Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την 28η Οκτωβρίου – Γυρνούν την πλάτη σε Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο

Διαβάζεται σε 4'
Blurred people walking in airport
Επιβατικό κοινό σε αεροδρόμιο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Εκτός της λίστας των προτιμήσεων των Ελλήνων οι λαμπερές πρωτεύουσες της Ευρώπης φέτος. Προτιμούν ταξίδια στο εξωτερικό και σε εναλλακτικές πόλεις. Αρκετά διαθέσιμα δωμάτια στο εσωτερικό της χώρας.

Εναλλακτικούς προορισμούς στο εξωτερικό επιλέγουν οι περισσότεροι Έλληνες που πρόκειται να ταξιδέψουν την 28η Οκτωβρίου, παρόλο που φέτος η αργία «πέφτει» Σάββατο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ταξίδια στην Ευρώπη θα είναι, όπως και πέρυσι, πρώτα σε προτιμήσεις, ενώ ο καλός καιρός δεν αποτελεί σύμμαχο για αποδράσεις στους ορεινούς προορισμούς στο εσωτερικό χώρας, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετά διαθέσιμα δωμάτια και σε καλές τιμές, ειδικά στην περιοχή του Πηλίου.

Η αεροπορική κίνηση στο εσωτερικό της χώρας για την 28η Οκτωβρίου, όπως δείχνουν στοιχεία της AEGEAN, κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ μικρή άνοδο παρουσιάζει η κίνηση προς το εξωτερικό. Οι επιλογές των Ελλήνων φαίνεται να αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό, αφού εγκαταλείπου τους δημοφιλείς προορισμούς και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για μικρότερες πόλεις. Ακόμα και σε σχέση με τις επιλογές ταξιδιών το περυσινό τριήμερο του Οκτώβρη, καταγράφονται σημαντικές αλλαγές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται σε συγκεκριμένα γεγονότα.

Οι κορυφαίοι προορισμοί για φέτος

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει την αργία της 28ης, οι Έλληνες ταξιδιώτες δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε δευτερεύουσες πόλεις της Γερμανίας, αφού τρεις από αυτές, Κολωνία, Αμβούργο και Ανόβερο, βρίσκονται ανάμεσα στις δώδεκα πιο δημοφιλείς για ταξίδια. Σύμφωνα με τις κρατήσεις της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN, από την Αθήνα ο δημοφιλέστερος προορισμός για την 28η Οκτωβρίου είναι το Ταλίν της Εσθονίας, ενώ στη λίστα βρίσκονται ακόμη πόλεις όπως η Κρακοβία, η Βαρσοβία, η Ρίγα, το Εδιμβούργο, το Ελσίνκι, αλλά και οι δημοφιλείς πρωτεύουσες του Άμστερνταμ, του Βερολίνου και της Κοπεγχάγης.

Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οι ταξιδιώτες θα εκκινήσουν για Ανόβερο, Αμβούργο, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Λάρνακα.

Εκτός λίστας Ισραήλ και Αίγυπτος

Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στις επιλογές των ελλήνων ταξιδιωτών για φέτος και την 28η Οκτωβρίου σε σχέση με πέρυσι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της AEGEAN. Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ και της Αιγύπτου το Κάιρο, βρίσκονται όπως είναι λογικό, εκτός λίστας, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Πέρυσι το Τελ Αβίβ ήταν δεύτερο στις επιλογές των ταξιδιωτών, με πρώτο το Ελσίνκι, ενώ σημαντική ήταν η ζήτηση και για Βενετία, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, που φέτος είναι εκτός λίστας. Η ισραηλινή πρωτεύουσα ήταν πρώτος προορισμός πέρυσι και για τα ταξίδια από Θεσσαλονίκη, όπως και η Ρώμη και η Ζυρίχη που πλέον είναι εκτός.

Νέοι προορισμοί πιο οικονομικοί στο προσκήνιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρωτεύουσες όπως το Παρίσι, η Ρώμη και το Λονδίνο δεν βρίσκονται στις πρώτες 12 θέσεις της ζήτησης των Ελλήνων φέτος για την 28 η Οκτώβρη.

Φαίνεται ότι πλέον οι Έλληνες έχουν την τάση να ταξιδεύουν και να εξερευνούν λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς, ακόμα και εντελώς νέους, αλλά και πιο οικονομικούς. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι συγκεντρώνουν και οι νέοι προορισμού που προστέθηκαν στο νέο χειμερινό πρόγραμμα της AEGEAN και εκτελούνται από την Αθήνα, όπως η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία και το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν.

Αρκετά διαθέσιμα δωμάτια στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς

Σε έρευνα του NEWS 24/7 στην μεγαλύτερη και πιο δημοφιλή πλατφόρμα online κρατήσεων booking.com, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα ακόμη τους πιο διάσημους ελληνικούς ορεινούς προορισμούς, γεγονός που οφείλεται και στον καλό καιρό.

Στην Αράχοβα τα διαθέσιμα καταλύματα είναι αρκετά για την 28η Οκτωβρίου, με τις τιμές να κυμαίνονται από 120 έως 350 ευρώ.

Υψηλές πληρότητες καταγράφουν όλων των ειδών τα τουριστικά καταλύματα στα Καλάβρυτα, με τις τιμές να ξεκινούν από 90 ευρώ τη βραδιά.

Στην ορεινή Αρκαδία, όπου η πρόσβαση από την Αθήνα είναι εύκολη και η απόσταση μικρή, η ζήτηση για το Σαββατοκύριακο είναι μεγάλη. Στη Βυτίνα αυτή τη στιγμή τα λίγα διαθέσιμα ξενοδοχεία έχουν τιμές που ξεκινούν από 160 ευρώ τη βραδιά.

Τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη καταγράφουν πολύ υψηλές πληρότητες, όπως και στα καταλύματα τύπου AirBnB, όπου οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ την βραδιά.

Μεγάλη διαθεσιμότητα στο Πήλιο

Στο Πήλιο και το Βόλο, τα περίπου 700 καταλύματα, ξενοδοχεία και σπίτια, που είναι καταχωρημένα στη Booking, δείχνουν να έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα και ιδιαίτερα οικονομικές τιμές. Μεγάλος αριθμός τουριστικών καταλυμάτων έχει προσφορές και εκπτώσεις, με τις τιμές να ξεκινούν από 45 ευρώ τη βραδιά. Η περιοχή του Πηλίου που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, έχει υποστεί ζημιές στις δημόσιες υποδομές, κυρίως στο οδικό δίκτυο. Όμως τα ξενοδοχεία έχουν αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία τους, όπως και οι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, δίδοντας στους Έλληνες μια καλή ευκαιρία για οικονομική και ποιοτική απόδραση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα