Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου – Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η Σαντορίνη

Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου – Τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η Σαντορίνη
Κρουαζιέρα στη Σαντορίνη (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κύρια αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σαντορίνης και Μυκόνου τον Απρίλιο και το μισό Μάιο. Εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις μέχρι μέσα Ιουνίου.

«Με το δεξί» άνοιξε και συνεχίζει η τουριστική σεζόν για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με τις αφίξεις από το εξωτερικό στα πέντε διεθνή αεροδρόμια, να καταγράφουν έστω μικρή αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, που είχε σημειωθεί ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό στα τέσσερα κύρια διεθνή αεροδρόμια Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου, αφίχθησαν 240.909 επιβάτες το διάστημα 1-15 Μαΐου έναντι 230.201 το 2019, ενώ μαζί με τις αφίξεις στον διεθνή αερολιμένα Καρπάθου, οι επισκέπτες στο Νότιο Αιγαίο μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων μέσα στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του φετινού Μαΐου ανέρχονται σε 242.344.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροδρόμιο της Σαντορίνης σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019 κατά 23%, υποδεχόμενη 32.947 επιβάτες τις πρώτες 15 μέρες του Μαΐου (26.714 το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Αλλά και η Ρόδος, με ημερήσιες αφίξεις της τάξης των 14.000 επιβατών μέσω 88 αφίξεων σε μία ημέρα μόνο, ξεπερνά την κίνηση του 2019 με αύξηση 6,3%, μετρώντας 131.500 ταξιδιώτες έναντι των 123.646 της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς. Συνολικά, το μισό εκατομμύριο προσεγγίζουν οι αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, από την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου μέχρι τα μέσα Μαΐου, συγκεκριμένα τις 445.693.

Εκατοντάδες χιλιάδες οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η εισερχόμενη κίνηση προς τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου συνεχίζεται και τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μάη. Συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο της Ρόδου έχουν προγραμματισθεί 135.000 αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από Βρετανία και Γερμανία. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου για το νησί της Ρόδου, που ξεπερνούν τις 174.000.

Για την Κω το δεύτερο 15ήμερο του Μάη έχουν προγραμματισθεί 71.000 θέσεις, και από 1η μέχρι και 12 Ιουνίου επιπλέον 94.000. Στη Σαντορίνη από τα μέσα έως τέλος Μαίου είναι προγραμματισμένες πάνω από 38.000 αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό και πάνω από 50.000 για τις πρώτες δώδεκα μέρες του Ιουνίου. Και στη Μύκονο οι θέσεις μετά τα μέσα Μαίου και μέχρι τα μέσα Ιουνίου ξεπερνούν τις 65.000.

Βρετανοί, Γερμανοί και Ιταλοί οι κορυφαίες αγορές

Χωρίς εκπλήξεις κινήθηκαν οι τουριστικές ροές ανά χώρα προέλευσης τουλάχιστον για το μήνα Απρίλιο, δεδομένου ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία καταλαμβάνουν την πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα θέση για τη Ρόδο και οι ίδιες με αντίστροφη σειρά για την Κω, ενώ για τα νησιά της Σαντορίνης και της Μυκόνου, μεγαλύτερες δεξαμενές επισκεπτών αποτελούν η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία.

Ο Β. Κικίλιας στη Ρόδο

O υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε στη Ρόδο με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο όπου συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη νησιών του Ν. Αιγαίου προκειμένου να αποτελέσουν νέους πόλους έλξης για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Ο Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τα νησιά της είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται, ευχαριστώντας τον κ. Χατζημάρκο για τη στενή συνεργασία που έχουν από το Φθινόπωρο και για όλους τους μήνες χρόνου . «Είναι οι εποχές των έργων και της προσπάθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι προς το τέλος του έτους που θα ξαναπάει στη Ρόδο, το νησί θα είναι ακόμα γεμάτο με τουρίστες.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση στις αφίξεις στο νησί της Ρόδου ακόμα και σε σύγκριση με το 2019, (13% αύξηση τον Απρίλιο και 6,5% τον Μάιο) γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει εφαρμοστεί ένα πολύ αποτελεσματικό σχέδιο το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έφεραν τα δύο χρόνια πανδημίας και η σημερινή ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα