Τα πιο όμορφα καταφύγια της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 5'
Τα πιο όμορφα καταφύγια της Ελλάδας

Είτε είστε λάτρεις του βουνού και της πεζοπορίας είτε σας αρέσουν τα roadtrip, είτε απλά θέλετε να μπείτε στο αυτοκίνητο και να αφήσετε για λίγο την καθημερινότητα της πόλης, φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε κάποια από τα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά καταφύγια της Ελλάδας και τα εθνικά πάρκα μέσα στα οποία βρίσκονται.

Η Ελλάδα, γη με μακρά ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, φιλοξενεί εκπληκτικά καταφύγια που συνδυάζουν τη φυσική ομορφιά με την πολιτιστική πολυπλοκότητα. Αυτά τα καταφύγια αποτελούν μοναδικούς προορισμούς για τους λάτρεις της φύσης, της πεζοπορίας και του πολιτισμού. Είτε επιλέξετε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας είτε προτιμήσετε να φορέσετε τα ορειβατικά σας παπούτσια και να περπατήσετε μέχρι το καταφύγιο, οι εικόνες που θα δείτε ανεβαίνοντας θα σας ανταμείψουν.

Τα ορεινά καταφύγια, άλλα προσβάσιμα με αυτοκίνητο και άλλα φτιαγμένα σε απόκρημνες κορυφές από την αγάπη των ορειβατικών συλλόγων και των εθελοντών, είναι ό,τι πρέπει για αποδράσεις στη φύση και για στιγμές συγκλονιστικής ομορφιάς και ηρεμίας στις κορυφών των βουνών της χώρας μας.

Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου- Καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος

Ο Ολύμπος, αποτελεί έναν από τους υψηλότερους ορεινούς όγκους της χώρας. Με τις κορυφές του να υψώνονται πάνω από τα σύννεφα και τις καταπράσινες πλαγιές, ο Όλυμπος προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις της πεζοπορίας και του βουνού. Αυτό το βουνό, δεν έχει ένα αλλά 9 καταφύγια σε διάφορα σημεία του και άλλα 6 χωρίς προσωπικό, που είναι καταφύγια ανάγκης.

Το Καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος, βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών σε ύψος 2650m. Πήρε το όνομα του από το Χρήστο Κάκαλο ο οποίος μαζί με τους Ελβετούς ορειβάτες Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy πραγματοποίησαν την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου το Μύτικα στις 2 Αυγούστου του 1913. Από το 2003 και μετά το καταφύγιο λειτουργεί και ως κέντρο αναρρίχησης και ορειβατικού σκι.

Τζουμέρκα – Καταφύγιο Πραμάντων

UNSPLASH

Το τοπίο των Τζουμέρκων χαρακτηρίζεται από υψηλές κορυφές, βαθιές φαράγγια, ρέματα με καταρράκτες και πανέμορφες λίμνες. Τα πευκοδάση, οι οξιές και τα έλατα, δημιουργούν έναν εντυπωσιακό καταπράσινο καμβά, ενώ η πανοραμική θέα προς την κοιλάδα του Αούου προσφέρει ανεπανάληπτες εικόνες για τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, τα Τζουμέρκα προσφέρουν ένα δίκτυο μονοπατιών που οδηγούν σε κρυφές λίμνες, παρθένες πλαγιές και αρχαία γεφύρια. Τα φαράγγια των Τζουμέρκων, όπως το φαράγγι του Καταρράκτη και το φαράγγι του Βίκου, αποτελούν επίσης δημοφιλείς προορισμούς για ορειβασία και καγιάκ.

Το Καταφύγιο Πραμάντων, βρίσκεται σε υψόμετρο 1300 μέτρων στη θέση Ίσιωμα, στους πρόποδες της Στρογγούλας, ενός εμβληματικού βουνού των Τζουμέρκων. Μπορείτε να φτάσετε μέχρι εδώ με αυτοκίνητο και να απολαύσετε στο σαλέ του ζεστή σοκολάτα ή το καφεδάκι σας. Η θέα είναι μαγευτική και αξίζει να φτάσετε μέχρι εδώ.

Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας – Καταφύγιο Μπάφι

UNSPLASH

Η Πάρνηθα, που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για ορειβατικές εκδρομές και εξερευνήσεις στη φύση. Με τα ατέλειωτα μονοπάτια πεζοπορίας και την πανοραμική θέα προς την Αττική πεδιάδα, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για απόδραση από την πόλη.

Το καταφύγιο Μπάφι, βρίσκεται καλά κρυμμένο στην Πάρνηθα. Ένα από τα πιο καλά οργανωμένα καταφύγια για διαμονή με παραδοσιακή ζεστή φιλοξενία και συγκεκριμένα μικρά αλλά πεντανόστιμα γεύματα, αλλά και με την επιλογή να φτάσεις κανείς εκεί μόνο για να πιει τον καφέ του μέσα στη φύση, στην καρδιά της Πάρνηθας. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη όλων των ηλικιών, να γνωρίσει από κοντά τις απαράμιλλες ομορφιές του τόπου, να χαλαρώσει μέσα στη φύση, τον καθαρό αέρα, την όμορφη θέα και να ανακαλύψει το μοναδικό ελατόδασος της Αττικής και τα ελάφια του, μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Μαζί με το Φλαμπούρι, αποτελούν, τα πιο κοντινά καταφύγια στην Αθήνα.

Ταΰγετος – Καταφύγιο Ταΰγέτου

Στην Πελοπόννησο, ο Ταΰγετος αποτελεί έναν παράδεισο για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Το Καταφύγιο Ταϋγέτου βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.600 μέτρων στις πλαγιές του Όρους Ταΰγετου, και προσφέρει μια εντυπωσιακή πανοραμική θέα προς το βόρειο και νότιο Αιγαίο, καθώς και προς τη Μεσσηνιακή κοιλάδα και το Λακωνικό κόλπο. Η περιοχή είναι γνωστή για την πλούσια βιοποικιλότητας της και τα εντυπωσιακά τοπία.

Το πρώτο καταφύγιο θεμελιώθηκε στις 20 Ιουνίου 1937, στη θέση Βαρβάρα σε υψόμετρο 1.550μ. Το νέο καταφύγιο ξεκινά να χτίζεται το 1961, στο ίδιο γήπεδο, λίγα μέτρα δίπλα από το παλιό και για την οικοδόμησή του χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος από τα υλικά του προηγούμενου που δεν είχαν καταστραφεί. Το συγκεκριμένο καταφύγιο είναι η στάση του κάθε επίδοξου ορειβάτη που επιδιώκει να φτάσει στην κορυφή του Ταΰγετου, στον Άγιο Ηλία.

Τα καταφύγια της Ελλάδας δεν αποτελούν απλά μέρη για διακοπές. Είναι πύλες προς έναν κόσμο ανεξερεύνητων ομορφιών και ιστορικών πλούτων. Ανεξάρτητα από το είδος του ταξιδιού που αναζητάτε, ορειβασία, trekking ή μια απλή βόλτα με την οικογένεια οδικώς, τα καταφύγια αυτά προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία στην καρδιά της Ελλάδας, όπου η φύση και ο άνθρωπος γίνονται πραγματικά ένα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα