Ένα απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι στην Τήνο το Μάιο
Διαβάζεται σε 4'
Σε μια περιπέτεια γεμάτη γεύση σας καλεί το κυκλαδίτικο νησί γεμάτη εμπειρίες, γεύσεις και ανακαλύψεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.
- 08 Μαΐου 2025 06:30
Ανακαλύψτε την Τήνο μέσα από το γαστρονομικό της ταξίδι, σε ένα μοναδικό 3ήμερο που διοργανώνει το εστιατόριο Μαραθιά από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2025.
Ετοιμαστείτε για μια εμπειρία γεμάτη γεύσεις και εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Με ξεναγό τον καταξιωμένο γευσιγνώστη και δημοσιογράφο Δημήτρη Αντωνόπουλο, αυτό το ταξίδι θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε την «χειροποίητη» Τήνο από την αρχή, βιώνοντας την αυθεντική πλευρά του νησιού.
Η Τήνος, με τις μοναδικές γεύσεις της και την πλούσια παράδοση, έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ένας κορυφαίος προορισμός γαστρονομικού τουρισμού. Το νησί, που συνδυάζει την τέχνη της γλυπτικής με την αγροτική και μαγειρική παράδοση, συνεχώς αναπτύσσεται και προσφέρει εμπειρίες που ξεπερνούν τον παραδοσιακό τουρισμό. Αν αναζητάτε έναν προορισμό που συνδυάζει γεύσεις, φύση, πολιτισμό και φιλοξενία, η Τήνος είναι η ιδανική επιλογή.
Η Μαραθιά, με την αφοσίωσή της στην τοπική γαστρονομία, θα γίνει το σημείο εκκίνησης αυτής της εμπειρίας. Το εστιατόριο και οι δράσεις της Μαραθιάς είναι γνωστά για την έμφαση που δίνουν στα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μία σύγχρονη διάσταση στη γαστρονομία της Τήνου. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εστιατόρια του νησιού, η Μαραθιά θα σας υποδεχτεί με ένα ειδικό δείπνο γευσιγνωσίας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παρασκευές όπως «ιχθυοσφάγια», μια καινοτόμα προσέγγιση στην παρουσίαση του ψαριού που συνδυάζει διαφορετικές τεχνικές ωρίμανσης και παρασκευής.
1η Μέρα: Άφιξη και περιπλάνηση στο Βωλάξ
Η περιπέτειά σας αρχίζει με την άφιξή σας στην Τήνο και την εκκίνηση για το μυστηριώδες μεσαιωνικό χωριό Βωλάξ. Μεταξύ των εκπληκτικών γρανιτένιων βράχων που διασκορπίζονται στο τοπίο, θα θαυμάσετε την εξαιρετική φυσική γλυπτική της φύσης. Θα περπατήσετε ανάμεσα σε τεράστιους γρανιτένιους βράχους που μοιάζουν με βόλους ή με περίεργα πλάσματα από άλλους πλανήτες, ενώ η αιολική ενέργεια που έχει σμιλεύσει αυτά τα σχήματα θα σας φέρει κοντά στην ομορφιά της Κυκλαδίτικης φύσης.
Στη συνέχεια, η επίσκεψή σας στο οινοποιείο Volacus θα σας επιτρέψει να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά κρασιά της περιοχής, παράλληλα με μια γευσιγνωσία τοπικών φασολιών, ρεβυθιών και τοπικών τυριών, σε ένα περιβάλλον όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία.
Η μέρα κλείνει με ένα σπέσιαλ δείπνο γευσιγνωσίας στο βραβευμένο εστιατόριο Μαραθιά, όπου το μενού «ιχθυοσφάγια» θα σας επιτρέψει να γευτείτε το ψάρι σε διάφορες μορφές και προετοιμασίες, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του εστιατορίου για σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
2η Μέρα: Πολιτιστική και γαστρονομική περιήγηση
Η δεύτερη μέρα σας ξεκινά με ένα πλούσιο πρωινό και συνεχίζεται με επίσκεψη στον παραδοσιακό Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, με τα γραφικά καλντερίμια και τη μοναδική μαρμαροστρωμένη πλατεία του. Εξερευνάτε τα μουσεία του Γιαννούλη Χαλεπά και της Μαρμαροτεχνίας, ενώ ο αρχιτεκτονικός πλούτος του χωριού σας μεταφέρει σε άλλη εποχή.
Μετά, κατευθύνεστε προς την κοιλάδα του Ταραμπάδου για να θαυμάσετε τους περίφημους περιστερώνες και να γευτείτε τη μοναδική τηνιακή άγρια αγκινάρα, συνοδευόμενη από ντόπια τυριά και αλλαντικά. Το βράδυ, απολαμβάνετε ένα σπέσιαλ δείπνο με 5 πιάτα στο εστιατόριο «Ήταν ένα Μικρό Καράβι», όπου η ελληνική και τηνιακή κουζίνα συναντούν τη δημιουργικότητα και την παράδοση.
3η Μέρα: Περιπέτεια στη φύση και πολιτιστική κληρονομιά
Η τρίτη μέρα σας ξεκινά με μια επίσκεψη στη Μονή των Αδελφών Ουρσουλίνων και στη συνέχεια συνεχίζετε με πεζοπορία στο ιστορικό Φαλατάδο και στη γραφική Μυρσίνη, ανακαλύπτοντας τη φύση του νησιού και τα μοναδικά τοπία του.
Στο δρόμο σας, επισκέπτεστε το εργαστήρι κεραμικής και το λαογραφικό μουσείο στη Στενή, ενώ το απόγευμα σας περιμένει ένα παραδοσιακό «πανηγύρι» με τοπικές λιχουδιές στο Περιστερώνα της Ποταμιάς, συνοδευόμενο από ζωντανή μουσική. Το πλούσιο εδεσματολόγιο λιχουδιών θα δημιουργήσουν και θα μαγειρέψουν οι γυναίκες του χωριού. Πάρτε μια γεύση: Λλούζα, «σαλσίσι», τηνιακό αγελαδινό τυρί , ομελέτα φρουτάλια, μαραθοτηγανήτες, πατατοκεφτέδες, κατσίκι ελευθέρας βοσκής με πατάτες στη γάστρα καθώς και ψωμί χειροποίητο ψημένα στον ξυλόφουρνο, γλυκειά φεσκλόπιτα με σέσκουλα – καρύδια – ντόπιο μέλι και γαρύφαλλο.
4η Μέρα: Γαστρονομικές τεχνικές και εξερεύνηση της παράδοσης
Η τελευταία μέρα σας ξεκινά με μια επίδειξη παρασκευής του σπάνιου τοπικού «μπλε» τυριού καρίκι και συνεχίζεται με μια επίδειξη ζυμώματος ψωμιού με προζύμι, όπου θα μυηθείτε στις παραδοσιακές γαστρονομικές τεχνικές του νησιού. Τέλος, ο χρόνος σας είναι ελεύθερος για να επισκεφτείτε την Παναγία της Τήνου και να κάνετε τα τελευταία ψώνια σας πριν αναχωρήσετε.