Κωνσταντινούπολη: Ανακαλύπτοντας τον μυθικό Βόσπορο και τις εμβληματικές επαύλεις του

Διαβάζεται σε 5'
Κωνσταντινούπολη: Ανακαλύπτοντας τον μυθικό Βόσπορο και τις εμβληματικές επαύλεις του
NEWS 24/7

Η εντυπωσιακή μητρόπολη της Τουρκίας αποκαλύπτει σπουδαία ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά μέσα από της επαύλεις του Βοσπόρου.

Σε όλες τις εκδοχές της Κωνσταντινούπολης, ο Βόσπορος υπήρξε ο κύριος πόλος έλξης της πόλης. Για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες της, η ακτή του Βοσπόρου φιλοξενεί μερικούς από τους πιο μοντέρνους προορισμούς της.

Το ίδιο υποβλητικές με τον Βόσπορο είναι οι επαύλεις κατά μήκος των ακτών του. Μέρος των σημαντικότερων στοιχείων πολιτισμικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης –του σημείου όπου συναντώνται η ευρωπαϊκή και η ασιατική ήπειρος–, τα κτίρια αυτά χρονολογούνται σε διαφορετικές περιόδους και εμφανίζουν ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών. Οι επαύλεις που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ακτή αλλά και αυτές στην ακτή της Ανατολίας είναι καλύτερα ορατές από τον Βόσπορο.

Οι περιηγήσεις με σκάφος αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να απολαύσει κάποιος αυτό το θέαμα, και προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία κρουαζιέρας που συμπληρώνεται από εκπληκτικές εικόνες της πόλης.

Οι επαύλεις στις μέρες μας, έχουν γνωρίσει μεγάλη δημοσιότητα, χάρη στις τουρκικές τηλεοπτικές σαπουνόπερες.

Η ιστορία των επαύλεων

Οι εκπληκτικές επαύλεις, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα και αργότερα, «ακουμπούν από τη μια μεριά στα άλση και τεντώνονται από την άλλη προς τη θάλασσα». Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη καθόριζε τη θέση της έπαυλής του, καθώς και το χρώμα της. Αυτές οι κατασκευές της οθωμανικής εποχής ανεγέρθηκαν χρησιμοποιώντας γενικά το στιλ των περιπτέρων (köşk) και των κατοικιών (konak) με δύο ή τρεις ορόφους, πολλά δωμάτια και τμήματα, καθώς και μεγάλους κήπους ή άλση.

Οι περισσότερες χτίστηκαν με πέτρα ή τούβλα και ξύλο και χρήση τεχνικών επεξεργασίας του ξύλου (baghdâdî) που παραπέμπουν στην οθωμανική αρχιτεκτονική τους καταγωγή, με πινελιές όπως τα χειροποίητα στολίδια και τα πλατιά παράθυρα σε προεξοχές, ή σαχνισιά (cumba) αντί για μπαλκόνια. Δεδομένης της παραθαλάσσιας θέσης τους, πολλές επαύλεις διέθεταν λεμβοστάσια.

NEWS 24/7

Τα εντυπωσιακά Ανάκτορα

Το Ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε (Dolmabahçe), το Ανάκτορο του Τσιραγάν (Çırağan), το Περίπτερο της Αντιλέ Σουλτάν (Adile Sultan), το Ανάκτορο Μπεϊλέρ Μπέι και το Περίπτερο Κιουτσούκσου (Küçüksu) συγκαταλέγονται στα πλέον σημαντικά κτίρια του Βοσπόρου σήμερα, ενώ θεωρείται ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν υπήρχαν περισσότερες από 300 επαύλεις που στεφάνωναν τις δύο πλευρές αυτού του υδάτινου δρόμου.

Μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο αναδεικνύει εντυπωσιακά κτίρια στην ευρωπαϊκή του πλευρά ενώ στην πλευρά της Ανατολίας μπορείτε να θαυμάσετε πανέμορφες επαύλεις. Ενώ ορισμένα από αυτά τα κτίρια ανεγέρθηκαν κατά την εποχή της Τουρκικής Δημοκρατίας, τα περισσότερα χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ορισμένες από τις σωζόμενες κατασκευές έχουν αποκατασταθεί αποκτώντας την παλιά τους αίγλη με εργασίες συντήρησης και έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, μουσεία ή υπέροχους χώρους εκδηλώσεων. Πολλές επαύλεις εξακολουθούν να χρησιμεύουν ως κατοικίες για οικογένειες Κωνσταντινουπολιτών.

Πως θα διασχίσετε το Βόσπορο

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να διασχίσει κάποιος τον Βόσπορο είναι με πλοίο, όπου μπορεί να δει τις επαύλεις παραταγμένες σαν πολύτιμα πετράδια κατά μήκος της ακτής. Σημείο αναχώρησης για τις εκδρομές με σκάφος στην Κωνσταντινούπολη είναι συνήθως οι προβλήτες στις πολυσύχναστες γειτονιές Καμπατάς (Kabataş) και Εμίνονου (Eminönü). Αυτές οι σύντομες ή μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομές με σκάφος είναι πολύ δημοφιλείς στους επισκέπτες, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να απολαύσουν την ομορφιά του Βοσπόρου και της ακτογραμμής του σε ένα σύντομο ταξίδι.

NEWS 24/7

Μια άλλη επιλογή είναι η ενοικίαση σκάφους για μια πιο ευέλικτη και ιδιωτική εμπειρία. Καθώς φτάνει η άνοιξη, η ακτογραμμή των Στενών ζωντανεύει από τα άνθη κουτσουπιάς σε αποχρώσεις του ροζ, του λιλά και του μοβ. Αυτό το ουράνιο τόξο χρωμάτων, που εκτείνεται από το Μπεϊκόζ μέχρι το Ουσκιουντάρ (Üsküdar) και το Κουζγκούντσουκ (Kuzguncuk), και από την Ιστορική Χερσόνησο μέχρι το Μπεσικτάς (Beşiktaş), το Κουρούτσεσμε, το Γενίκιοϊ και το Ρουμελίχισαρ, ενισχύει τη γεμάτη θεατρικότητα ομορφιά των επαύλεων της Κωνσταντινούπολης. Με λίγη τύχη, οι ταξιδιώτες κατά την ανοιξιάτικη περιήγησή τους στον Βόσπορο μπορεί να δουν και δελφίνια να παιχνιδίζουν στο νερό.

Ο πόλος έλξης της Πόλης

Για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, καθώς και για τους επισκέπτες της, η ακτή του Βοσπόρου φιλοξενεί μερικούς από τους πιο μοντέρνους προορισμούς της πόλης. Η ακτογραμμή του Βοσπόρου διαθέτει και εξαιρετικές ψαροταβέρνες, εστιατόρια με βραβείο Michelin και χώρους υψηλής γαστρονομίας που σερβίρουν εξαιρετική διεθνή και τουρκική κουζίνα, γραφικά καφέ, ακόμη και εκλεπτυσμένα νυχτερινά κέντρα. Μια βόλτα σε έναν παραλιακό δρόμο του Βοσπόρου μπορεί επίσης να χαρίσει στους επισκέπτες μια απροσδόκητη εμπειρία – από ένα νόστιμο σνακ στο δρόμο μέχρι μια αυτοσχέδια συναυλία από έναν καλλιτέχνη παραδοσιακής μουσικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα