Λίμνες για φθινοπωρινές εξορμήσεις

Διαβάζεται σε 6'
Λίμνες για φθινοπωρινές εξορμήσεις
UNSPLASH

Μπορεί εδώ και καιρό, με τη λήξη του καλοκαιριού και των αδειών, οι περισσότεροι να έχουμε απομακρυνθεί από τη θάλασσα και η ιδέα της παραλίας να φαίνεται όνειρο μακρινό, όμως η Ελλάδα μας έχει πανέμορφες λίμνες και ποτάμια που μπορούν να μας φέρουν κοντά στο υγρό στοιχείο ακόμα και τον χειμώνα.

Τα σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου μάλιστα, είναι ιδανικά για αποδράσεις στη φύση που αξίζει να συνδυαστούν με ρομαντικές βόλτες δίπλα σε λίμνες ή αθλητικά σαββατοκύριακα με ράφτινγκ ή κανό- καγιάκ, στα ποτάμια της χώρας μας.

Η ηπειρωτική Ελλάδα, όσο ο καιρός κρυώνει, παίρνει τα πάνω της και μονοπωλεί το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, ενώ τα νησιά μας παίρνουν μια ανάσα από τον μαζικό τουρισμό του καλοκαιριού. Τα φθινοπωρινά σαββατοκύριακα, είναι η καλύτερη ευκαιρία για μικρές αποδράσεις χαλάρωσης και ηρεμίας και τα καταλύματα που βρίσκονται κοντά σε λίμνες, σημειώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για τους ταξιδιώτες – ζευγάρια. Άλλωστε, το φθινοπωρινό τοπίο που καθρεφτίζεται στα νερά τους, δημιουργεί μια ξεχωριστή ρομαντική ατμόσφαιρα και μια μαγεία που γοητεύει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Από το βορρά μέχρι το νότο, από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, ακολουθούν προτάσεις για εκδρομές δίπλα στις όχθες ατμοσφαιρικών μικρών αλλά και μεγάλων λιμνών, για να απολαύσετε διαδρομές μέσα στη φθινοπωρινή φύση και να επισκεφθείτε γραφικά χωριά και κωμοπόλεις.

Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα

Ξεκινώντας από την Πελοπόννησο, η πρώτη μας στάση είναι η λίμνη Τσιβλού στο όρος Χελμός του νομού Αχαΐας. Ιδανική κοντινή απόδραση από την Αθήνα, που μπορεί να συνδυαστεί με βόλτες ανάμεσα στα πεύκα και τις καστανιές και στους γύρω παραδοσιακούς οικισμούς. Η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραβϊκού, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, και είναι ένας ακόμα καλός λόγος για να φτάσει κανείς μέχρι εκεί.

Οι όχθες της λίμνης είναι εξαιρετικές για βόλτες και πεζοπορία ή για ποδηλασία. Μια διαδρομή που αν την περπατήσει κανείς περιμετρικά μπορεί να την κάνει περίπου μέσα σε 2 ώρες.

Ενώ οι φαν του νερού, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κωπηλασία ή άλλη παρόμοια σπορ του νερού.

Λίμνη Δόξα, Κορινθία

Η λίμνη Δόξα είναι μια τεχνητή λίμνη μήκους 1,5 χιλιομέτρου η οποία βρίσκεται στον νομό Κορινθίας και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλο κοινό κυρίως από την Αθήνα.

Αγαπημένη των Αθηναίων και πιο συγκεκριμένα των ζευγαριών που θέλουν μια κοντινή και παράλληλα όμορφη απόδραση δίπλα στη φύση. Στο κέντρο της λίμνης, υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Για συγκλονιστική θέα της λίμνης από ψηλά, επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού και τρυπώστε στον πάνω όροφο με το ανοιχτό παράθυρο, ενώ αν είστε λάτρεις του νερού, επιδιώξτε να κάνετε κανό καγιάκ ή υδροποδήλατο στη λίμνη. Αν ο καιρός ευνοεί, μπορείτε να οργανώσετε και ένα φθινοπωρινό πικ νικ στις όχθες. Εναλλακτικά, κάντε τη βόλτα σας στο γραφικό χωριό Γκούρα, που αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής.

Λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά

Από τις πιο ξεχωριστές και όμορφες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η Καστοριά, αξίζει να έχει τον τίτλο της πιο γοητευτικής πόλης του βορρά. Στην ομορφιά της, έρχεται να προστεθεί το μαγικό καθρέφτισμα στα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Το τοπίο είναι συγκλονιστικό και τις ημέρες με λίγα σύννεφα στον ουρανό, η λίμνη είναι σαν ένας τεράστιος καθρέφτης.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Αφήστε το αυτοκίνητό σας σε μια άκρη και προσπαθήστε να κάνετε το γύρο της περπατώντας ανάμεσα στα πλατάνια, τα οποία σε ένα σημείο της λίμνης, σκεπάζουν το δρόμο και προστατεύουν τον περιπατητή από τη ζέστη και τον ήλιο. Σε ένα σημείο της λίμνης, θα βρείτε και το παλιό χωριό ή πιο σωστά, την παλιά πόλη της Κέρκυρας, το Ντολτσό.

Πρέσπες, Φλώρινα

Οι πιο μακρινές -σε απόσταση- λίμνες από την Αθήνα, αλλά ίσως και οι πιο ξεχωριστές, – καθώς ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια – δεν είναι άλλες από τις Πρέσπες. Πιο συγκεκριμένα, η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται ανάμεσα στις 3 χώρες, με τη Μικρή Πρέσπα να ανήκει στην Ελλάδα και Αλβανία.

Περισσότερα από 1500 είδη φυτών και πτηνών βρίσκονται στις λίμνες, ενώ γύρω από αυτές, μικρά χωριά με λιγοστούς κατοίκους, κρατούν ακόμα καλά, όσες γενιές και να έχουν περάσει. Οι Ψαράδες και ο Άγιος Γερμανός, είναι τα πιο γνωστά παραλίμνια χωριά και σίγουρα μια στάση για καφέ ή για ψαράκι σε κάποιο από τα λιγοστά ταβερνάκια τους είναι απαραίτητη. Αν είστε τυχεροί, όλο και κάποιος ντόπιος θα βρεθεί να σας πιάσει την κουβέντα και να σας μιλήσει για τον τόπο του. Μη φύγετε χωρίς να περπατήσετε τη μεγάλη μήκους πεζογέφυρα που οδηγεί στον Άγιο Αχίλλειο, για να θαυμάσετε από κοντά τα ερείπια της συγκλονιστικής βασιλικής που έδωσε το όνομα και στο νησί.

Λίμνη Παμβώτιδα, Ιωάννινα

Με σημαντικό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας, να φιλοξενείται εκεί, με μεγάλη ιστορία και μοναδικά τοπία, η διάσημη λίμνη των Ιωαννίνων, είναι από τα μέρη που πρέπει κανείς να τα επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ξεκινήστε το πρωινό σας περπάτημα δίπλα στη λίμνη και όταν κουραστείτε, μπείτε στα καραβάκια που μεταφέρουν τουρίστες αλλά και τους λιγοστούς ντόπιους, στο νησάκι της λίμνης και περάστε την υπόλοιπη ημέρα σας εκεί χωρίς βιασύνη.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Στο νησάκι θα βρείτε και το Μουσείο του Αλή Πασά αλλά και σημαντικά ιστορικά μοναστήρια. Αν είστε τολμηροί, καθίστε για φαγητό σε κάποιο ταβερνάκι που προσφέρει βατραχοπόδαρα και στη συνέχεια επιστρέψτε εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, στο κέντρο των Ιωαννίνων για βόλτες, φαγητό και τσίπουρα μέχρι το ξημέρωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα