Πώς θα ταξιδεύουμε το 2070 – Ηλεκτρικά αεροταξί, ψηφιακές γκαρνταρόμπες και ολογράμματα

Πώς θα ταξιδεύουμε το 2070 – Ηλεκτρικά αεροταξί, ψηφιακές γκαρνταρόμπες και ολογράμματα
Ταξίδί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης iStock

Οι ταξιδιώτες του μέλλοντος θα επιλέγουν τον προορισμό διακοπών τους μέσω metaverse και οι καρδιακοί παλμοί ενδέχεται να αντικαταστήσουν τα διαβατήρια. Δείτε αναλυτικά όσα προβλέπει ομάδα ερευνητών της easyJet για τον τρόπο που θα ταξιδεύουμε το 2070.

Η αεροπορική εταιρεία easyJet ζήτησε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να προβλέψει τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια το 2070.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην έκθεση “2070: Travel Report”, έκαναν προβλέψεις σχετικά με την επιλογή και την κράτηση των διακοπών, την εμπειρία του αεροδρομίου και της πτήσης καθώς και τη διαμονή.

Πώς θα “κλείνουν” τις διακοπές τους οι ταξιδιώτες του μέλλοντος;

Αντί να ξεφυλλίζουν ένα περιοδικό ή να σκρολάρουν στο Instagram για να εμπνευστούν, οι μελλοντικοί ταξιδιώτες θα μπορούν να επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους στο διαδικτυακό metaverse, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του euronews.

“Ακριβώς όπως δοκιμάζουν ρούχα σε ένα κατάστημα σήμερα, οι πολίτες θα μπορούν να εξερευνήσουν και να δοκιμάσουν προορισμούς διακοπών στο διαδικτυακό metaverse”, ανέφερε η καθηγήτρια Birgitte Andersen, διευθύνουσα σύμβουλος του Big Innovation Centre. “Θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας για να δοκιμάζετε πριν αγοράσετε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Αυτό θα ωφελήσει όσους έχουν περιορισμένο χρόνο ή οικονομικές επιλογές”, πρόσθεσε η Andersen.

Ηλεκτρικά αεροταξί και ψηφιακές γκαρνταρόμπες

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα ταξίδια του μέλλοντος θα είναι πολύ πιο ομαλά και ταχύτερα, με γρήγορες συγκοινωνιακές συνδέσεις με τα αεροδρόμια.

“Το 85% των ταξιδιωτών σε πολλές χώρες θα φτάνει με ηλεκτροκίνητα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων αυτοκινούμενων οχημάτων”, δήλωσε ο Dr Patrick Dixon, πρόεδρος της Global Change Ltd.

“Μπορεί ακόμη και να ταξιδεύετε στο αεροδρόμιο με e-VTOL, δηλαδή με ηλεκτρικά αεροταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης που θα σας μεταφέρουν από το σπίτι στο αεροδρόμιο. Τουλάχιστον 250 εταιρείες αναπτύσσουν ήδη αυτά τα οχήματα μικρών αποστάσεων”, εξήγησε.

Ακόμα, το check-in και η ασφάλεια των αεροδρομίων θα γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα και χωρίς τις -κουραστικές για όλους- ουρές.

“Καθώς μπαίνετε στο κτίριο, το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου θα σας αναγνωρίζει και θα σας αντιστοιχεί με την πτήση που έχετε κλείσει. Σε ότι αφορά τις αποσκευές, είναι πιθανό να μην χρειάζονται και καθόλου, καθώς αντί να παίρνετε ρούχα στις διακοπές, το μόνο που θα χρειάζεται είναι οι διαστάσεις σας“, περιέγραψε ο καθηγητής Graham Braithwaite, διευθυντής Συστημάτων Μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Cranfield.

“Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, θα υπάρχει μια υπηρεσία ανακυκλώσιμων ρούχων που θα εκτυπώνει τρισδιάστατα την γκαρνταρόμπα σας”, ανέφερε.

Καρδιακοί παλμοι αντί διαβατηρίου

Η αναγνώριση προσώπου και τα βιομετρικά διαβατήρια χρησιμοποιούνται ήδη, αλλά μέχρι το 2070 οι ειδικοί προβλέπουν ότι όλα τα εισιτήρια και τα έγγραφα ταυτότητας θα είναι ψηφιακά.

Τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα και η σάρωση του αμφιβληστροειδούς, θα αποθηκεύονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και τον καρδιακό παλμό, καθώς η “καρδιακή υπογραφή” του καθενός είναι μοναδική.

Η συγκεκριμένη μέθοδος θα βασίζεται στο ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη “τιμή” καρδιάς, μοναδική για κάθε άνθρωπο, και η σάρωση θα πραγματοποιείται με γεωμετρικούς αισθητήρες. Με τον παραπάνω τρόπο, εκτιμάται ακόμη ότι θα εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος κατά τις διαδικασίες ελέγχου των επιβατών.

Πώς θα είναι τα ξενοδοχεία στο μέλλον;

Για τα ξενοδοχεία, οι ειδικοί προβλέπουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό για την παραλαβή από το αεροδρόμιο και έναν ψηφιακό ολογραφικό προσωπικό θυρωρό ενώ η διακόσμηση των δωματίων των ξενοδοχείων θα μπορεί να προσαρμόζεται στα γούστα του καθενός.

“Σκεφτείτε το ίδιο το ξενοδοχείο ως έναν ενιαίο οργανισμό που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με τον ανθρώπινο οργανισμό και ελέγχει όλες τις πτυχές της διαμονής σας, προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις σας”, δήλωσε ο Shivvy Jervis. “Ένας ψηφιακός εικονικός βοηθός δωματίου (όπως η Super-Alexa) θα σας υποδέχεται και θα σας βοηθάει με οτιδήποτε, από την παραγγελία μιας νέας πετσέτας μέχρι την υπόδειξη ενός μέρους για φαγητό και την κράτησή του”, συνέχισε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα