Road Trip: Από την Καλαμάτα στο Ακρωτήρι του Μαλέα

Διαβάζεται σε 7'
Πελοπόνησσος
Πελοπόνησσος, φωτογραφία αρχείου iStock

Όμορφα τοπία, γραφικά χωριά, πανέμορφες παραλίες, μονοπάτια , ξωκλήσια και ακρωτήρια, σε μια υπέροχη διαδρομή στην Πελοπόννησο.

Από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος στην Πελοπόννησο είναι αυτή από την αγαπημένη, κοσμοπολίτικη πλέον, Καλαμάτα προς το απομονωμένο, άκρως γοητευτικό ακρωτήρι Μαλέα στα νοτιοδυτικά.

Η διαδρομή περνά από όμορφα τοπία, γραφικά χωριά, πανέμορφες παραλίες και ενδιαφέροντα σημεία. Ωστόσο προτείνω, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας προς τα ανατολικά της Πελοποννήσου, να κάνετε μια παράκαμψη προς τα βορειοδυτικά, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Έναν εξαιρετικό αρχαιολογικό χώρο που εάν δεν έχετε πάει αξίζει να τον επισκεφθείτε. Απέχει μόλις 35 χλμ. Το εντυπωσιακότερο όλον στο χώρο είναι το θέατρο, το οποίο κατασκευάστηκε τον 3ο-2ο αι. π.Χ. και είναι από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Το πλάτος του φτάνει τα 98.60 μ., και η διάμετρος της ορχήστρας τα 23.46 μ.

Η επόμενη στάση, σε αυτό το νότιο πελοποννησιακό road trip «Καλαμάτα – Ακρωτήρι Μαλέα», μπορεί να είναι οι Κιτριές, ένα μικρό λιμανάκι με καταπράσινο φόντο και γαλαζοπράσινα νερά, μια ώρα δρόμος από τον αρχαιολογικό χώρο. Εδώ μπορείτε να κάνετε μια δροσερή βουτιά, που κατά πάσα πιθανότητα θα τη χρειάζεστε μετά το περπάτημα στην Αρχαία Μεσσήνη και φυσικά να απολαύσετε έναν θαλασσινό μεζέ. Μετά τις Κιτριές σειρά έχει η Καρδαμύλη που είναι μόλις 23 χλμ. μακριά και μπορεί εκεί να γίνει και η πρώτη σας διανυκτέρευση. Η Καρδαμύλη είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Μεσσηνίας. Τα πέτρινα σπίτια με τις θερίες βουκαμβίλιες και τις κληματαριές, η θάλασσα, τα όμορφα καφέ όλα εδώ είναι πολύ καλοβαλμένα. Μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας στην κοντινή παραλία Ριτσά ή στην παραλία στο μικρό λιμανάκι παραδίπλα αλλά και να περπατήσετε στην παλιά πόλη της Καρδαμύλης από την πάνω πλευρά του δρόμου με τους ψηλούς μανιάτικους πύργους.

Από τη Στούπα στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου

Καρδαμύλη Πελοπόνησσος
Καρδαμύλη, Πελοπόνησσος iStock

Αφού ρομαντζάρετε στην Καρδαμύλη θα βάλετε «πλώρη» για τη διάσημη Στούπα κάνοντας όμως μια στάση στην παραλία Φονέας μια από τις πιο όμορφες και γνωστές παραλίες της περιοχής. Στη Στούπα θα χαρείτε οργανωμένη παραλία με ομπρελίτσες και ξαπλώστρες ενώ θα βρείτε και επιλογές για φαγητό. Μπορείτε όμως να συνεχίσετε για το μικρό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου που απέχει μόλις 10 χλμ. από την Καρδαμύλη, με τα παλιά πέτρινα αρχοντικά και το χαλαρό ανεπιτήδευτο ύφος. Από εδώ τώρα costa costa θα φτάσετε μέσω ενός στενού δρόμου με ψηλά βράχια στην Τραχήλα ένα ακόμη μικρό λιμανάκι. Έναν παραθαλάσσιο, πέτρινο, απίθανα γραφικό και άγνωστο στον πολύ κόσμο οικισμό. Εδώ μπορεί να είναι και η στάση σας για φαγητό με θέα στη θάλασσα.

«Πλώρη» για το Οίτυλο

Λιμένι, Πελοπόνησσος
Λιμένι, Πελοπόνησσος iStock

Φεύγοντας από την Τραχήλα θα χαράξετε πορεία για το Οίτυλο, το οποίο απέχει 26 χλμ., όπου και μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Αφού πάρετε μια ανάσα από τη διαδρομή μπορείτε είτε να κατέβετε προς την παραλία, είτε να σουλατσάρετε στα στενά του χωριού χαζεύοντας τα πέτρινα σπίτια. Μπορείτε να μείνετε στην περιοχή τόσο ώστε να έχετε το χρόνο να απολαύσετε τις βουτιές στο Λιμένι αλλά και το φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια που είναι στην κυριολεξία πάνω στη θάλασσα, να σεργιανίσετε στα μεσαιωνικά καλντερίμια της Αρεόπολης και να επισκεφθείτε το διάσημο σπήλαιο του Διρού.

Αφήνοντας πίσω σας το Οίτυλο θα πάτε ευθεία κάτω προς το δεύτερο πόδι της Πελοποννήσου. Θα περάσετε το γραφικό λιμάνι του Γερολιμένα και θα τραβήξετε χειρόφρενο στη Βάθεια 44 χλμ. μετά. Αυτό το χωριό σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά με μοναδική θέα είναι γεμάτο πέτρινα πυργόσπιτα. Ερειπωμένο πλέον, όπου οι ελιές, οι φραγκοσυκιές και κάθε λογής πρασινάδα έχουν καταλάβει στενάκια, αλλά και εισόδους σπιτιών. Θα βρείτε όμως μια μικρή ταβέρνα για να ξαποστάσετε.

Πεζοπορία μέχρι το Ταίναρο

Ταίναρο, Πελοπόνησσος
Ταίναρο, Πελοπόνησσος iStock

Σε όσους αρέσει η πεζοπορία μπορούν να κατέβουν μέχρι το χωριό Κοκκινόγεια, 7 χλμ. από τη Βάθεια και να περπατήσουν μέχρι το ακρωτήρι Ταίναρο. Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό ενώ δίπλα του βρίσκεται ένα ιερό αφιερωμένο στον Ταινάριο Ποσειδώνα και ένα νεκρομαντείο της Κλασικής Εποχής ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και ένα ψηφιδωτό δάπεδο από κατοικία των ρωμαϊκών χρόνων. Το μονοπάτι μέχρι τον φάρο έχει μήκος περίπου 2 χλχμ και είναι εύκολο απλά θα πρέπει να έχετε μαζί σας καπέλο και νερό γιατί στη διαδρομή δεν υπάρχει πουθενά σκιά. Η θέα από το σημείο στη Μεσόγειο θάλασσα είναι συγκλονιστική.

Διαφορετικά μπορείτε να παραλείψετε το Ταίναρο και να τραβήξετε κατευθείαν για το Γύθειο, μια διαδρομή πάνω κάτω 60 χλμ. η οποία θα σας πάει από τη Βάθεια πίσω στην Αρεόπολη και από εκεί θα κόψετε κάθετα τη χερσόνησο του Ταινάρου για να βγείτε από τα δυτικά στην ανατολική ακτή στο λιμάνι του Γυθείου.

Βόλτες στο Γύθειο

Γύθειο, Πελοπόνησσος
Γύθειο, Πελοπόνησσος iStock

Με θέα τον Λακωνικό Κόλπο θα κάνετε τις βόλτες σας στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, θα μπείτε στα στενά με τα φροντισμένα αρχοντικά και θα αράξετε για θαλασσινά μεζεδάκια. Αξίζει να περπατήσετε και μέχρι τη μικρή νησίδα Κρανάη που συνδέεται με τη στεριά, εδώ θα δείτε τον εντυπωσιακό πύργο του οπλαρχηγού της ΜάνηςΤζανετάκηΓρηγοράκη, Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο πλέον που όμως δεν είναι όλο το χρόνο ανοιχτό αλλά και τον φάρο του Γυθείου το ύψους του οποίου φτάνει τα 22 μ. Στα βόρεια της πόλης υπάρχει και ένα θέατρο ρωμαϊκής εποχής. Στο Γύθειο θα διανυκτερεύσετε κιόλας γιατί ο δρόμος μέχρι το Ακρωτήρι Μαλέα ούτε σύντομος είναι ούτε και πολύ εύκολος. Σας απομένουν 111 χλμ. τα οποία εάν θέλετε μπορείτε να τα σπάσετε μένοντας ένα βράδυ στη Νεάπολη Βοϊων ή στην μαγευτική Ελαφόνησο με τις ξανθές αμμουδιές και τα μοναδικά νερά. Από τη Νεάπολη υπολογίστε περίπου 19 χλμ.

Για να φτάσετε όμως στη μύτη του ακρωτηρίου θα χρειαστεί να κάνετε μια πεζοπορία. Ωστόσο πριν θα κάνετε μια στάση στο απολιθωμένο δάσος του Αγίου Νικολάου, φοινικόδασος για την ακρίβεια, στο μικρό κολπάκι της Αγίας Μαρίνας. Ένα πολύ ιδιαίτερο θέαμα που αξίζει την προσοχή σας. Από εκεί θα οδηγήσετε λίγο ακόμα, σε χωματόδρομο αυτή φορά, προς τα ανατολικά μέχρι να συναντήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης ή μπορείτε να κάνετε και τη διαδρομή περπατώντας μέχρι το μονοπάτι, υπολογίστε τέσσερα χιλιόμετρα περίπου και άλλα δυο μέχρι την Αγία Ειρήνη. Το μονοπάτι δεν έχει μεγάλη δυσκολία εκτός από κάποιες ανηφόρες και κατηφόρες αλλά σίγουρα δεν ενδείκνυται για ανθρώπους που έχουν υψοφοβία καθώς σε πολλά σημεία είναι σύριζα με τον γκρεμό. Η ησυχία, το επιβλητικά βράχια, το άγονο τοπίο και η ερημιά μαζί με τη θέα και τον ήχο της θάλασσας αποτελούν μια σαγηνευτική εικόνα και εμπειρία. Έχετε πλέον φτάσει στον προορισμό σας και η ανταμοιβή σας είναι όλα όσα βλέπουν τα μάτια σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα