Σανατόριο και ορφανοτροφείο μετατρέπονται σε πεντάστερα ξενοδοχεία σε Αρκαδία και Βουλιαγμένη

Σανατόριο και ορφανοτροφείο μετατρέπονται σε πεντάστερα ξενοδοχεία σε Αρκαδία και Βουλιαγμένη
Το πρώην σανατόριο και νυν ξενοδοχείο Μάνα

Το ιστορικό σανατόριο "Μάνα" που ίδρυσε η Άννα Μελά και το ορφανοτροφείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους πολυτελείας.

Δύο κτίρια με μεγάλη ιστορία σε Αρκαδία και Βουλιαγμένη Αττικής θα μετασκευαστούν και θα ανοίξουν ως πολυτελή ξενοδοχεία. Η τακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, όπου ιστορικά κτήρια που είχαν άλλες χρήσεις, ακόμα και φυλακές, ή μοναστήρια, μετατρέπονται σε πολυτελείς χώρους φιλοξενίας.

Το σανατόριο “Μάνα”

Το πρώην σανατόριο και νυν ξενοδοχείο Μάνα

Στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρφοξυλιάς Αρκαδίας, έξω από τη Βυτίνα, σε ένα μαγευτικό σημείο, πρόκειται να ανοίξει σύντομα το ξενοδοχείο “Manna”. To αρχικό κτήριο ήταν σανατόριο που κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920, από την αδελφή του Παύλου Μελά, Άννα και προοριζόταν κυρίως για ασθενείς στρατιώτες που έπασχαν από φυματίωση και είχαν επιστρέψει από το μικρασιατικό μέτωπο. Την Άννα Μελά, την αποκαλούσαν όλοι «μάνα» γιατί φρόντιζε και η ίδια ως εθελόντρια τους ασθενείς. Το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής, ήταν ο λόγος που επέλεξαν το σημείο για να χτίσουν τότε το σανατόριο. Τα έξοδα του όμως ήταν υπέρογκα και η λειτουργία του σταμάτησε μόλις το 1938, χρονιά που απεβίωσε και η Άννα Μελά μετά από ασθένεια. Το κτίριο πωλήθηκε στην εταιρεία OTUS Ξενοδοχειακή και πλέον βρίσκεται στην τελική φάση της ανακατασκευής του ως ξενοδοχείο.

Οι νέοι ιδιοκτήτες κράτησαν το όνομα «Manna». Τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανήκουν στο γραφείο K-Studio και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανήκει στο διεθνές δίκτυο των Design Hotels. Θα αποτελείται από 32 δωμάτια και σουίτες, εστιατόριο αλλά και χώρο spa. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι την επιμέλεια των χώρων γαστρονομίας έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος.

Το πρώην σανατόριο και νυν ξενοδοχείο Μάνα

Το Ορφανοτροφείο της Αρχιεπισκοπής

Σε μια μοναδική τοποθεσία – φιλέτο, στο «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη Αττικής, δίπλα στον Αστέρα, το ορφανοτροφείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που βρίσκεται μέσα σε έκταση 97 στρεμμάτων περίπου, πρόκειται να ανακατασκευαστεί και να μετατραπεί σε πολυτελές θέρετρο. Πριν από λίγους μήνες η Αρχιεπισκοπή διενήργησε διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση των τριών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Ο πλειοδότης που φέρεται να είναι εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, θα μπορεί να επενδύσει και να εκμεταλλευτεί τα ακίνητα για 99 χρόνια. Το ελάχιστο βασικό ετήσιο μίσθωμα που έθετε ο διαγωνισμός ήταν 1,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ακίνητο είναι το κτίριο του ορφανοτροφείου, επιφανείας 11.836 τ.μ., ενώ έτερο ακίνητο στεγάζει και το γνωστό εστιατόριο Ιθάκη. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ο νέος επενδυτής θα πρέπει να έχει καταθέσει τα σχέδια για την μετατροπή των κτιρίων.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στο Ορφανοτροφείο θα μετεγκατασταθούν σε άλλο και καταλληλότερο και αναβαθμισμένο κτήριο μέσα στην Αθήνα και ο νέος εκμισθωτής του, θα πρέπει να αναλάβει όλα τα έξοδα μετεγκατάστασης αλλά και διαμόρφωσης του νέου κτηρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα