Το Μονοπάτι του Μαινάλου: Δυο μαγικές διαδρομές στην καρδιά της φύσης

Διαβάζεται σε 3'
Μονοπάτι στο Μαίναλο
Μονοπάτι στο Μαίναλο ISTOCK

Είναι η πιο όμορφη εποχή για να ξεκινήσετε να ανακαλύπτετε το υπέροχο Μονοπάτι του Μαινάλου, μέσα από τις πιο εύκολες και σύντομες διαδρομές του.

Οκτώ διαδρομές γεμάτες εκπλήξεις, ατέλειωτη φύση, δεκάδες χωριά, ρεματιές, φαράγγια, ποτάμια και ρυάκια, μοναστήρια και ξωκλήσια. Ένα θρυλικό μονοπάτι, το Μονοπάτι του Μαινάλου, όχι μόνο θα σας γοητεύσει, αλλά σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Το Μονοπάτι του Μαινάλου, το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA (European Ramblers Association), το έφτιαξε η φύση για τους λάτρες της. Το χαρτογράφησαν οι άνθρωποι και μας περιμένει να το χαρούμε. Με μήκος 75 χιλιομέτρων, αυτό το μονοπάτι προσφέρει ένα ταξίδι στην ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο να απολαύσουν τον χρόνο τους με οικολογική ευαισθησία. Είτε προτιμάτε μια απλή βόλτα στα εκπληκτικά τοπία, είτε θέλετε να αντιμετωπίσετε προκλήσεις και να εξερευνήσετε την άγρια φύση, το Μονοπάτι του Μαινάλου έχει κάτι για όλους.

Από τα 8 τμήματα του μονοπατιού, σας προτείνουμε τα δύο, που έχουν σχετικά μικρή διάρκεια αλλά και ευκολία στην εξερεύνηση τους.

Τμήμα 5: Βυτίνα – Νυμφασία

Χρόνος περπατήματος: 2 ώρες. Απόσταση: 5.6 χλμ. Δυσκολία : 2/5 ( Μέτρια )

Με αφετηρία τη Βυτίνα θα εκκινήσετε προς Νυμφασία. Βαδίζοντας 850μ. σε άσφαλτο, φτάνετε στην Παλιά Βυτίνα, από όπου αρχίζει το μονοπάτι που θα σας φέρει στα Μαύρα Λιθάρια, συμπαγή ασβεστολιθικό όγκο στο ρου του Μυλάοντα, που το ποτάμι τον έσχισε σχηματίζοντας ένα σύντομο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι. Από εδώ θα κατέβετε στο γεφύρι της Τζαβάραινας, στιβαρό πετρόχτιστο γεφύρι που εξασφάλιζε τη σύνδεση της Βυτίνας με τα δυτικά γορτυνιακά χωριά. Το μονοπάτι ξανακερδίζει ύψος μέσα σε φλύσχες ντυμένους με ψηλό θαμνώνα, για να φτάσει στα 880 μ και να κινηθεί οριζόντια μέχρι τη Νυμφασία, μικρό αλλά ζωντανό χωριό, δορυφόρο της Βυτίνας.

Τμήμα 7: Μαγούλιανα – Βαλτεσινίκο

Χρόνος περπατήματος: 2 ώρες 30′. Απόσταση: 6,6 χλμ. Δυσκολία : 2/5 ( Μέτρια )

Από το χωριό Μαγούλιανα παίρνετε τα μικρά δρομάκια και φτάνετε στο μεγάλο διάσελο δυτικά του χωριού, στη διασταύρωση προς Λάστα που σας περιμένει ένα υπέροχο τοπίο κυκλωμένο από πέτρινα αλώνια. Κατηφορίζετε προς το παλιό σανατόριο, γνωστό ως ο Ξενώνας της Μάννας – που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο – από μονοπατάκια και δρομάκια και φτάνετε στη διασταύρωση δύο ασφάλτων, αντίκρυ στην εκκλησία Άγιοι Πάντες.

Η διαδρομή κατηφορίζει στην κοιλάδα ενός μικρού ποταμού και κινείται παράλληλα με την κοίτη σε μονοπάτια και δρομάκια μέχρι τη συμβολή με έναν άλλο μικρό ποταμό, που έχει μια τσιμεντένια γέφυρα. Η διαδρομή πάει αριστερά της γέφυρας, προς τα Καμίνια, μια ωραία μικρή εσωτερική λεκάνη, κρυμμένη στην ποδιά του Βαλτεσινίκου.

Σε καλό μονοπάτι, αλλοτινό καλντερίμι, ανηφορίζετε προς το Βαλτεσινίκο, βγαίνοντας στον άσφαλτο κοντά στην πλατεία του. Το χωριό προσφέρει καλή υποδομή εστίασης και διαμονής.

Πριν το ταξίδι σας

Πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της διαδρομής. Στην ιστοσελίδα του Menalon Trail θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον βαθμό δυσκολίας, τη χιλιομετρική απόσταση και τη διάρκεια της πεζοπορίας. Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είστε πάντα προετοιμασμένοι.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Από μποτάκια πεζοπορίας έως καπέλο και γυαλιά ηλίου καθώς η προετοιμασία σας είναι βασικός παράγοντας για μια επιτυχημένη εμπειρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα