3 μέρες στο Στρασβούργο, εκεί που «χτυπά» η καρδιά των Ευρωβουλευτών

Διαβάζεται σε 6'
στρασβούργο ταξίδι
NEWS 24/7

Γιατί ένα ταξίδι στο Στρασβούργο πρέπει να μπει στην bucket list σου;

Έχοντας μείνει λιγότερες από 100 ημέρες για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, τα βλέμματα όλων στρέφονται προς το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Με αφορμή, λοιπόν, την επίσκεψή μας στο Ευρωκοινοβούλιο και την παρακολούθηση μίας εκ των τελευταίων ολομελειών της υπάρχουσας θητείας βρήκαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και την πόλη που «φιλοξενεί» τους πολίτες και τις απόψεις όλης της Ευρώπης.

Από το 1949 η πόλη έχει επιλεγεί ως έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη Σύνοδο Κορυφής του Εδιμβούργου το 1992 επικυρώθηκε ο καθορισμός της ως έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το Στρασβούργο, χωρίς υπερβολή, είναι μια ονειρική πόλη. Γεμάτη παλιά κτίρια άριστα συντηρημένα, που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Το Στρασβούργο είναι μια πεντακάθαρη πόλη, με πυκνές γραμμές τραμ, λεωφορεία, ποδηλατοδρόμους, μεγάλα πεζοδρόμια και ελάχιστη κίνηση αυτοκινήτων. Από τις πρώτες ώρες που κινείσαι εκεί, συνειδητοποιείς πως ο κόσμος χρησιμοποιεί κυρίως ποδήλατο και όχι αυτοκίνητο για τις καθημερινές του μετακινήσεις. Σχεδόν ξεχνάς τον ήχο της κόρνας καθώς η πόλη ζει σε ζεν ρυθμούς. Και όλο αυτό σε παρασέρνει. Και σκέφτεσαι τελικά, πόσο ποιοτικό χρόνο έχεις μέσα σε ένα 24ωρο;

στρασβούργο ταξίδι
NEWS 24/7

στρασβούργο ταξίδι
NEWS 24/7

Οι κάτοικοι της πόλης είναι ήσυχοι, καλοσυνάτοι και εξυπηρετικοί. Μπορεί να μιλούν γαλλικά, δείχνουν, όμως, αρκετή θέληση να σε εξυπηρετήσουν ακόμη και αν κάποιοι δεν γνωρίζουν αγγλικά.

Tι πρέπει να δεις στο Στρασβούργο

Από τα πρώτα σημεία που θα βρεθείς στην πόλη είναι η κεντρική πλατεία Kleber, η οποία έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του Γάλλου στρατηγού Jean-Baptiste Kleber, άγαλμα του οποίου υπάρχει στο κέντρο της. Ενώ περπατάς εκεί θα δεις το παλάτι Aubette αλλά και δεκάδες εμπορικά καταστήματα δημοφιλών brand. Κάπου εδώ, οι οπάδοι του shopping πρέπει να γνωρίζουν πως λίγα βήματα μακριά τους υπάρχει η Gallerie Lafayette.

Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας, γοτθικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί ένα από τα must see της πόλης. Σήμερα θεωρείται η έκτη ψηλότερη εκκλησία στον κόσμο, ενώ κατείχε την πρώτη θέση το χρονικό διάστημα 1625-1847.

στρασβούργο ταξίδι
NEWS 24.7

Φυσικά δεν γίνεται να μην κάνεις έστω και μία βόλτα από την ωραιότερη συνοικία της πόλης, σαν βγαλμένη από καρτ ποστάλ. Η Petite France ή αλλιώς «Μικρή Γαλλία» είναι υπέροχη είτε επισκεφτείς την πόλη χειμώνα είτε καλοκαίρι. Είτε περπατάς μόνος σου προσπαθώντας να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια τάξη είτε με παρέα. Αποτελεί μια μοναδική γειτονιά, αρκετά φωτογραφημένη, στην οποία κύριο πόλο έλξης αποτελούν οι παραδοσιακές κατοικίες από ξυλόδεμα του 16ου και 17ου αιώνα με τις επικλινείς στέγες και τα ομοιόμορφα παράθυρα.

στρασβούργο ταξίδι

στρασβούργο ταξίδι

Στη συγκεκριμένη συνοικία υπάρχουν και οι ponts couverts, τρεις γέφυρες που ενώνουν τους τέσσερις παραπόταμους.

Το Στρασβούργο διασχίζουν μεγάλοι παραπόταμοι του Ρήνου, στους οποίους πλέουν τουριστικά σκάφη, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πόλη με έναν άλλον τρόπο. Με ένα κόστος που δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ μπορεί κανείς να επιλέξει μια «βαρκάδα»

στρασβούργο ταξίδι
NEWS 24/7

Πού & τι να φας στο Στρασβούργο

Η κουζίνα τους είναι αρκετά διαφορετική, συνήθως πολύ καλή, με ελαφρώς ψημένα κρέατα, με εξαιρετικά τυριά και εκλεκτό κρασί.

Εμείς θα σου προτείναμε να δοκιμάσεις ένα cordon bleu με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια στο La Corde à Linge. Για παγωτό επισκέψου το Amorino, κοντά στον Καθεδρικό ναό ενώ υπέροχο brunch θα φας στο Tonton Gateau. Τέλος, πριν την τελευταία καληνύχτα οφείλεις να γευτείς ένα κοκτέιλ στο speak easy.

Φυσικά, σε όλη την πόλη θα δεις κινητές υπαίθριες καντίνες με κρέπες, churros και βάφλες. Απόλαυσέ τις υπεύθυνα.

Μην φύγεις από το Στρασβούργο….

…αν δεν επισκεφτείς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι ένας θεσμός που εκλέγεται από τους πολίτες και ο ρόλος του είναι να τους εκπροσωπεί και να μάχεται για τα συμφέροντά τους. Και το κάνει αυτό.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φιλοξενείς επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και ένα υπέροχο πάρκο, «Orangerie» μια μοναδική όαση ασύγκριτης φυσιολατρικής ομορφιάς.

Εννοείται, ότι μπορείς να περπατήσεις και να γνωρίσεις από κοντά τους χώρους του Κοινοβουλίου. Στη διάρκεια της επίσκεψής σου μπορείς να δεις από κοντά την αίθουσα της Ολομέλειας, το Παρλαμεντάριουμ Simone Veil, καθώς και μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις.

Το Пαρλαμεντάριουμ παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής νομοθετικού έργου για ολόκληρη την Ευρώπη και εξηγεί τι κάνουν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε από αυτούς.

NEWS 24/7

Οι επισκέψεις είναι δωρεάν, διαρκούν περίπου 60 λεπτά και προσφέρονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κράτηση δεν είναι υποχρεωτική, παρόλα αυτά συνιστάται για τις ομάδες. Εδώ μπορείς να ενημερωθείς καλύτερα για τις μέρες και ώρες που μπορείς να πραγματοποιήσεις την επίσκεψή σου.

Από το Στρασβούργο, λοιπόν, θα φύγεις έχοντας γεμίσει τις μπαταρίες σου, έχοντας δει πώς μια πόλη δεν ζει μέσα σε γρήγορους ρυθμούς και έχοντας γνωρίσει λίγο καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και το έργο της.

EXTRA TIP: Αν ο χρόνος ή οι μέρες παραμονής στο επιτρέπουν, οργάνωσε μια γρήγορη εκδρομή στην Κολμάρ. Απέχει μόλις 30 λεπτά με το τρένο από το Στρασβούργο και τα δρομολόγια είναι αρκετά τακτικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα