Roadtrip στο Καρπενήσι και τα γύρω χωριά του

Διαβάζεται σε 5'
Roadtrip στο Καρπενήσι και τα γύρω χωριά του
UNSPLASH

Χειμώνας, θέρμανση και οδήγηση. Ο καλύτερος συνδυασμός για ταξίδια με αυτοκίνηστο στην Ελλάδα μας!

Αν σου αρέσει η ιδέα αλλά δεν έχεις σκεφτεί ακόμα προορισμό, τότε βάλε στο πρόγραμμα ένα roadtrip στο Καρπενήσι και τα γύρω χωριά.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το Καρπενήσι χαρακτηρίζεται ως «η Ελβετία της Ελλάδας» λόγω των γραφικών τοπίων του και φημίζεται για τα παραδοσιακά μέρη, τη φυσική ομορφιά και το καλό φαγητό. Επομένως, ξέρεις ότι αυτό το road trip θα έχει τα πάντα! 

Το Καρπενήσι και ο Νομός Ευρυτανίας είναι ένας προορισμός ιδανικός για όλες τις εποχές. Όποτε επιλέξεις να πας, θα ζήσεις μοναδικές εμπειρίες. Ο χειμώνας βέβαια στο Καρπενήσι και τα γύρω χωριά του, θα σου προσφέρει αποδράσεις σε χουχουλιάρικα καταλύματα, chalet, ξενώνες με τζάκι και θέα το χιονισμένο Βελούχι. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος να έρθεις πραγματικά κοντά σε ένα μέρος είναι το road trip, μέσα από το οποίο θα ζήσεις κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της ζωής των ντόπιων. Εκτός από αυτό, μέσα από το road trip θα έχεις την ευχέρια να κανονίσεις εσύ τις στάσεις, τις αποστάσεις και το χρόνο που χρειάζεσαι για να θαυμάσεις και να απολαύσεις ένα μέρος. 

UNSPLASH

Αν ξεκινήσεις λοιπόν από την Αθήνα, μετά από 4 ώρες περίπου θα βρίσκεσαι στο Καρπενήσι, μέσα από μία εύκολη διαδρομή σε αυτοκινητόδρομο. Στο Καρπενήσι πρέπει να πας στην κεντρική πλατεία της πόλης, με το μεγάλο πλάτανο και τη βρύση. Κάνε μια επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου με την όμορφη θέα προς την πόλη και το Βελούχι. Μπορείς ακόμα να περάσεις και από το «Μουσείο Καρπενησίου». Αν επισκεφθείς το Καρπενήσι αυτή την περίοδο θα απολαύσεις τις ετοιμασίες και τους στολισμούς της πόλης για τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν αρκετά χωριά τριγύρω όπως το Κλαυσί, που στο παρελθόν υπήρξε πρωτεύσουσα της Ευρυτανίας, το Βούτυρο, το Κρίκελλο, και άλλα, το καθένα σημαντικό για το δικό του λόγο, ενώ πολλά θα ανακαλύψεις διαβάζοντας παρακάτω. 

Τα γύρω χωριουδάκια έχουν πολλά να δεις και να κάνεις, επομένως μια πρώτη στάση μπορεί να γίνει στον Προυσό, ένα χωριό 30 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι. Το σήμα κατατεθέν του χωριού και ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νομού, είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Προυσού. Είναι χτισμένη σε απόκρυμνη βραχώδη περιοχή, γι’ αυτό και η θέα της είναι μαγευτική. Άλλο σημείο που πρέπει να δώσεις προσοχή, είναι οι Πύργοι του Καραϊσκάκη, όπου αποτέλεσαν το καταφύγιό του. Γυρνώντας πίσω στο Καρπενήσι θα συναντήσεις τη θέση Κλειδί, ένα φαράγγι της περιοχής, όπου η φύση έχει μεγαλουργήσει! Αν ο καιρός ευνοεί επισκέψου οπωσδήποτε και το φαράγγι «Πάντα Βρέχει», που είναι από τα δημοφιλέστερα μέρη της περιοχής και τη Μαύρη Σπηλιά.

Ενδιάμεσα του Καρπενησίου και του Προυσού, θα δεις και το Γαύρο, έναν παραδοσιακό οικισμό, όπου θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις νόστιμα πιάτα της περιοχής στα τοπικά ταβερνάκια. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Παλαιό Μικρό Χωριό, εξίσου γραφικό, γεμάτο πετρόχτιστα σπιτάκια και μια λίμνη που αξίζει την επίσκεψή σου. Λίγα λεπτά αργότερα θα συναντήσεις και το Μικρό Χωριό, όπου υπάρχουν αρκετά καταλύμματα για τη διαμονή και διάφορα εστιατόρια για να δοκιμάσεις τοπικές νοστιμιές. Στο Καρπενήσι και γενικότερα στην Ευρυτανία θα δοκιμάσεις τοπικά λουκάνικα, σουφλιμά (κοντοσούβλι), πίτες, πέστροφα, και διάφορα κρεατικά μαγειρεμένα με το δικό τους τρόπο. Στην περιοχή λατρεύουν τις πίτες και ιδιαίτερα τις πίτες χωρίς φύλλο.

UNSPLASH

Στη συνέχεια της διαδρομής βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό, όπου αξίζει να αφήσεις το αυτοκίνητο και να περιηγηθείς με τα πόδια στα σοκάκια του οικισμού. Περπατώντας στα μονοπάτια, θα οδηγηθείς σε φυσικές ομορφιές και διάφορα τοπικά μαγαζιά, όπου θα προμηθευτείς χυλοπίτες και φρέσκο γαλακτομπούρεκο. 

Ανάμεσα στα γύρω ιστορικά χωριά του Καρπενησίου, θα ανακαλύψεις και τις Κορυσχάδες. Το μέρος αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη αντίσταση και ως εκ τούτου στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. 

Από αυτό το roadtrip στο Καρπενήσι και τα γύρω χωριά, δε θα μπορούσε να λείπει μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα λατρέψουν το μέρος, ενώ γύρω θα βρεις τα κατάλληλα μέρη για ιππασία, rafting και βόλτες με γουρούνες ή 4×4 και αμέτρητες πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση.  

Επίσης, μια ενδιαφέρουσα στάση που μπορείς να κάνεις είναι στα πανέμορφα Διπόταμα. Υπάρχει ένα σημείο όπου ο Κρικελοπόταμος συναντάει τον Καρπενησιώτη και σχηματίζουν μαζί τον Τρικεριώτη. Ύστερα από το διπλογέφυρο, το νερο ξεχύνεται και καταλήγει στη ξακουστή λίμνη των Κρεμαστών, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας.

Την πανέμορφη αυτή λίμνη μπορείς να θαυμάσεις και από τη θέση «Τσαγκαράλωνα» κοντά στα Φιδάκια Ευρυτανίας. Τα Τσαγκαράλωνα απέχουν από το χωριό Φιδάκια 3 χιλιόμετρα και βρίσκονται στα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Πολλοί μιλούν για έναν κρυμμένο θησαυρό και ενώ μπορεί να μην έχει πολλά πράγματα να κάνεις, αξίζει μια επίσκεψη για να χαρείς την ηρεμία, τη γαλήνη και τη θέα που σου κόβει την ανάσα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα