5 προορισμοί ιδανικοί για τις φετινές γιορτές

Διαβάζεται σε 5'
5 προορισμοί ιδανικοί για τις φετινές γιορτές
UNSPLASH

Οι μέρες των γιορτών είναι κοντά και τα σκηνικά βγαλμένα από παραμύθια, μας περιμένουν να ζήσουμε τις φετινές γιορτές στο μάξιμουμ

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα έχουν μια μαγεία, μια γλυκιά θαλπωρή που μπορείς να απολαύσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Χιονισμένα βουνά, αναμμένο τζάκι και χριστουγεννιάτικες ταινίες back to back, είναι μερικά από τα στοιχεία που αξίζει να ζήσεις φέτος. 

Αν είσαι προς αναζήτηση προορισμών για τις φετινές γιορτές, οι επιλογές σου είναι αμέτρητες κι εμείς θα σου δώσουμε 5, για να βρεις αυτή που ταιριάζει στα γούστα σου. Ρίξε μια ματιά και κανόνισε με τους φίλους ή την οικογένεια, μια απόδραση στον πιο ιδανικό προορισμό για τις φετινές γιορτές! 

Καστοριά

Η Καστοριά βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και πολλοί είναι εκείνοι που την επισκέπτονται για γιορτές. Είναι μια πόλη με πλούσια φυσική ομορφιά που διαθέτει τη φημισμένη λίμνη, η οποία είναι ιδανική για χριστουγεννιάτικες βόλτες. Θα περιηγηθείς στα γραφικά στενάκια στην παλαιότερη συνοικία του Ντολτσού, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αλλά και στο Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Θα βρεις ακόμη και το πρώτο υπαίθριο οικομουσείο της Ελλάδας στον οικισμό του Δισπηλίου, όπου υπάρχουν εικόνες από τη ζωή των ανθρώπων, όπως ήταν 7.500 χρόνια πριν!

Οι γιορτές στην Καστοριά θα είναι εντυπωσιακές και θα δεις τα χριστουγεννιάτικα έθιμα των ντόπιων κατοίκων. Σε αρκετά χωριά της πόλης ανάβουν μεγάλες φωτιές την 23η Δεκεμβρίου, οι οποίες προορίζονται για να «ζεστάνουν» το Χριστό. 

Βυτίνα Αρκαδίας

Η Βυτίνα, το διαμάντι του Μαινάλου, είναι ένας από τους πιο γνωστους ορεινούς προορισμούς για τις γιορτές και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Είναι πλούσια σε έλατα και γραφικά μονοπάτια, ενώ σε πολύ κοντινές αποστάσεις θα βρεις πολλά χωριουδάκια με ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία και μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείς.  Δεν πρέπει να φύγεις από τη Βυτίνα αν δε δεις το Λαογραφικό Μουσείο, την Ιερά Μονή Κερνίτσας και τον μοναδικό Δρόμο της Αγάπης που αποτελεί την πιο ρομαντική στάση του οικισμού. Και τέλος, θα ευχαριστηθείς γιορτινά τραπέζια στα παραδοσιακά ταβερνάκια, όπου θα φας ντόπια φρέσκα κρέατα, τυριά και τοπική αφράτη γαλατόπιτα.

Λίμνη Πλαστήρα

UNSPLASH

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι εντυπωσιακή είτε την πετύχεις χιονισμένη, είτε περικυκλωμένη από την πλούσια βλάστηση. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν περίπου 20 γραφικά χωριά και η έκτασή της είναι περίπου 55 χιλιόμετρα. Τα Χριστούγεννα θα τη βρεις τυλιγμένη στο χιόνι και την ομίχλη και οι βόλτες σου εκεί θα σου θυμίσουν σκηνικό ταινίας. Θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις πεζοπορία μέσα στο βουνό αλλά και τοξοβολία.  Θα φας επίσης τοπικά εδέσματα σε άπαιχτα παραδοσιακά μαγαζιά και αν έχεις περισσότερο χρόνο, μπορείς να επισκεφθείς κάποια από τα γύρω χωριά: το Νεοχώρι, τη Νεράιδα, το Φανάρι, το Μαυρομμάτι και άλλα. Τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια έχουν ένα έθιμο στην περιοχή, όπου οι ντόπιοι λένε τα κάλαντα ντυμένοι με προβιές ζώων!

Λιτόχωρο – Όλυμπος

UNSPLASH

Τις φετινές γιορτές μπορείς να επισκεφθείς το Λιτόχωρο, για να δεις τις επιβλητικές κορυφές τους Ολύμπου χιονισμένες. Το Λιτόχωρο είναι ένα χωριό με μοναδική φυσική ομορφιά που θα σε μαγέψει, και οι φαν της ορειβασίας θα βρουν το καταφύγιό τους. Κορυφαία διαδρομή αποτελεί αυτή στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, και ακόμα κι αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ το σπορ, στη συγκεκριμένη διαδρομή θα θες να πάρεις μέρος. Αν βρεθείς τα Χριστούγεννα στο Λιτόχωρο, πρέπει να επισκεφτείς το Φαράγγι του Ενιπέα, ένα σκηνικό με φυσικούς καταρράκτες και λίμνες. 

Επίσης, μπορείς να επισκεφθείς το κάστρο του Πλαταμώνα, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο του Δίου, το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, αλλά και να απολαύσεις νόστιμα τοπικά φαγητά και εκλεκτή φιλοξενία από τους ντόπιους. Τέλος, το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου είναι ένα ιδανικό μέρος για να κάνεις σκι σε μία από τις 10 πίστες του ή απλά να αράξεις στο διώροφο σαλέ του.

Παύλιανη Φθιώτιδας

UNSPLASH

Αυτό το ορεινό χωριό βρίσκεται στις πλαγιές της Οιτής και χωρίζεται στην Άνω και την Κάτω Παύλιανη. Είναι ένα χωριό γεμάτο με ζωγραφιές και έξυπνες πινακίδες με οδηγίες για τους περαστικούς, που κάνουν βόλτες στα στενά μονοπάτια του. Όταν δεις την Παύλιανη θα σου θυμίσει παιχνιδότοπο, κυρίως αν πας στο θεματικό πάρκο της, που κλέβει τις εντυπώσεις με τις αιώρες, τις μουσικές γέφυρες, τις ευφάνταστες ζωγραφιές και τις ξύλινες ενδείξεις με διάφορα στιχάκια, όπου μπορείς να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες. 

Εκτός αυτών, θα δοκιμάσεις παραδοσιακές νοστιμιές και στην Παύλιανη, αλλά και στα γύρω χωριά. Πολύ κοντά είναι και το φαράγγι Ασωπού, ένα κομμάτι ασύλληπτου φυσικού κάλλους που δεν πρέπει να χάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα