5 Αρχαιολογικοί περίπατοι

Διαβάζεται σε 7'
5 Αρχαιολογικοί περίπατοι
UNSPLASH

Η ομορφότερη εποχή για περιπάτους, αυτή της Άνοιξης, μας οδηγεί σε αρχαία μονοπάτια! Εξερευνήστε περπατώντας πέντε από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας και ταξιδέψτε στην ιστορία τους, μέσα στην πολύχρωμη φύση!

Αν μη τι άλλο η χώρα μας είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς, μεγάλους ή μικρούς, όπου και να πάτε σίγουρα δίπλα σας βρίσκεται μια αρχαία πόλη ή ένα ιερό. Υπάρχουν όμως κάποιοι που είναι ιδανικοί για χαλαρούς αρχαιολογικούς περιπάτους. Μη σας πιάνει το άγχος του να δείτε τα πάντα, πάρτε τον χρόνο σας και κάντε έναν όμορφο περίπατο ανάμεσα στα αρχαία φτιάχνοντας εικόνες για την Ελλάδα της εποχής, θαυμάζοντας το τοπίο και τη μεγαλοπρέπεια των χώρων.

Ολυμπία

Μαγικός τόπος! Έχει απίστευτη ενέργεια, έχει τεράστια ιστορία και περιτριγυρίζεται από υπέροχο δάσος που κάνει τον αρχαιολογικό σας περίπατο ακόμα πιο όμορφο. Δώστε χρόνο, η Αρχαία Ολυμπία δεν είναι από τα μέρη που μπορείτε να δείτε μέσα σε μισή με μια ώρα. Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των ποταμών Κλαδέου και Αλφειού, που συμβάλουν στο σημείο αυτό, η οποία περιλαμβάνει μουσεία, το στάδιο των αγώνων, διάφορους ναούς συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ναού του Δία, παλαίστρα, λουτρά, το εργαστήριο του Φειδία και πολλά ακόμα.

UNSPLASH

Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ δίπλα στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αφού επισκεφθείτε το μουσείο, θα κατηφορίσετε προς τον αρχαιολογικό χώρο, περνώντας πάνω από τον Κλαδέο ποταμό, δεξιά και αριστερά απίστευτη φύση. Στα δεξιά σας βρίσκεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, με το που μπείτε θα καταλάβετε το μεγαλείο του, κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε για μια στιγμή πως ήταν ο τόπος πριν περίπου 2.500 χιλιάδες χρόνια. Θα κάνετε αριστερά κατευθείαν προς το στάδιο, εδώ που έγιναν οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες, που παρά την απλότητά του είναι μεγαλοπρεπές. Από εκεί και μετά ξεκινήστε τον χαλαρό σας περίπατο ανάμεσα στα μνημεία σαν άλλοι αρχαίοι Έλληνες. Και αφού πάρετε μιαν ανάσα, σειρά έχει το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται απέναντι. Θα περάσετε από το Άλσος Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο και θα φτάσετε στο μουσείο με τους θησαυρούς της Ολυμπίας, πρώτος και καλύτερος ο Ερμής του Πραξιτέλη με τον μικρό Διόνυσο αγκαλιά. Η Αρχαία Ολυμπία είναι από τους ομορφότερους αρχαιολογικούς περιπάτους που μπορείτε να κάνετε. Μην έρθετε απροετοίμαστοι, έχει αρκετό περπάτημα, αθλητικά παπούτσια, καπέλο και νερό επιβάλλονται. Αποφύγετε τις μέρες με καύσωνα.

Αρχαιολ. Χώρος & Μουσείο: Καθημερινά 08:00-20:00

Δίον

Άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται μέσα σε καταπράσινη φύση. Η έκτασή του καλύπτει περίπου 1.500 στρ., το κύριο όμως κομμάτι του είναι η οχυρωμένη πόλη έκτασης 360 στρ. η οποία περιλαμβάνει χώρους λατρείας, ιδιωτικές κατοικίες, καταστήματα, εργαστήρια, δημόσια κτίρια και κατοικήθηκε από τα κλασικά χρόνια έως τα παλαιοχριστιανικά. Απλώνεται στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου και αποτελούσε την κύρια ιερή πόλη των Μακεδόνων και όπως δηλώνει το όνομά της ο Δίας ήταν ο κύριος Θεός που λατρευόταν εκεί. Και εδώ προετοιμαστείτε για περπάτημα, η έκταση είναι μεγάλη και τα εκθέματα πολλά κρυμμένα μέσα σε πανέμορφη φύση, ψηφιδωτά μωσαϊκά, ναοί, επαύλεις, ωδείο, λουτρά και πολλά ακόμα.

Αφού τελειώσετε την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, θα περάσετε σίγουρα και από το μουσείο, το οποίο βρίσκεται μόλις 500 μ. από την είσοδο του χώρου και το πάρκινγκ. Εκτός από εκθέματα που αφορούν στο Δίον το μουσείο περιλαμβάνει και εκθέματα από την αρχαία Πύδνα και άλλα σημεία της Πιερίας.

Αρχαιολ. Χώρος: Καθημερινά 08:00-20:00 / Μουσείο: Καθημερινά 08:00-20:00, Τρίτη: 11:00-19:00

Βεργίνα

Όταν λέμε Βεργίνα εννοούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και το μουσείο Βασιλικών Τάφων. Οι Αιγές αποτελούσαν την πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας και ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται σε μια περιοχή 800 στρ. Μέσα σε αυτή την έκταση βρίσκεται το βασιλικό ανάκτορο, ιερά, το θέατρο και η νεκρόπολη. Εδώ ήταν το κέντρο εξουσίας της Μακεδονίας, μια πόλη που η πολυτέλεια ήταν εμφανής σε κάθε σημείο της. Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. το κέντρο εξουσίας μετατοπίστηκε στην Πέλλα, ωστόσο οι Αιγές παρέμειναν η ιερή πόλη της Μακεδονίας, εδώ τελούνταν όλες οι μεγάλες γιορτές και ιερές τελετές και εδώ θάβονταν οι Βασιλείς. Αν και είναι χτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων το τοπίο της δεν είναι το ίδιο μαγευτικό όπως στους δυο παραπάνω χώρους. Ωστόσο το να περπατάς στην πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου είναι μια συγκλονιστική εμπειρία από μόνη της. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η συστάδα των βασιλικών τάφων στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο τάφος του Φιλίππου ‘Β, εκεί δηλαδή που είναι το σημερινό μουσείο το οποίο έχει χτιστεί ακριβώς πάνω από τους τάφους. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι η χρυσή λάρνακα που περιέχει τα οστά του Φιλίππου ‘Β βάρους 11 κιλών αλλά και το χρυσό στεφάνι του το οποίο αποτελείται από 313 φύλλα βελανιδιάς και 68 βελανίδια και ζυγίζει κάτι λιγότερο από κιλό.

Αρχαιολ. Χώρος: Θέατρο και πάρκο του Νεκροταφείου των Τύμβων και της Βασιλικής Συστάδας των Τημενιδών: Τετάρτη-Δευτέρα: 08:00-20:00, Τρίτη: 12:00-20:00 / Μουσείο: Τετάρτη-Δευτέρα: 08:00-20:00, Τρίτη: 12:00-20:00

UNSPLASH

Μυκήνες

Άλλος ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχαιολογικός περίπατος είναι αυτός στις Μυκήνες, εδώ που είχε το βασίλειο του ο μυθικός Αγαμέμνονας. Προετοιμαστείτε για ανηφόρες αλλά και μαγευτικές εικόνες. Οι Μυκήνες αποτελούσαν το σημαντικότερο και πλουσιότερο κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και έχουν δώσει το όνομά τους σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς στην Ελλάδα των προϊστορικών χρόνων. Χτισμένη σε ύψωμα στην πεδιάδα της Αργολίδας, η πόλη, έλεγχε τα οδικά και θαλάσσια περάσματα. Στην κορφή του λόφου βρίσκεται το ανάκτορο και η πόλη ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά ταφικά μνημεία με πιο εντυπωσιακά αυτά των θολωτών τάφων και κυρίως αυτός που είναι γνωστός ως «θησαυρός του Ατρέως» ή «τάφος του Αγαμέμνονα». Εκτός από τους γνωστούς επισκέψιμους τάφους στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα και άλλα ταφικά μνημεία αλλά και ίχνη του πολύ ανεπτυγμένου οδικού δικτύου σε τμήμα του οποίου διακρίνονται ακόμη οι αυλακώσεις από τους τροχούς των αρμάτων επάνω στο βράχο. Εντός του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται και το μουσείο με εκθέματα που μαρτυρούν τόσο τον τρόπο ζωής τους όσο και τα ταφικά τους έθιμα.

Αρχαιολ. Χώρος & Μουσείο: Καθημερινά: 08:00-20:00

Άβδηρα

Τα Άβδηρα είναι από τις πιο σημαντικές πόλεις του βορείου Αιγαίου που ιδρύθηκε τον 7 αιώνα π.Χ. Ο κυρίως αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο ακρωτήριο Μπουλούστρα κοντά στο λιμάνι και περιλαμβάνει τον περίβολο, την ακρόπολη της αρχαίας πόλης και τα νεκροταφεία της, που χρονολογούνται στην αρχαϊκή, κλασική και ελληνιστική περίοδο, ερείπια ιερού της Δήμητρας και της Κόρης, λουτρά και κατοικίες – μια από αυτές με ψηφιδωτό δάπεδο στο οποίο απεικονίζονται δελφίνια. Εκτός από τους επισκέψιμους χώρους στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφορα ευρήματα των οποίων όμως η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης της πόλης ή που μικρό μέρος τους έχει διασωθεί όπως τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου και διάφορα άλλα. Μπορείτε όμως να κάνετε μια όμορφη πεζοπορία στην περιοχή ξεκινώντας από το λιμάνι και την πόλη πηγαίνοντας ανατολικά στις αποθήκες του αρχαίου λιμανιού και μετά με βόρεια κατεύθυνση να φτάσετε στο θέατρο και στη συνέχεια να επιστρέψετε στην αρχαία πόλη. Μια κυκλική διαδρομή που θα σας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πως ήταν τα Άβδηρα την εποχή της ακμής τους.

Αρχαιολ. Χώρος: Δευτέρα-Κυριακή: 8:30-15:30 Τρίτη: Κλειστά (Εφορεία Αρχ. Ξάνθης, 25410 51003, 25410 51783, πριν την επίσκεψη καλό είναι να τηλεφωνήσετε για να επιβεβαιώσετε ότι ο χώρος είναι ανοιχτός).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα