Ποιοι ελληνικοί προορισμοί “φουλάρουν” με τουρίστες το Μάιο

Ποιοι ελληνικοί προορισμοί “φουλάρουν” με τουρίστες το Μάιο
Επιβάτες στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" Menelaos Myrillas / SOOC

Για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μάη οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό φτάνουν τα 1,2 εκατ., με ταξιδιώτες από πάνω από 50 χώρες του κόσμου, να έρχονται στη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Πάνω από 1,2 εκατ. αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό έχουν προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, σε όλους τους προορισμούς της χώρας που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια.

Η τουριστική σεζόν του 2023 έχει ήδη ξεκινήσει, με το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα να ευνόησαν την έναρξη της, αφού η χώρα μας κατάφερε να είναι στις πρώτες προτιμήσεις των Ευρωπαίων για τις εορταστικές τους διακοπές τον Απρίλιο.

Η αναμενόμενη «κοιλιά» αμέσως μετά το τέλος του Ορθόδοξου Πάσχα, που σημειώθηκε σε όλους σχεδόν τους προορισμούς, δίνει τη σκυτάλη σε μαζικές αφίξεις, κυρίως τουριστών με οργανωμένα πακέτα. Σχετικός προβληματισμός επικρατεί στα μικρότερα καταλύματα που υποδέχονται μεμονωμένες κρατήσεις, καθώς η αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων έχει βάλει ένα «σχετικό φρένο», που όμως εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινό. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής σε αυτού του είδους τα καταλύματα είναι η βασική τάση των ταξιδιωτών αυτή την ώρα, με τους ιδιοκτήτες τους να είναι σε επιφυλακή.

Που θα ταξιδέψουν οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες το Μάιο

Τις τελευταίες τρεις ημέρες άνοιξε σταδιακά η πλειονότητα των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Χίο και τη Ρόδο. Μόνο στα νησιά των Κυκλάδων τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν μέχρι και το τέλος του μήνα. Εξαίρεση είναι το νησί της Σαντορίνης, που υποδέχεται εδώ και εβδομάδες ξένους, με απευθείας πτήσεις.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας αναμένεται όπως είναι φυσικό να υποδεχθεί τους περισσότερους ξένους επισκέπτες, από πάνω από 50 χώρες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το Ελ. Βενιζέλος από την 1η μέχρι και τις 15 Μαίου ξεπερνούν τις 460.000.

Ένα σημαντικό ποσοστό από τους ταξιδιώτες που θα φτάσουν στην Αθήνα, πρόκειται να ταξιδέψουν την ίδια ημέρα για άλλους προορισμούς της χώρας, με εσωτερικές πτήσεις, άλλοι θα μείνουν στην πρωτεύουσα και κάποιοι θα ταξιδέψουν αργότερα στα νησιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας αριθμός κυρίως αμερικανών ταξιδιωτών, θα επιβιβαστεί σε κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην τέταρτη θέση η Θεσσαλονίκη

Το δεύτερο αεροδρόμιο που θα υποδεχθεί τους περισσότερους τουρίστες μετά από αυτό της Αθήνας, δεν είναι της Θεσσαλονίκης, αλλά του Ηρακλείου. Οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό φτάνουν για το 15νθήμερο του Μάη τις 160.000, με τους Γερμανούς να «κλείνουν» τις 50.000 περίπου από αυτές. Ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι. Απευθείας θα έρθουν στο Ηράκλειο για τις διακοπές τους, ταξιδιώτες και από τη Λιθουανία και τη Λετονία, ενώ συνολικά μέσω του μεγαλύτερου αεροδρομίου της, η Κρήτη θα υποδεχθεί επισκέπτες από 21 χώρες. Δυναμικά κινούνται και τα Χανιά με τις θέσεις από το εξωτερικό για το ίδιο διάστημα να φτάνουν τις 55.000.

Η Ρόδος βρίσκεται στην τρίτη θέση από πλευράς προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό, οι οποίες αγγίζουν τις 125.000. Οι πάνω από 40.000 προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί η Γερμανία και το Ισραήλ. Η Θεσσαλονίκη είναι τελικά στην 4η θέση, αφού αναμένει τις πρώτες 15 μέρες του Μάη περίπου 115.000 ταξιδιώτες από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες θέσεις, με τη Γερμανία πρώτη αγορά και τη Βρετανία δεύτερη.

Ξεκίνημα και για τα Ιόνια νησιά με την Κέρκυρα να αναμένει πάνω από 68.000 ξένους ταξιδιώτες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Μάη, τη Ζάκυνθο περίπου 35.000 και την Κεφαλονιά περίπου 16.000.

Στις Κυκλάδες, η Σαντορίνη είναι σταθερά πρώτη, αφού οι διεθνείς αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματισθεί από 1/5 ως 15/5 είναι πάνω από 36.000, κυρίως από Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία, ενώ στη Μύκονο που η σεζόν ξεκινά σιγά – σιγά οι θέσεις είναι περίπου 13.000. Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό των ταξιδιωτών που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης με απευθείας πτήσεις, διοχετεύονται με πλοία και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μήλος.

Η Σκιάθος αναμένει σχεδόν 10.000 επισκέπτες μέχρι τα μέσα Μαίου, ενώ και για όλα τα υπόλοιπα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας έχουν προγραμματισθεί αρκετές χιλιάδες θέσεις από το εξωτερικό, ακόμα και για αυτό της Αράξου που υποδέχεται ξένους επισκέπτες από χτες 1η Μαίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα