Τσικνοπέμπτη και Αποκριά στα Γιάννενα: Τσίπουρα, μεζέδες, μουσικές και τζαμάλες στους δρόμους

Διαβάζεται σε 6'
Τζαμάλες στα Ιωάννινα
Τζαμάλες στα Ιωάννινα EUROKINISSI

Μια απίθανη Τσικνοπέμπτη, με ένα μεγάλο street party ετοιμάζουν και πάλι τα Ιωάννινα για ντόπιους και επισκέπτες, με τη μεγάλη γιορτή να κορυφώνεται το τριήμερο της Αποκριάς, με τις Τζαμάλες και τα Κούλουμα.

Με τσίπουρα, μεζέδες, κλαρίνα και σαξόφωνα, τρομπέτες και τρομπόνια, χορούς και τραγούδια στους δρόμους και τις πλατείες, θα γιορταστεί και η φετινή Τσικνοπέμπτη στα Γιάννενα! Αυτή η μεγάλη γιορτή, είναι ένα απίθανο, παραδοσιακό street party, που διοργανώθηκε πρώτη φορά πέρυσι από τους ξενοδόχους της πόλης, με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο τους Στάθη Σιούτη. Ο στόχος πέτυχε και δεν ήταν άλλος από το να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι!

Άλλωστε η Τσικνοπέμπτη σημαίνει την αρχή των εκδηλώσεων για τις Απόκριες για τα Γιάννενα. Φέτος λοιπόν, στις πέντε το απόγευμα οι μουσικοί θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Μαβίλη και με τελικό προορισμό τον κεντρικό πεζόδρομο των Ιωαννίνων. Η μουσική περατζάδα θα διασχίσει τους πεζόδρομους και τις πλατείες, με μουσικές της Ηπείρου και της Μακεδονίας και πολλές στάσεις για κεράσματα που μόνο οι Γιαννιώτες ξέρουν να ετοιμάζουν!

Όπου κι αν βρίσκεστε στην πόλη, κάπου θα συναντήσετε τη μεγάλη μουσική παρέα η οποία θα κάνει συχνές στάσεις για χορό, για τσιμπολόγημα από διάφορα κεράσματα που θα ετοιμάζουν τα μαγαζιά καθώς και άλλες γαστρονομικές εκπλήξεις. Η ορχήστρα θα αποτελείται από εκλεκτούς μουσικούς, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο στο κλαρίνο, το Διαμαντή Παπαναστασίου στα κρουστά, τον Άρτι Μοσκέτα στο σαξόφωνο, τον Αποστόλη Δούγαλη στην τρομπέτα, τον Σαράντη Δράμαλη στην τρομπέτα και το Νίκο Γκουζγκούνη στο τρομπόνι.

Απόκριες στα Γιάννενα

Η πόλη των Ιωαννίνων γιορτάζει κάθε χρόνο τις απόκριες με όμορφα έθιμα και είναι σίγουρα μια φανταστική ιδέα για μια τριήμερη απόδραση. Την Κυριακή 17 Μαρτίου, μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές θα παρελάσουν στο Καρναβάλι Κατσικά, που διοργανώνει ο ομώνυμος Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο. Μάλιστα για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες στολές σε κάποιες ομάδες και αξίζει να γίνετε μέρος αυτής της πολύχρωμης, μεγάλης παρέας, αντί να μείνετε απλά θεατές!

Το βράδυ της Κυριακής της Τυρίνης αναβιώνει το δρώμενο με τις Τζαμάλες. Κάθε γειτονιά της πόλης ανάβει τη δική της τζαμάλα με το γλέντι να συνεχίζεται γύρω από τις φλόγες μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, με χορούς, τραγούδια, ζεστή φασολάδα, κρασί και τσίπουρο. Μια άτυπη «μάχη» γίνεται ανάμεσα στις συνοικίες, καθώς στις πλατείες τους, μέσα σε έναν κύκλο από άμμο, τοποθετούνται κούτσουρα και μικροί κορμοί δέντρων και ανάβεται φωτιά που καίει μέχρι το επόμενο πρωί. Γύρω από τη φωτιά, οι μεταμφιεσμένοι χορεύουν, σε διπλές και τριπλές σειρές και η κάθε γειτονιά συναγωνίζεται για να κάνει την καλύτερη αποκριάτικη γιορτή.

Οι πιο διάσημες γειτονιές, που διοργανώνουν τις πιο δημοφιλείς τζαμάλες είναι της Καραβατιάς , του Κάστρου, στα Λακκώματα, Πλατανάκια, η Λούτσα. Μάλιστα η τζαμάλα του Κάστρου, είναι ίσως δημοφιλέστερη από τους ξένους επισκέπτες, αφού οι παραδοσιακοί χοροί όλη τη νύχτα, δίνουν τη σκυτάλη σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι!

Την Καθαρά Δευτέρα, όλος ο νομός Ιωαννίνων εξορμά στην εξοχή για να γιορτάσουν τα «Κούλουμα», να πετάξουν χαρταετό και να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα. Τα γύρω χωριά και ιδιαίτερα το Ζαγόρι έχουν την τιμητική τους, για βόλτες και φαγητό.

Τζαμάλες στα Ιωάννινα EUROKINISSI

Τζαμάλες στα Ιωάννινα EUROKINISSI

Βόλτα στην πόλη

H πόλη των Ιωαννίνων είναι πράγματι τόσο όμορφη και η πεζοδρόμηση σχεδόν όλων των στενών της, κάνουν τις βόλτες ξεκούραστες και ανέμελες. Ξεκινήστε την περιήγηση σας από το διάσημο Ρολόι απέναντι στο Δημαρχείο και συνεχίστε προς το επιβλητικό κτήριο της δανειστικής Βιβλιοθήκης, το Μπεζεστένι, που ήταν παλιά σκεπαστή αγορά και σήμερα είναι μια πολύβουη πιάτσα με μικρά όμορφα καφέ και εστιατόρια, μα και καταστήματα. Η Καπλάνιος Σχολή σήμερα στεγάζει το 1ο Δημοτικό σχολείο της πόλης και αξίζει να παρατηρήσει κανείς την σπουδαία αρχιτεκτονική της. Στον πεζόδρομο της Λόρδου Βύρωνος τα πέτρινα καφέ, λειτουργούν και έξω χειμώνα-καλοκαίρι και η ατμόσφαιρα τους δεν σε αφήνει να τα προσπεράσεις.

Μικρά μαγαζάκια με όμορφες πραμάτιες, μικρές στοές, με τοίχους πέτρινους, όμορφες χρωματιστές ξύλινες πόρτες, κόκκινα σκέπαστρα κι ασπρόμαυρες πλάκες έτοιμες να παίξετε σκάκι.

Εξερευνήστε την πόλη που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο και ανεβείτε το λόφο του Ιτς Καλέ. Εκεί θα επισκεφτείτε το μουσείο Αργυροχρυσοχοϊας του Ιδρύματος της τραπέζης Πειραιώς, που δεν χρειάζεται ξεναγό, καθώς σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, σε ταξιδεύουν στην μαγική εκείνη εποχή των Ιωαννίνων.

Κάντε ρομαντικές βόλτες στην ξακουστή Λίμνη των Ιωαννίνων και αν θέλετε να δείτε τη θέα από ψηλά, θα πάτε μέχρι το χωριό Λιγκιάδες, που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από την πόλη και είναι το μπαλκόνι της πόλης. Σπίτια όμορφα από πέτρα και ξύλο, σοκάκια λιθόστρωτα, άρωμα εποχής. Η στάση στο παραδοσιακό καφενείο «Σβούρα» είναι σχεδόν υποχρεωτική, αφού η θέα, οι μεζέδες και η παρέα δεν λείπουν ποτέ.

Στο χωριό Πέραμα θα κάνετε ακόμη μια στάση, για να επισκεφτείτε το εξαιρετικό σπήλαιο Περάματος. Το πολυδαίδαλο σπήλαιο μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, είναι πραγματικά εντυπωσιακό, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σε μοναδικούς σχηματισμούς αλλά και σημάδια από αρχαϊκά είδη ζώων που μαρτυρούν πως εκεί έβρισκαν καταφύγιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα