ΣΕΤΕ: Ο ελληνικός τουρισμός αντέχει, δεν υπάρχουν ακυρώσεις – Ποια προβλήματα προκαλεί ο πόλεμος

ΣΕΤΕ: Ο ελληνικός τουρισμός αντέχει, δεν υπάρχουν ακυρώσεις – Ποια προβλήματα προκαλεί ο πόλεμος
Τουρίστες στη Σαντορίνη Nick Paleologos / SOOC

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ακρίβεια, οι ελλείψεις προσωπικού, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από Τουρκία και AirBnB, αλλά και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ.

Δεν υπάρχουν ακυρώσεις στην Ελλάδα, παρά το σχετικό πάγωμα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και αν λήξει στο άμεσο διάστημα οι κρατήσεις θα απογειωθούν και πάλι, καθώς η χώρα μας παραμένει στην κορυφή των αγορών όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Πληθωρισμός, ακρίβεια, ελλείψεις προσωπικού αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι τα κύρια προβλήματα του ελληνικού τουρισμού.

Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξη τύπου, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό από την Τουρκία, οι οποίοι ρίχνουν τον τελευταίο μήνα τις τιμές τους, καθώς το προϊόν της είναι εντελώς διαφορετικό. Όπως είπε υπήρχε μια ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική για τις κρατήσεις του 2022 στην αρχή του χρόνου, που επηρεάστηκε θετικά από τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές χώρες όμως και από κινήσεις έγιναν εσωτερικά στη χώρα, όπως η κατάργηση του PLF και η διευκόλυνση των αγορών ΗΠΑ και Καναδά για την είσοδο των πολιτών τους με τις προϋποθέσεις των κατόχων του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

Όπως λέει ο κ. Ρέτσος «Η διάθεση του κόσμου, μετά από δύο χρόνια που έχει να ταξιδέψει είναι πολύ ισχυρή και όλα αυτά είχαν φέρει μια μεγάλη δυναμική, μέχρι που ξεκίνησε ο πόλεμος μέσα στην Ευρώπη και προκάλεσε μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων και αρνητικών επιπτώσεων όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και στις ζωές όλων. Αυτό που ήταν φυσικό να συμβεί αμέσως μετά την εισβολή στον τουρισμό ήταν ένα σχετικό πάγωμα των κρατήσεων, το οποίο υπάρχει. Ένα μήνα μετά δεν υπάρχουν ακυρώσεις και είναι θετικό, ενώ ήδη πολλά ξενοδοχεία έχουν ανοίξει για την καλοκαιρινή σεζόν. Πρέπει να δούμε πως αυτό το «πάγωμα» θα εξελιχθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτίμησε ότι εάν οι εχθροπραξίες σταματήσουν το επόμενο διάστημα, μέσα στον Απρίλιο, τότε θα δούμε μια έντονη επαναφορά των κρατήσεων, ίσως και πιο δυνατή από ότι στην αρχή της χρονιάς. «Η όρεξη όμως του κόσμου να ταξιδέψει είναι μεγάλη και επιπλέον τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία, έχουν κάνει αποταμιεύσεις. Μεγαλύτερο πρόβλημα από τον πόλεμο θεωρούμε ότι προκαλούν τα οικονομικά θέματα, όπως η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια που έρχεται ως επακόλουθο και αυτό δεν αφορά μόνο την Ευρώπη αλλά και την Αμερική και αλλού στον κόσμο».

Ο ίδιος είπε ότι οι προβλέψεις είναι δύσκολες, αφού το καλό σενάριο στην αρχή της χρονιάς έδειχνε ότι θα πλησιάζαμε τα επίπεδα του 2019, όμως τώρα δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα «Όμως κανείς δεν μπορεί να πει ότι αυτός ο στόχος έχει ολοκληρωτικά χαθεί. Θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να δούμε. Άλλωστε ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα του τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Ρέτσος.

Πληθωρισμός και ακρίβεια πλήγμα για τους ξενοδόχους

Αν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο και ο ελληνικός τουρισμός πλησιάσει τα επίπεδα του 2019, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα ανακάμψουν, διότι έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια πανδημίας. «Ο πληθωρισμός ίσως προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων και αυτό θα επηρεάσει τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ενώ την κατάσταση θα επηρεαστεί επίσης αρνητικά και από την αύξηση των μισθών, αλλά και το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος», τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Όπως είπε μάλιστα, οι ξενοδόχοι θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις τιμές τους το 2023, διότι τότε ουσιαστικά θα φανούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. «Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την Κυβέρνηση και γίνονται συζητήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ και για όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν».

Aναφερόμενος για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ της χώρας φέτος και το πόσο και αν θα αυξηθεί, ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάει ο τουρισμός. «Αν πάει καλά και κινηθεί στα νούμερα που είχαμε προβλέψει πριν τον πόλεμο, το ΑΕΠ θα αυξηθεί».

Η «καυτή» πατάτα της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος αυτή τη στιγμή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. «Το ευρύτερο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί. Γεγονός είναι ότι η χώρα μας πλέον είναι πολύ ελκυστική και προσελκύει σημαντικές επενδύσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα και στα νησιά, όμως το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης κινείται ακόμη σε γκρίζες ζώνες. Η νομοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται εν μέρει, όμως δεν ελέγχεται επαρκώς και αφορά κυρίως τα μεμονωμένα διαμερίσματα που ενοικιάζει ένας ιδιοκτήτης»

«Αυτό όμως που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε, είναι αυτό που γίνεται από 100% επαγγελματίες, που εξαγγέλλουν δημόσια επενδύσεις που είναι αμιγώς ξενοδοχεία και εκείνοι υποστηρίζουν θα λειτουργούν με βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή ως μισθωμένα διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει μειωμένο ΦΠΑ, χωρίς φόρο διαμονής, προσωπικό που δεν θα είναι πιθανόν ασφαλισμένο, αφού αυτού του είδους τα καταλύματα δεν επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες. Καταθέτουμε προστάσεις για να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και καλούμε το κράτος να ελέγξει αυτού του είδους τις επενδύσεις και να πάρει θέση απέναντι σε αυτές, διότι θεωρούμε ότι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Ο τουρισμός είναι ενωμένος σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Ρέτσος.

Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού

Το θέμα της έλλειψης προσωπικού είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, που αφορά όλη την ελληνική οικονομία και όχι μόνο τον τουρισμό, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, και τόνισε ότι η απώλεια των εργαζομένων θα είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Ο ΣΕΤΕ και η Marketing Greece ετοιμάζει μια καμπάνια για την απασχόληση στον τουρισμό και τις ευκαιρίες που προσφέρει.

27 δισ. ευρώ ο στόχος για τα έσοδα μέχρι το 2030

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον τουρισμό με την ονομασία «Τουρισμός 2030», έχει ολοκληρωθεί με την μελέτη του Ινστιτούτου ΙΝΣΕΤΕ και όπως είπε ο κ. Ρέτσος έχει παρουσιαστεί στην κυβέρνηση και τους περιφερειάρχες. «Έχουν καταγραφεί όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές της χώρας και το σχέδιο έχει ένα φιλόδοξο στόχο των 27 δις. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό και 50 εκατ. επισκέψεις, καθώς και αύξηση του μεριδίου του τουριστικού εισοδήματος και στις 7 περιφέρειες που αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες στον τουρισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε: «Ο ελληνικός τουρισμός προσαρμόζεται στα δεδομένα, έχει αντοχές, αντιδρά άμεσα και στο τέλος βγαίνει νικητής».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα