρες, περισσότερες από ποτέ, θα φτάσουν πτήσεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, μεταφέροντας ταξιδιώτες από πολλαπλάσιες. Σύμφωνα με το Airdata recovery του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες θέσεις εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 13% και πάνω από 8,1 εκατ. θέσεις, με μόνο μια αγορά να καταγράφει αξιοσημείωτη πτώση. Αυτή είναι η Γερμανική με πτώση 9%, κάτω από το 14,9% που είναι ο μέσος όρος μείωσης σε όλη τη χώρα. Σημαντική είναι η άνοδος των θέσεων από τις κύριες αγορές της Ελλάδας προς Αθήνα, σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Η άνοδος από Βρετανία είναι στο 12,7%, της Ιταλίας 18,9%, της Κύπρου 10,4%, από το Ισραήλ μεγάλη άνοδος στο 49,5%, ενώ διψήφια αύξηση σημειώνεται από τις αραβικές χώρες.

Η Αθήνα όμως αναμένεται να υποδεχθεί πτήσεις από νέες αγορές φέτος, όπως το Μαρόκο, η Ισλανδία, το Μαρόκο, κ.α.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα