Παραδοσιακά πιάτα να δοκιμάσεις στα ταξίδια σου αυτό το φθινόπωρο

Διαβάζεται σε 5'
Παραδοσιακά πιάτα να δοκιμάσεις στα ταξίδια σου αυτό το φθινόπωρο
UNSPLASH

Το φθινόπωρο, είναι αυτή η εποχή του χρόνου, που μας δίνει την ευκαιρία για τις τελευταίες ευχάριστες βόλτες στη φύση, χωρίς πολύ ζεστό εξοπλισμό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η φύση, αυτή την εποχή, αν και δεν έχει τη ζωντάνια της άνοιξης, έχει τη δική της ξεχωριστή μαγεία και χρώμα, ενώ παράλληλα μας δίνει το σήμα για τα πρώτα ζεστά ροφήματα της σεζόν, τα πρώτα “βαριά πιάτα” γιατί.. “χειμώνας έρχεται”.

Έτσι λοιπόν, στις αποδράσεις του Νοεμβρίου, η επιλογή προορισμού γίνεται και βάσει της κουζίνας του κάθε τόπου και φυσικά, των τοπικών πιάτων που τις περισσότερες φορές είναι η καλύτερη εισαγωγή στον εκάστοτε προορισμό. Άλλωστε, οι γεύσεις κάθε μέρους, χωριού, πόλης και νομού, μαρτυρούν πολλά για το παρελθόν και το παρόν του αλλά και την κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής.

Αν λοιπόν, είστε και σεις λάτρεις της γαστρονομίας και τη θεωρείτε απαραίτητο κομμάτι του κάθε προορισμού και του κάθε ταξιδιού σας, τότε σας προτείνουμε τρεις προορισμούς για τις τελευταίες φθινοπωρινές σας εξορμήσεις με εκλεκτές τοπικές γεύσεις για να υποδεχτείτε τον Δεκέμβριο…χορτάτοι!

Γεύσεις Αράχωβας

UNSPLASH

Πριν πιάσουν τα κρύα, αν η βάση σας είναι η Αθήνα, τότε μια κοντινή απόδραση του σαββατοκύριακου δεν είναι άλλη από την Αράχωβα. Κλείστε στη διαμονή σας σε κάποιο ξύλινο ξενώνα στο κέντρο της πόλης και αφού κάνετε τις βόλτες στα στο κέντρο, αν ο καιρός ευνοεί, μια βόλτα και μέχρι τους Δελφούς είναι απαραίτητη.

Διακοπές όμως χωρίς φαγητό δεν είναι σωστές διακοπές! Γι’ αυτό λοιπόν, καθίστε σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια της Αράχωβας και ζητήστε μερικά από τα τοπικά φθινοπωρινά πιάτα της περιοχής.

UNSPLASH

Ποια είναι αυτά; Ξεκινήστε με τα πρώτα ή αλλιώς, τα “μεζεδάκια”.

Γεμιστά μανιτάρια πορτομπέλο στο φούρνο με σπανάκι και καπνιστό τυρί Μετσόβου, ψητή φορμαέλα και χορτόπιτα με άγρια χόρτα της περιοχής. Τοπικές χυλοπίτες με αραχωβίτικο λουκάνικο ή τυρόπιτα στριφτή. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και κάποια από τα διάσημα κυρίως πιάτα της, τότε πρέπει να ζητήσετε να σας ετοιμάσουν το χοιρινό με σέλινο, τον κόκορα κρασάτο ή το κοκκινιστό μοσχαράκι. Οι γεύσεις της Αράχωβας θα σας αποζημιώσουν!

Γεύσεις Πηλίου

Αγαπημένος φθινοπωρινός προορισμός όχι μόνο των Αθηναίων αλλά και των Θεσσαλονικιών και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος. Το Πήλιο έχει μια ξεχωριστή ομορφιά κάθε εποχή του χρόνου. Παρόλα αυτά, το φθινόπωρο η φύση δημιουργεί μοναδικές αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ στα φύλλα των δέντρων και δίνει μια εντελώς διαφορετική νότα στο τοπίο. Η ηρεμία στις μικρές πλατείες των πηλιορείτικων χωριών και η αυθεντικότητά τους, είναι το καλύτερο συστατικό των αποδράσεων του σαββατοκύριακου λίγο πριν την αναχώρηση του φθινοπώρου.

UNSPLASH

Τόσο το Πήλιο όσο και ο Βόλος, φημίζονται για το ξεχωριστό τσίπουρό τους κάτι, που κάθε σωστός ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να δοκιμάσει φτάνοντας εκεί. Παρόλα αυτά, αλκοόλ χωρίς φαγητό δε γίνεται, γι’αυτό αυτές είναι οι προτάσεις μας για να επιδοθείτε σε γαστρονομικές δοκιμές, φτάνοντας στον προορισμό σας.

Το γαστρονομικό μας ταξίδι στο Πήλιο λοιπόν, ξεκινάει απαραίτητα με το μεζεδάκι που συνοδεύει τα τσίπουρα και δεν είναι άλλο από τους βλαστούς άγριας φυστικιάς, τα τσιτσίραβλα που ουσιαστικά γίνονται τουρσί με ξύδι και σκόρδο.

Συνεχίζουμε με λίγο πιο “δυνατούς μεζέδες”, το μπουμπάρι στο φούρνο. Ντόπιο λουκάνικο με γέμιση ρυζιού και κρεατικών αλλά και το διάσημο σπετζοφάι της περιοχής, που ουσιαστικά έχει ντομάτες, πικάντικο πηλιορείτικο λουκάνικο και πιπεριές Βόλου. Ενώ για λίγο πιο light πιάτα, ζητήστε τη Βολιώτικη κοπανιστή και τοπικές πίτες με χόρτα ή τυριά.

Γεύσεις Μετσόβου

UNSPLASH

Τοποθετημένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές της ξακουστής Πίνδου, δίπλα από τη Βάλια Κάλντα, το Μέτσοβο είναι πολλά παραπάνω από ένα κεφαλοχώρι με μεγάλη ιστορία. Εθνικούς ευεργέτες γεννημένους εκεί και γεύσεις ξακουστές σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και πιο μακριά. Αν και το Μέτσοβο είναι πιο γνωστό για τους χειμώνες του και γι’αυτό το λόγο τότε το επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες, αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία και πριν πιάσουν τα κρύα και εμφανιστεί ο πολύς κόσμος.

Και ωραία, φτάσαμε μέχρι εδώ, και κάναμε και δρόμο αν ήρθαμε από την Αθήνα. Τι τρώμε όμως;

Με ιδιαίτερη αγάπη στα τυροκομικά, οι Μετσοβίτες έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τις πίτες και συγκεκριμένα την κασιάτα, που είναι η τυρόπιτα με φέτα και γίνεται με 18 χειροποίητα φύλλα, την κλιαστρόπιτα, τη χορτόπιτα και την τραχανόπιτα. Για τους λάτρεις του κρέατος, το μετσοβίτικο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι είναι απαραίτητη γαστρονομική νοστιμιά που πρέπει να δοκιμαστούν. Ιδανικά με τη συνοδεία τοπικών οίνων, πχ Αβέρωφ και φυσικά, με καλή παρέα γύρω από το τραπέζι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα