Εξερευνήστε το Σούνιο: Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ιστορία και περιπέτεια

Διαβάζεται σε 3'
Σούνιο
EUROKINISSI

Το Σούνιο προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες με ηλιοβασιλέματα, αρχαία ιερά, φυσικές ομορφιές, πεζοπορίες και γεωλογικά θαύματα, συνδέοντας παρελθόν και παρόν.

Είτε επιλέξετε να χαθείτε στην αύρα του ηλιοβασιλέματος είτε να εξερευνήσετε τις φυσικές και ιστορικές ομορφιές του τόπου, το Σούνιο και η γύρω περιοχή υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία. Μια εμπειρία που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και μας προσκαλεί να αναμετρηθούμε με το μέγεθος της φύσης και της ανθρώπινης δημιουργίας.

Για ηλιοβασίλεμα και περπάτημα στο ακρωτήριο του Σουνίου

Πάνω από 28 αιώνες πριν, οι κάτοικοι της Αθήνας αποφάσισαν να τιμήσουν τον θεό Ποσειδώνα, χτίζοντας ένα ιερό προς τιμήν του στο νοτιότερο σημείο της Αττικής. Συνήθιζαν να έρχονται εδώ για να αφήνουν προσφορές, να προσεύχονται ή να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, αντλώντας έμπνευση και θάρρος πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια τους στο απέραντο γαλάζιο. Κατασκεύαζαν ολοένα και πιο αξιόπλοα σκάφη, εξερευνώντας άγνωστους ορίζοντες. Ακόμα και όταν οι Πέρσες κατέστρεψαν τα πάντα, δεν το έβαλαν κάτω.

Εορτασμοί κάθε τέσσερα χρόνια

Με την ενέργεια και την ορμή που πήραν από το Αιγαίο, ξανάχτισαν, έστησαν νέους ναούς αφιερωμένους στον Ποσειδώνα και την Αθηνά, και κάθε τέσσερα χρόνια οργάνωναν μεγαλοπρεπείς εορτασμούς, με επίσημους προσκεκλημένους που έφταναν δια θαλάσσης. Σε αυτά τα ιερά, φρόντισαν να σέβονται τη θάλασσα και τη σοφία, και ταυτόχρονα να επιδεικνύουν δέος μπροστά στην απεραντοσύνη του πελάγους, και με πίστη στις ίδιες τους τις δυνάμεις.

Το ανθρώπινο μέγεθος συναγωνίζεται τα φυσικά στοιχεία

Ακόμα και σήμερα, σε αυτή τη γωνιά της Αττικής όπου το ανθρώπινο μέγεθος μοιάζει να συναγωνίζεται τα φυσικά στοιχεία, κάθε φορά που ο ήλιος δύει και το φως λούζει τους κίονες του ναού, το ηλιοβασίλεμα γίνεται υπενθύμιση αυτής της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην αναπόδραστη μοίρα και την αλλαγή που φέρνουν οι πράξεις μας.

Παρόλο που ο επιβλητικός ναός και η εκπληκτική θέα μονοπωλούν το ενδιαφέρον, αξίζει να εξερευνήσει κανείς και τα απομεινάρια του οικισμού όπου ζούσαν για αιώνες οι στρατιώτες που φύλαγαν το Σούνιο, έμποροι, επιχειρηματίες και άνθρωποι που σχετίζονταν με το μικρό λιμάνι, δίνοντας ζωή σε αυτό το μαγευτικό τοπίο.

Πεζοπορία στον Εθνικό δρυμό Λαυρίου-Σουνίου

Αν αναζητάτε μια διαφορετική εκδρομή, που συνδυάζει φυσικές ομορφιές και ιστορία, ο Εθνικός Δρυμός Λαυρίου-Σουνίου είναι ιδανικός προορισμός. Το μικρότερο Εθνικό Πάρκο της χώρας, που απλώνεται σε 35.000 στρέμματα, κρύβει μέσα του γεωλογικούς θησαυρούς και ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αρχαία μεταλλευτική τεχνολογία.

Με προορισμό το Χάος 

Με αφετηρία το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή 7 χιλιομέτρων οδηγεί στο επιβλητικό βάραθρο Έγκοιλο Χάος. Με διάμετρο 150 μ. και βάθος 50 μ., το βάραθρο προσφέρει μοναδικό θέαμα. Από εκεί, περνώντας ανάμεσα σε πευκοδάση και ορυκτά πετρώματα, φτάνουμε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας και τον αρχαιολογικό χώρο των μεταλλείων.

Σε μια περιοχή με 750 διαφορετικά είδη ορυκτών

Θαυμάστε τις καλοδιατηρημένες εγκαταστάσεις των αρχαίων μεταλλευτικών πλυντηρίων, και μάθετε πώς γινόταν ο διαχωρισμός του αργύρου με τη δύναμη του νερού. Από εδώ έβγαζε τον πλούτο της η Αρχαία Αθήνα, σε μια περιοχή με 750 διαφορετικά είδη ορυκτών!  Μια βόλτα στην πόλη του Λαυρίου, με τα νεοκλασικά κτήρια και τη μοντέρνα ατμόσφαιρα, ολοκληρώνει ιδανικά την εκδρομή. Ανακαλύψτε ένα μοναδικό κομμάτι της Αττικής γης που συνδυάζει φυσική ομορφιά, γεωλογικά θαύματα και την ιστορία χιλιετιών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα