Ισχυρή ανάκαμψη των αερομεταφορών – Φόβοι για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων το καλοκαίρι

Ισχυρή ανάκαμψη των αερομεταφορών – Φόβοι για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων το καλοκαίρι
Αεροπλάνο στη Σκιάθο istock

Ανάκαμψη στον κλάδο των αερομεταφορών με εντυπωσιακή άνοδο στις πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που φτάνουν τα υψηλά επίπεδα του 2019 καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται κατά 35,2% σε σχέση με πέρυσι. Φόβοι για καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Ανάκαμψη στον κλάδο των αερομεταφορών με εντυπωσιακή άνοδο στις πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που φτάνουν τα υψηλά επίπεδα του 2019 καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται κατά 35,2% σε σχέση με πέρυσι. Φόβοι για καθυστερήσεις και ακυρώσεις.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα του 2019 πλησιάζουν οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων σε όλο τον κόσμο, με τη βιομηχανία να ανακάμπτει μετά το «βαρύ πλήγμα» που υπέστη από την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι πωλήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων για την επερχόμενη καλοκαιρινή σεζόν (Μάιος – Σεπτέμβριος 2023) αυξήθηκαν κατά 35,2% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας το 92% των επιπέδων του 2019 σε ολόκληρο τον κλάδο.

Όπως υποστηρίζει η ΙΑΤΑ, που αντιπροσωπεύει περίπου 300 αεροπορικές εταιρείες που αποτελούν το 83% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας, αυτή η ανάπτυξη υπογραμμίζει την έντονη επιθυμία των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Η ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια στο τρέχον πεντάμηνο, ακολουθεί την επίσης ισχυρή αύξηση της επιβατικής κίνησης που σημειώθηκε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Συγκεκριμένα, παγκοσμίως τα έσοδα παρουσίασαν εντυπωσιακή ετήσια αύξηση κατά 58,3% το πρώτο τρίμηνο, ανακάμπτοντας στο 85,9% των επιπέδων του 2019.

Η απόφαση της Κίνας να ανοίξει εκ νέου τις αεροπορικές αγορές της τον Ιανουάριο συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της κυκλοφορίας παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος σε αγορές εισιτηρίων (+134,7%) και αποκαταστάθηκε το 77% των προπανδημικών όγκων. Παρά το άνοιγμα των αιθέρων το 2022 λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την Covid, οι κλειστές, τεράστιας κλίμακας των εγχώριες και διεθνείς αγορές της Κίνας είχαν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας.

Ανάκαμψη για όλες τις αγορές – Κίνδυνος για καθυστερήσεις στις πτήσεις

Όλες οι αεροπορικές αγορές δείχνουν επίσης σημαντική ανάπτυξη για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής όπου οι πωλήσεις εισιτηρίων έφθασαν το 91% και το 99% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, με την ευρεία ανάπτυξη που αναμένεται για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο, η κύρια πρόκληση του κλάδου θα είναι να εξασφαλιστεί επαρκής χωρητικότητα του συστήματος για την ελαχιστοποίηση πιθανών καθυστερήσεων. Το Eurocontrol τόνισε ότι οι επιδόσεις στην Ευρώπη για το 2022 ήταν πολύ χειρότερες από το 2019 λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και παραγωγικής ικανότητας σε ολόκληρο τον κλάδο. Πρόσθετες προκλήσεις αναμένονται για το καλοκαίρι του 2023, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου περιορισμού του εναέριου χώρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τις πιθανές ακυρώσεις πτήσεων από απεργίες εργαζομένων και τις παρατεταμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών. «Το γρήγορο άνοιγμα των ασιατικών αγορών θα μπορούσε επίσης να καταπονήσει περαιτέρω τον ήδη εύθραυστο αέρα και τα επίγεια συστήματα», υποστηρίζει η ΙΑΤΑ.

Τι δείχνει η έρευνα της ΙΑΤΑ

Η IATA κατέγραψε υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης μεταξύ των ταξιδιωτών για την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών. Η έρευνα που διεξήγαγε ανάμεσα σε 4.700 ταξιδιώτες σε 11 χώρες δείχνει ότι το 79% των ταξιδιωτών δήλωσαν ότι σχεδίαζαν ένα ταξίδι την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου 2023, ενώ το 85% είπε ότι είναι πιθανό να πάνε διακοπές τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία των μελλοντικών κρατήσεων δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται σε:

  • Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (134,7%)

  • Μέση Ανατολή (42,9%)

  • Ευρώπη (39,9%)

  • Αφρική (36,4%)

  • Λατινική Αμερική (21,4%)

  • Βόρεια Αμερική (14,1%)

Ο NickCareen, ανώτερος αντιπρόεδρος της IATA σε δηλώσεις του τόνισε, ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές για τη φετινή κορύφωση της καλοκαιρινής ταξιδιωτικής σεζόν, όμως απαιτείται προσοχή. «Η συνεργασία, το επαρκές προσωπικό και η ακριβής ανταλλαγή πληροφοριών είναι όλα απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση των λειτουργικών διαταραχών και των επιπτώσεών τους στους επιβάτες. Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι οι χωρητικότητες που έχουν δηλωθεί και προγραμματιστεί να είναι διαθέσιμες». Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές αναταραχές από τις αρχές του έτους. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν αποτελεσματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε οι ενέργειες εκείνων που παρέχουν βασικές υπηρεσίες, όπως ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, να διατηρούν τα ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών και να μην διαταράσσουν τις διακοπές όσων ταξιδεύουν με κόπο και να μην θέτουν σε κίνδυνο τα προς το ζην όσων ταξιδεύουν και ολόκληρο τον τουριστικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα