Ανακαλύψτε την Ύδρα: Το αγαπημένο νησί για το Πάσχα με μοναδική αρχιτεκτονική και παραδόσεις

Διαβάζεται σε 5'
Ύδρα
Ύδρα ISTOCK

Πασχαλινή ατμόσφαιρα, παράδοση και αρχιτεκτονική σε ένα νησί χωρίς αυτοκίνητα. Εορτασμοί, μουσεία, πεζοπορία και γαστρονομία προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στην Ύδρα.

Η Ύδρα είναι από τα πολύ αγαπημένα νησιά για το Πάσχα, η εγγύτητά της με την Αθήνα, τα έθιμά της αλλά και η μοναδική αρχιτεκτονική της το κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλές. Ο πανέμορφος πετρόχτιστος παραδοσιακός οικισμός του νησιού αλλά και το γεγονός πως δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα το κάνουν μια ιδανική περίπτωση για πλήρη χαλάρωση με θρησκευτικό προσανατολισμό.

Είναι ένα νησί που σε καλεί να το περπατήσεις, όχι μόνο τα στενά του, αλλά και τα υπέροχα μονοπάτια του που έχουν συγκλονιστική θέα στον Αργοσαρωνικό. Εξάλλου τα ανηφορικά καλντερίμια του είναι στολισμένα με τα γνωστά «νησιώτικα» λουλούδια που δίνουν υπέροχο χρώμα, βουκαμβίλιες και κάθε λογής γεράνια.

Όσον αφορά στους εορτασμούς του Πάσχα και εδώ η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα κατανυκτική. Μάλιστα οι επιτάφιοι και από τις πέντε ενορίες, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Δημητρίου, της Υπαπαντής, της Μητρόπολης και του Αγίου Ιωάννη συγκεντρώνονται στο λιμάνι της Ύδρας. Χαρακτηριστικό όμως έθιμο του νησιού είναι ο Θαλασσινός Επιτάφιος του Αγίου Ιωάννη στα Καμίνια όπου μετά την περιφορά η πομπή καταλήγει στη θάλασσα με τον Επιτάφιο να μπαίνει μέσα και με τα πόδια του να ακουμπάνε σε αυτή ώστε να ευλογηθούν τα νερά ενώ στη συνέχεια γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν για να έχουν καλή πορεία και γυρισμό. Παράδοση που έχεις τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα τότε που το νησί στήριζε την οικονομία του στη θάλασσα. Τον Επιτάφιο συνοδεύει το πλήθος των πιστών κρατώντας αναμμένα κεριά σε μια ατμόσφαιρα πανηγυρική και ταπεινή συγχρόνως.

Ύδρα
Ύδρα Istock

Κατάνυξη στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

Τη Μεγάλη Παρασκευή τώρα μετά την Αποκαθήλωση ακούγονται να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες όλων των ναών. Την Ανάσταση θα την παρακολουθήσετε με όλες τις τιμές στην πόλη της Ύδρας σε μια από τις πέντε ενορίες με πλήθος βεγγαλικών να συνοδεύουν το Χρηστός Ανέστη, αν όμως θέλετε μια πιο ήσυχη και πιο θρησκευτική ατμόσφαιρα θα πάτε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ανεβαίνει το λόφο και μπαίνει σε όμορφο πευκοδάσος. Θα χρειαστεί μια ώρα για να φτάσετε αλλά το μέρος είναι μαγευτικό.

Οι εορτασμοί κλείνουν την Κυριακή του Πάσχα όπου γίνεται «κάψιμο του Ιούδα» στο λιμάνι της Ύδρας με άνδρες ντυμένους μπουρλοτιέρηδες να βάζουν φωτιά στο ομοίωμά του. Μετά το έθιμο που θα γίνει γύρω στις εφτά το απόγευμα θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακούς νησιώτικους χορούς και ζωντανή μουσική για να χορέψουν ντόπιοι και επισκέπτες.

Βόλτα στο νησί

Όσο είστε στο νησί όμως αξίζει να επισκεφθείτε και τα μουσεία της Ύδρας όπως το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας όπου ανάμεσα σε άλλα εκτίθενται κειμήλια των Βαλκανικών πολέμων και του Α’ και Β’ Παγκοσμίου πολέμου, υδραϊκές ενδυμασίες, ακρόπρωρα και ακροστόλια από πλοία του Αγώνα, όπλα υδραίων αγωνιστών, ναυτικοί χάρτες, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, έργα τέχνης κ.α. Υπάρχει επίσης παράρτημα του Εθνικού-Ιστορικού Μουσείου με το όνομα «Λάζαρος Κουντουριώτης».

Πρόκειται για το σπίτι του Λαζάρου Κουντουριώτη, γνωστού πλοιοκτήτη της Ύδρας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας από τους Οθωμανούς. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Ύδρας και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Ανάμεσα σε άλλα εδώ θα δείτε παλιά έπιπλα, σκεύη, καθρέφτες, σερβίτσια, ζωγραφικούς πίνακες, οικογενειακά πορτρέτα, προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα Νεοελληνικής Τέχνης του 18ου και του 19ου αιώνα, κοσμήματα, κεντήματα, κεραμικά κ.α. Το δε αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει μετατραπεί σε Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας. Εδώ εκτίθενται κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη και εκθέματα από τη Νεότερη Ιστορία του νησιού. Πολύ κοντά στο αρχοντικό του Λαζάρου Κουντουριώτη βρίσκεται και το Ατελιέ του Τέτση, στην οικία της οικογένειας.

Στον όροφο διατηρείται όπως ακριβώς ήταν παλιά το ατελιέ του ζωγράφου με τα έργα και τα σύνεργα της δουλειάς του. Τέλος στο νησί λειτουργεί και Εκκλησιαστικό & Βυζαντινό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Υδρας, εδώ στην δυτική πλευρά του συγκροτήματος, μπορείτε να δείτε ιερές εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη, μουσικά χειρόγραφα, τούρκικα φιρμάνια και άλλα.

Ύδρα Istock

Εξερευνήστε την Ύδρα

Για όσους λατρεύουν το περπάτημα στη φύση να σημειώσουμε πως η  Ύδρα έχει περισσότερα από 80 χλμ. μονοπατιών που μάλιστα αυτή την εποχή, μοσχοβολάνε από τα αγριολούλουδα, τους ανθισμένους θάμνους και τα βοτάνια. Με αφετηρία τη Χώρα μπορείτε να φτάσετε στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και από εκεί στην ψηλότερη κορυφή του νησιού στο βουνό Έρος που έχει συγκλονιστική θέα στη θάλασσα ή να πάτε στη Μονή Ζούρβας και από εκεί στον ομώνυμο φάρο Η πρώτη διαδρομή γίνεται κυρίως μέσα στο πράσινο ενώ στη δεύτερη μέσα σε πέτρινο τοπίο. Όμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο είναι και αυτή προς το Μαντράκι και το Εκκλησάκι του Σταυρού.

Που θα φάτε

Στην Ύδρα θα βρείτε πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν ο Omilos (2298053800), η Η Ωραία Ύδρα ( 2298052556), η Ξερή Ελιά Ντούσκος (2298052886) και το Lulus (2298 052018).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα