Σε αυτά τα χωριά θα αποχαιρετήσετε το χειμώνα με στυλ

Διαβάζεται σε 4'
Ορεινό χωριό
Ορεινό χωριό (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Στο Νυμφαίο της Φλώρινας και στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο της Πέλλας θα ανάψετε το τελευταίο τζάκι της σεζόν.

Σε κάποιους έχουν μπει ήδη ιδέες για τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα, άλλοι αναζητούν σε κάμπους την άνοιξη που μόλις μπαίνει, όμως υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να αποχαιρετήσουν το χειμώνα με τιμή και δόξα!

Χωρίς καμιά αμφισβήτηση οι κάποτε αμιγώς χειμερινοί προορισμοί, έχουν μετατραπεί σε όνειρα θερινής νυκτός, αφού η κλιματική αλλαγή και οι αφόρητες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αναγκάζουν πολλούς να πάρουν τα βουνά. Τα «βουνά» λοιπόν, οι αλλιώς οι ορεινοί προορισμοί, είναι γοητευτικοί όλες τις εποχές του χρόνου, αφού η φύση τους αλλάζει και το τοπίο μεταμορφώνεται.

Για εκείνους που θέλουν να πουν ένα τελευταίο αντίο στο φετινό χειμώνα, να κουρνιάσουν το βραδάκι δίπλα στο τζάκι ενός ξενώνα, να περπατήσουν σε καλντερίμια με σκουφιά στο κεφάλι και να πιούνε τσίπουρα στα καφενεία, τρίβοντας τα χέρια τους για να ζεσταθούν, η πρόταση είναι μια. Βρείτε ένα «ψηλό χωριό», όπως αυτά τα δυο που σας προτείνουμε και ζήστε τις τελευταίες χειμωνιάτικες στιγμές αυτής της περιόδου.

Νυμφαίο

Το Νυμφαίο είναι από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά. Σκαρφαλωμένο στα 1.350 μ. υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Βίτσι, περιτριγυρισμένο από ένα υπέροχο δάσος οξιάς, με στενά καλντερίμια, σφυρήλατους φανοστάτες, πέτρινα σπίτια με τσίγκινες στέγες για να γλιστράει το χιόνι και νεοκλασικού τύπου αρχοντικά με ζωγραφικό διάκοσμο, μιντέρια και τζάκια είναι από τα χωριά που αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα πρέπει να το βάλετε σίγουρα πρώτο -πρώτο στη λίστα σας. Στην είσοδό του θα σας καλωσορίσει μια μικρή ξύλινη πεζογέφυρα, που βρίσκεται ανάμεσα σε δυο πανέμορφα αρχοντικά, συνεχίζοντας θα βρείτε και άλλα. Όλα τα κτίρια παλιά και νέα έχουν κάτι που θα σας τραβήξει την προσοχή.

Το 1630 περίπου το χωριό μπήκε στην τέχνη της ασημουργίας γνωρίζοντας μεγάλη άνθιση σε σημείο που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοϊας των Βαλκανίων και αυτό το ένδοξο παρελθόν του είναι εμφανές σε κάθε σας βήμα. Από τα εντυπωσιακά κτίρια του χωριού είναι Νίκειος Σχολή, δωρεά του Ιωάννη Ζαν Νίκου που πλέον έχει μετατραπεί σε Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό στεγάζεται το μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας (2381031382). Εδώ θα θαυμάσετε τις υπέροχες τοιχογραφίες του αρχοντικού, τα σκαλιστά ξύλινα μακεδονίτικα ταβάνια αλλά και συλλογές κοσμημάτων, εργαλείων χρυσοχοΐας, εκκλησιαστικών και οικιακών σκευών, γαμήλιων στεμμάτων κ.α.

Οι βόλτες γύρω από το χωριό έχουν εξίσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από το δάσος οξιάς με την οργιώδη βλάστηση, το Πάρκο Άγριας Φύσης, τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα με τα ψαροχώρια τους μέχρι το Σκλήθρο με το δάσος με τις βελανιδιές και τους αμπελώνες με τα οινοποιεία. Στην περιοχή μπορείτε επίσης να κάνετε κανό, ιππασία και πεζοπορία.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, στην Πέλλα, είναι ένα χωριό που ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Χτισμένο στα τέλη του 16ου αι. στα 1.250 μ. υψόμετρο, είχε ζωή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 όταν και εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του λόγω δυσμενών συνθηκών, οι οποίοι και δημιούργησαν νέο χωριό περίπου 6 χλμ. από το παλιό. Μερικά χρόνια αργότερα όμως, όταν άνοιξε το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, το χωριό απέκτησε και πάλι ζωή. Τα παλιά πέτρινα σπίτια αναστηλώθηκαν και μετατράπηκαν σε πανέμορφους ξενώνες, τα σοκάκια στρώθηκαν με πέτρες, άνοιξαν cozy καφέ και ταβερνάκια και ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος έγινε top χειμερινός προορισμός.

Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας έξω από το χωριό, καθώς στα καλντερίμια επιτρέπονται μόνο πεζή και αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ανακαλύψετε το υπέροχο πέτρινο αυτό χωριό με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική του από πελεκητή πέτρα και ξύλο. Περπατήστε μέχρι το μικρό εκκλησάκι της Αναλήψεως που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι. αλλά και αυτό του Αγίου Αθανασίου στο λόφο πάνω από το χωριό που χαρίζει όμορφη θέα. Πάρτε το αυτοκίνητο και φτάστε μέχρι τη μαγευτική λίμνη Βεγορίτιδα ή τους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Έδεσσας και εάν έχετε όρεξη για βουτιές, τα λουτρά Πόζαρ είναι μια ώρα περίπου μακριά. Φυσικά μην παραλείψετε να ανέβετε στο χιονοδρομικό, καθώς η θέα ανεβαίνοντας το βουνό είναι συγκλονιστική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα