Τζιά: Ο κρυφός πεζοπορικός παράδεισος του Αιγαίου με αρχαίες πόλεις και μαγικά μονοπάτια

Διαβάζεται σε 4'
Τζιά
Τζιά iStock

Δώδεκα μαγικές διαδρομές, γεμάτες εκπλήξεις, για να γνωρίσετε τη Τζιά, το υπέροχο νησί που απέχει ελάχιστα από την Αθήνα.

Η Τζιά εκτός από τις πανέμορφες παραλίες με τα υπέροχα νερά διαθέτει και ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο περιπατητικό δίκτυο που το κάνει έναν πολύ καλό πεζοπορικό προορισμό.

Να σημειώσουμε δε πως η θέα από τα μονοπάτια της Τζιάς στο μπλε του Αιγαίου είναι απλά συγκλονιστική.

Διαθέτει συνολικά 12 πεζοπορικές διαδρομές που βγάζουν άλλες σε παραλίες και ξωκλήσια, άλλες σε αρχαίους οικισμούς και άλλες περνούν μέσα από όμορφες ρεματιές. Εξάλλου το ανάγλυφο της Τζιάς είναι ιδιαίτερα ανομοιόμορφο με ψηλούς λόφους, χαράδρες, ρέματα και μικρές κοιλάδες.

Το συνολικό μήκος των μονοπατιών αγγίζει τα 81 χλμ. όρεξη δηλαδή να έχετε για να περπατάτε. Μάλιστα τα μονοπάτια είναι μέρος του αρχαίου οδικού δικτύου που κατά τον 7ο-6ο αιώνα συνέδεε τις πόλεις – κράτη του νησιού μεταξύ τους και είναι καλά σηματοδοτημένα. Σίγουρα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο δεν μπορείτε να τα περπατήσετε όλα για αυτό και κάναμε μια μικρή επιλογή.

Ξεκίνημα από την Αρχαία Καρθαία

Από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές είναι αυτή στην Αρχαία Καρθαία και υπάρχουν τρία διαφορετικά σημεία εκκίνησης για τις πιο σύντομες καθώς και ένα τέταρτο για όσους το λέει η καρδιά τους. Το πρώτο βρίσκεται στην Κατωμεριά και το μονοπάτι έχει μήκος 3.150 μ. και περνά από τη θέση Καλοδούκα με την ομώνυμη πηγή και την πηγή του Βαθυποτάμου οι οποίες μάλιστα αποτελούσαν τις αρχαίες πηγές υδροδότησης της Καρθαίας.

Το δεύτερο μονοπάτι έχει ως αφετηρία τον οικισμό Σταυρουδάκι και έχει μήκος 2.300 μ. και το τρίτο, το πιο σύντομο από όλα, ξεκινά από τον παραδοσιακό οικισμό Χαβουνά και έχει μήκος 1.700 μ. και περνά και αυτό από το ρέμα του Βαθυποτάμου.

Διαδρομή για τολμηρούς και “Αρισταίους”

Για αυτούς όμως που έχουν αντοχές υπάρχει και η διαδρομή «Αρισταίος» μήκους 11,8 χλμ. που έχει αφετηρία την Ιουλίδα και κινείται προς τα νοτιοανατολικά ακολουθώντας την πορεία Ιουλίδα – Μεσαριά – Προφήτης Ηλίας – Αστρά – Ελληνικά – Άγιος Συμεών για να καταλήξει στην Καρθαία.

Ιουλίδα στην Τζιά
Ιουλίδα στην Τζιά iStock

Η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και περνά μέσα από δάσος βελανιδιών, είναι αυτή η διαδρομή που συνέδεε την αρχαία Ιουλίδα με την αρχαία Καρθαία και διασχίζει την ενδοχώρα του νησιού. Μπορεί να είναι κουραστική αλλά προσφέρει όμορφη θέα αλλά και τη δυνατότητα να γνωρίσετε λίγο καλύτερα το νησί. Υπολογίσετε ότι θα χρειαστείτε πάνω κάτω 5 ώρες.

Από την Ιουλίδα έως τον Οτζιά

Άλλο ένα μονοπάτι που συγκεντρώνει πολλούς περιπατητές και διασχίζει το βόρειο τμήμα του νησιού από την Ιουλίδα έως τον Οτζιά είναι το μονοπάτι «Λέων» μήκους 5.100 μ. Θα ξεκινήσετε από τα στενά της πρωτεύουσας του νησιού, θα περάσετε από το διάσημο αξιοθέατο, το λιοντάρι της Τζιάς, ένα εντυπωσιακό σκαλιστό λιοντάρι αρχαϊκών χρόνων, θα σταθείτε κάτω από τη σκιά του πλατάνου στη βρύση του Βενιαμίν, λίγο πιο πάνω, για να πάρετε μια ανάσα και θα συνεχίσετε προς το Δοσωνάρι ανάμεσα σε όμορφη φύση σε ένα τοπίο που κυριαρχούν οι βελανιδιές και θα φτάσετε στη μεγάλη αμμουδερή παραλία του Οτζιά κατευθείαν για δροσερή βουτιά.

Πλάι στο ρέμα

Η «Υδρούσσα» είναι μια ακόμη όμορφη διαδρομή, η οποία έχει ως αφετηρία επίσης την Ιουλίδα και πιο συγκεκριμένα τη βρύση Βενιαμίν που βρίσκεται λίγο έξω από αυτή. Θα κατευθυνθείτε προς τον Άγιο Δημήτριο και από εκεί θα μπείτε σιγά σιγά στη ρεματιά του Σπαθιού μια από τις ωραιότερες του νησιού.

Η πορεία σας γίνεται μέσα σε όμορφη φύση, πλάι στο ρέμα, όπου δεν λείπουν φυσικά τα ξωκλήσια και οι αγροικίες. Μετά από 4.8 χλμ. θα φτάσετε στην πανέμορφη αμμουδερή παραλία του Σπαθιού με τα καταπληκτικά νερά.

Με φινάλε παραλία

Όμορφο μονοπάτι και αυτό που βγάζει στη δυτική πλευρά του νησιού στην παραλία Ποίσσες. Πρόκειται για τη διαδρομή «Ποιήεσσα» που περνά από Σκλαβονικόλα, Πανάχρα και Αγία Μαρίνα και φτάνει στην παραλία των Ποισσών μετά από μια πεζοπορία 5.500 μ.

Θα περάσετε από τον ελληνιστικό Πύργο της Πανάχρας αλλά και από τον εντυπωσιακότερο Πύργο της Αγίας Μαρίνας όπου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας στις βραχώδεις πλαγιές θα φτάσετε πάνω από τη μικρή κοιλάδα που καταλήγει στην παραλία έχοντας εκπληκτική θέα στο μπλε του Αιγαίου. Μπορείτε εάν θέλετε να φτάσετε στις Ποίσσες ξεκινώντας από την Κατωμεριά και
ακολουθώντας την πορεία Πηγή Χιονάτου – Ποίσσες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα