Οι μαζικές διακοπές στο διάστημα θα σώσουν τη Γη από την κλιματική αλλαγή

Οι μαζικές διακοπές στο διάστημα θα σώσουν τη Γη από την κλιματική αλλαγή
iStock

Ο διαστημικός τουρισμός συζητείται πλέον ως μια σημαντική μελλοντική προοπτική καθώς είναι η μόνη μορφή διακοπών που δεν μολύνει τον πλανήτη.

Μπορεί ο μαζικός διαστημικός τουρισμός να μην είναι ακόμη ορατός στον ορίζοντα, όμως οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν στα διαστημικά ταξίδια βοηθούν τον πλανήτη να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.

Αυτό ήταν το μήνυμα από τον Will Whitehorn, πρόεδρο της διαστημικής εμπορικής ένωσης UKspace και του Seraphim Investment Trust και πρώην προέδρου της Virgin Galactic, στη συζήτηση για τον τουρισμό στο διάστημα που έγινε στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης του Λονδίνου WTM. Ο ίδιος είπε ότι ο αριθμός των διαστημικών εκτοξεύσεων έχει «εκτοξευτεί» χάρη στα προγράμματα δορυφορικών και διαστημικών πτήσεων από τους Sir Richard Branson, Jeff Bezos και Elon Musk. «Είναι μια βιομηχανική επανάσταση», είπε και τόνισε χαρακτηριστικά: ««Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το διάστημα είναι για επιστήμονες και δισεκατομμυριούχους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να φτάσουμε στο καθαρό μηδέν».

Ο Whitehorn παραδέχτηκε ότι ο μαζικός διαστημικός τουρισμός είναι απίθανος στο εγγύς μέλλον, αλλά οι ταξιδιώτες με προϋπολογισμό 350.000 δολάρια ή περισσότερα για ένα εισιτήριο θα πάνε σύντομα στην άκρη του διαστήματος. Εξήγησε δε, ότι μέσα σε πέντε-έξι χρόνια, θα υπάρξουν υπερηχητικά σκάφη, που θα εκτελούν γρήγορα ταξίδια γύρω από τον πλανήτη, καθώς και υπερηχητικά αεροπλάνα μεγάλου υψόμετρου που δεν θα βλάπτουν τόσο την ατμόσφαιρα όπως τα σημερινά.

«Αυτά θα συμβούν επειδή το διάστημα είναι σημαντικό για την οικονομία μας και ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στο μηδενικό αποτύπωμα για το περιβάλλον, με πληθυσμό εννέα δισεκατομμυρίων», είπε ο ίδιος στο κοινό. Ο Whitehorn τόνισε ακόμη ότι όσοι έχουν πάει στο διάστημα «έχουν αλλάξει» βλέποντας την καμπυλότητα της γης και πόσο ευαίσθητη είναι η ατμόσφαιρα. «Ο διαστημικός τουρισμός αξίζει τον κόπο αν μπορεί να επιτευχθεί, αλλά ακόμη μπορούμε και να εκβιομηχανίσουμε το διάστημα και να σώσουμε τον πλανήτη. Κάθε εμπειρία σε αλλάζει. Μια τέτοια εμπειρία αλλάζει την ανθρωπότητα», κατέληξε.

Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε 30 λεπτά

Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τρομερή, αφού όπως εξήγησε ο Whitehorn τα υπερηχητικά ταξίδια θα μπορούν να γίνουν λιγότερο επιζήμια στα περίπου 120.000 πόδια. «Θα μπορούσαν να κάνουν το Λονδίνο – Νέα Υόρκη σε 30 λεπτά και αυτό θα γίνει εφικτό από σύνθετα αεροσκάφη, τεχνητή νοημοσύνη και νέα μικροτσίπ, ένας συνδυασμός που παλαιότερα δεν ήταν διαθέσιμος. Νομίζω ότι υπάρχει αγορά για αυτό», εκτίμησε.

Αίσθηση προκάλεσε η σύγκριση που έκανε για την τιμή των 350-400.000 δολαρίων του διαστημικού τουρισμού σήμερα, με το κόστος της διατλαντικής πτήσης της αεροπορικής εταιρείας PanAm με αεροσκάφος Clipper το 1939, που θα κόστιζε σε σημερινές τιμές 150.000 δολάρια.

Οι διαστημικοί τουρίστες του σήμερα

Τον Αύγουστο του 2022, η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκτη διαστημική πτήση της με ανθρώπους, μεταφέροντας ένα αστέρι του YouTube, έναν επιχειρηματία, έναν ορειβάτη, έναν ηγέτη τεχνολογίας, έναν μηχανικό και ένα στέλεχος τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, η Virgin Galactic ανακοίνωσε ότι η έναρξη της εμπορικής υπηρεσίας επιβατών θα καθυστερήσει ξανά και μεταφέρεται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία τον Ιούλιο για να επιτρέψει στα μέλη του πολυτελούς δικτύου τουριστικών πρακτόρων Virtuoso να πουλήσουν διαστημικές πτήσεις της, με τις θέσεις να είναι διαθέσιμες στην φιξ τιμή των 450.000 δολαρίων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η SpaceX έγραψε ιστορία εκτοξεύοντας την πρώτη αποστολή στο διάστημα με πλήρωμα που αποτελούνταν αποκλειστικά από πολίτες, με έναν επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα