Sustainable ταξίδια στην Ελλάδα

Διαβάζεται σε 7'
Sustainable ταξίδια στην Ελλάδα
UNSPLASH

Με νέα, “πράσινη” τεχνολογία και υποδομή, η Ελλάδα επιδιώκει να διατηρήσει τη φυσική ομορφιά της χώρας ειδικά σε περιόδους ασυνήθιστου αριθμού τουριστών– και να επιτύχει δίκαιη κατανομή των οφελών στις τοπικές κοινωνίες.

Για δεκαετίες, το παραδοσιακό μοντέλο των καλοκαιρινών διακοπών, διαμονή σε συγκεκριμένους προορισμούς, σε συγκεκριμένα καταλύματα και με συγκεκριμένη λογική δραστηριοτήτων, ήταν αυτό που επέλεξε η χώρα μας ως ιδανικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλο και περισσότερα καταλύματα χωρίς ιδιαίτερες υποδομές και ελέγχους ενώ παράλληλα η προώθηση συγκεκριμένων τοποθεσιών δημιούργησε έναν τουρισμό γεωγραφικά συγκεντρωμένο σε σχετικά περιορισμένες περιοχές – μέρη εύκολη πρόσβαση σε αεροδρόμια, λιμάνια και παραλίες. Αυτό όμως είχε και κάτι καλό! Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έμεινε ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό και πλέον αναπτύσσεται από το μηδέν με γνώμονα τις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές.

Τι μπορεί όμως να κάνει ο ταξιδιώτης ο οποίος ενδιαφέρεται για το προσωπικό οικολογικό αποτύπωμά του; Προβληματίζεται να την οικολογική καταστροφή και αναζητά τρόπους για να ταξιδεύει όλο και πιο υπεύθυνα και οικολογικά;

Αρχικά, μπορεί να επιλέγει τον προορισμό με βάση τους τρόπους μετακίνησής του μέχρι εκεί, αποφεύγοντας για παράδειγμα το αεροπλάνο ή οργανώνοντας ένα οδικό ταξίδι με ένα αυτοκίνητο για 2 παρέες και όχι με 2 διαφορετικά αυτοκίνητα. Μπορεί να αναζητήσει μέρη για διαμονή που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μικρά καταλύματα αντί των τεράστιων αλυσίδων διαμονής.

Να αναζητήσει μικρούς παραγωγούς στα μέρη τα οποία ταξιδεύει, να εμπιστευτεί μικρά τοπικά ταβερνάκια για το φαγητό του ώστε με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξει την τοπική κοινωνία και όχι μια αλυσίδα εστιατορίων εστίασης. Η επιλογή δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον πχ ένα τουρ με ποδήλατα και όχι με αυτοκίνητα ή μια διαδρομή με τα πόδια ή πχ με άλογο, είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στα sustainable ταξίδια στην Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό βήμα προς πιο οικολογικά ταξίδια είναι η επιλογή προορισμών στη χώρα μας που προσπαθούν ήδη για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Νησιά χωρίς οχήματα

Αναζητήστε νησιά που δε διαθέτουν αεροδρόμια και μπορούν να προσεγγιστούν μόνο με φεριμπότ (μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα). Ακόμα καλύτερα, αν σε αυτά τα νησιά έχει απαγορευτεί η χρήση οχημάτων ή υπάρχει μερική απαγόρευση κυκλοφορίας συμπεριλαμβανομένης της Ύδρας και των Σπετσών.

Βιώσιμο και νόστιμο φαγητό

UNSPLASH

Επιδιώξτε για τη διατροφή σας στις διακοπές σας, την επαφή με τοπικούς παραγωγούς, με ντόπιους ψαράδες και καθίστε για φαγητό σε μικρά ταβερνάκια. Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της λίστας «Best in Travel» του Lonely Planet για το 2021 με προορισμούς βιώσιμων τροφίμων – και για καλό λόγο. Οι Έλληνες παίρνουμε στα σοβαρά την ποιότητα του φαγητού μας – το ίδιο και οι γείτονες Ιταλοί- και η τοπική κουζίνα χρησιμοποιεί απλά αλλά θρεπτικά και κυρίως φρέσκα υλικά, που παράγονται τοπικά.

Η βιολογική παραγωγή είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και η κατανάλωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό εποχιακή, σε αντίθεση με πολλές δυτικές χώρες. Αυτό κάνει τα ελληνικά προϊόντα πιο νόστιμα και μειώνει την εντατική καλλιέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερη πίεση στο περιβάλλον. Τέλος, το κύριο προϊόν κρέατος της χώρας, τα αιγοπρόβατα, είναι σε μεγάλο βαθμό ελευθέρας βοσκής.

Ταξίδι off season το νέο must

UNSPLASH

Με κατά μέσο όρο περισσότερες από 250 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως (έως 300 για ορισμένες νότιες περιοχές της χώρας), και εξαιρετικά ήπιους χειμώνες, δεν υπάρχει λόγος για έναν περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένο ταξιδιώτη να επισκεφθεί την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της high season. Ειδικά τον Αύγουστο, την κλασική περίοδο διακοπών των περισσότερων από εμάς, η τουριστική υποδομή της χώρας δέχεται σοβαρή πίεση.

Το ίδιο όμως και το φυσικό περιβάλλον. Οι θάλασσες, οι παραλίες μας.

Ταξιδεύοντας εκτός εποχής, σημαίνει λιγότερα πλήθη, καλύτερες υπηρεσίες και φυσικά χαμηλότερες τιμές. Και σίγουρα η Ελλάδα τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο ή ακόμα και τους χειμερινούς μήνες έχει μια γοητεία, που όλο και περισσότεροι έξυπνοι και έμπειροι ταξιδιώτες βρίσκουν ακαταμάχητη.

Sustainable προορισμοί που αξίζει να επισκεφθούμε

UNSPLASH

Τήλος: Το Tilos Project δημιούργησε τον πρώτο υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, ο οποίος παράγει ενέργεια από το δικό του αιολικό πάρκο και τις ηλιακές γεννήτριες. Με περισσότερες από 400 ποικιλίες χλωρίδας και πανίδας και πάνω από 150 είδη πουλιών, οι 500 κάτοικοι του νησιού ζουν τη ζωή τους χαρούμενα σε αυτό που ανεπίσημα έχει στεφθεί ως το καταπράσινο νησί της Ελλάδας.

Ύδρα: Μόλις 90 λεπτά με το πλοίο από την Αθήνα, βρίσκεται το νησί της Ύδρας. Όμως, τα ήρεμα λιθόστρωτα δρομάκια, οι ασβεστωμένοι τοίχοι και η παντελής απουσία αυτοκινήτων, κάνουν τη φασαριόζα πρωτεύουσα να μοιάζει σα να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Μέρος των νησιών του Σαρωνικού, η Ύδρα από πάντα έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία οχημάτων στο νησί, κάτι που την καθιστά από τα ελάχιστα μέρη της χώρας με οικολογική συνείδηση εδώ και πολλές δεκαετίες.

Photo by Johnny Africa on Unsplash

Αστυπάλαια: Η Αστυπάλαια, με το ένα πόδι στα Δωδεκάνησα και το άλλο στις Κυκλάδες, χαρακτηρίζεται ως το “πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί” της Μεσογείου, με 1.000 ηλεκτρικά οχήματα που αντικαθιστούν περίπου 1.500 κινητήρες – και ο πράσινος στόλος είναι μόνο η αρχή. Το επαναστατικό έργο στοχεύει να μετατρέψει το νησί σε μια ζώνη zero impact χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια, αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα και τεχνολογία αιχμής. Επιβιβαστείτε σε ένα ηλεκτρικό λεωφορείο ή πάρτε το τιμόνι ενός ηλεκτρικού ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου για να εξερευνήσετε την υπέροχη Αστυπάλαια.

Λειψοί: Κρυμμένοι ανάμεσα σε βραχώδεις υφάλους και περιτριγυρισμένοι από ερημικά νησιά, οι Λειψοί είναι ο ιδανικός προορισμός για να απομακρυνθείτε από την ηχορύπανση της πόλης και για να και να απολαύσετε τη γενναιοδωρία της Μητέρας Φύσης. Πρόσφατα, το νησί έγινε το πρώτο νησί χωρίς ξαπλώστρες, ενθαρρύνοντας έτσι τους ταξιδιώτες να συνδεθούν με τη φύση και να έρθουν σε άμεση επαφή με το φυσικό τοπίο. Ενώ όταν πέφτει ο ήλιος, 28 ηλιακά φώτα φωτίζουν περιοχές που προηγουμένως δεν είχαν ηλεκτρική κάλυψη, με αισθητήρες κίνησης που αυξάνουν το επίπεδο φωτός καθώς πλησιάζουν οι άνθρωποι και χαμηλώνουν στο 30% για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας όταν δεν υπάρχει κανείς.

Αλόννησος: Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Ευρώπης και η πατρίδα της μεσογειακής φώκιας monachus monachus. Μια υποβρύχια παιδική χαρά για δύτες, το πάρκο έχει πολιτιστική, επιστημονική και φυσική σημασία ενώ φιλοξενεί μερικούς πολύ ιδιαίτερους κατοίκους: τις μεσογειακές φώκιες monachus monachus, το μοναδικό είδος φώκιας στη Μεσόγειο, αλλά και την πιο απειλούμενη με εξαφάνιση φώκια στη γη. Η αγάπη του νησιού προς τη θάλασσα και των κατοίκων της, την καθιστούν και αυτή ως ένα από τα νησιά με οικολογική συνείδηση που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα