Τι είναι το staycation και γιατί είναι ιδανική λύση για το φθινόπωρο

Διαβάζεται σε 5'
Τι είναι το staycation και γιατί είναι ιδανική λύση για το φθινόπωρο
Μαρία Κόφου

Το φθινόπωρο είναι αυτή η μεταβατική περίοδος μετά το καλοκαίρι και την ξεγνοιασιά του και πριν τις γιορτές και τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Κάτι που για τους περισσότερους σημαίνει, ελάχιστες έως καθόλου ημέρες άδειας και περιορισμός εξόδων ώστε να υπάρχει “απόθεμα” όταν πλησιάζει ο γιορτινός Δεκέμβριος.

Τι μπορεί να κάνει κανείς λοιπόν, αν δε θέλει να ξοδέψει για να ταξιδέψει εκτός πόλης, νομού ή χώρας; Η λύση είναι μία: Staycation!

Μια λέξη που έγινε μόδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και βρήκε έδαφος ώστε να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Μια λέξη που έχει μέσα της δύο λέξεις, τη λέξη stay, δηλαδή παραμονή και τη λέξη vacation, δηλαδή διακοπές. Αυτές οι 2 λέξεις ενώθηκαν και δημιουργήθηκε η λέξη “staycation”. Μια λύση που προσφέρει παρηγοριά σε όλους εμάς που έχουμε γυρίσει από τις καλοκαιρινές διακοπές και γνωρίζουμε καλά που η επόμενη άδειά μας θα είναι από τον Δεκέμβριο και έπειτα.

Μαρία Κόφου

Πώς μπορεί όμως να μεταφραστεί η συγκεκριμένη λέξη; Είναι ουσιαστικά οι διακοπές που κάνεις στην ίδια σου την πόλη. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε διαμονή σε ξενοδοχείο ή ξενώνα στην πόλη σου και με δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις όσο απολαμβάνεις αυτές τις τόσο διαφορετικές αλλά και πιο ξεκούραστες διακοπές στην ίδια σου την πόλη.

Οδηγός για το ιδανικό staycation

Μαρία Κόφου

Ο όρος αυτός, ο οποίος βρίσκεται και επίσημα στο λεξικό του Cambridge ερμηνεύεται ως εξής: διακοπές στο ίδιο μας το σπίτι ή κοντά σε αυτό. Έτσι αυτό που χρειάζεσαι ουσιαστικά για να προγραμματίσεις το δικό σου staycation, είναι να αποφασίσεις αρχικά αν θα επιλέξεις να διαμείνεις σπίτι σου ή να κλείσεις κάποιο όμορφο και οικονομικό ξενοδοχείο στην πόλη σου.

Αν αποφασίσεις να κλείσεις διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο, ξενώνα ή airbnb επίλεξε να μείνεις σε γειτονιά που θα ήθελες να εξερευνήσεις, ώστε να έχεις ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία και ενθουσιασμό αλλά και πιο εύκολη πρόσβαση σε αξιοθέατα και δραστηριότητες. Αν βέβαια στην καθημερινότητά σου μένεις στο κέντρο της Αθήνας, η ιδέα να κλείσεις διαμονή δίπλα στη θάλασσα ή κοντά σε βουνό, χωρίς να πρέπει να βγεις εκτός πόλης, είναι εξίσου δελεαστική για ένα πιο ξεχωριστό staycation.

Μαρία Κόφου

Επόμενο βήμα για το ιδανικό staycation, είναι να ορίσεις ένα συγκεκριμένο budget για το σαββατοκύριακό σου ώστε να μην το ξεπεράσεις. Όντας στην πόλη σου, πολλές φορές τείνεις να μην έχεις έλεγχο των εξόδων, ενώ όταν για παράδειγμα ταξιδεύεις στο εξωτερικό, έχεις καλύτερη εικόνα των εξόδων που σκοπεύεις να κάνεις.

Στη συνέχεια, βγάλε πρόγραμμα για την ημέρα σου. Κανόνισε να επισκεφθείς κάποιο μουσείο, κάποιο αξιοθέατο, κάποια παράσταση στο θέατρο. Κλείσε επίσης τραπέζι σε εκείνο το εστιατόριο που ήθελες καιρό αλλά δεν προέκυπτε. Προγραμμάτισε δηλαδή, να κάνεις πράγματα που δεν κάνεις στην καθημερινότητά σου και πράγματα που θα έκανες αν είχες ταξιδέψει εκτός πόλης ή χώρας.

Μαρία Κόφου

Αν τελικά αποφασίσεις να έχεις ως βάση του staycation το σπίτι σου, μπορείς πάντα να κάνεις ενδιαφέροντα και διαφορετικά πράγματα για να νιώσεις ότι κάνεις διακοπές. Κλείσε ραντεβού σε ένα spa για εσένα και την παρέα σου ώστε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε στιγμές ευεξίας και ξεκούρασης. Κλείσε ένα food tour ώστε να μάθεις νέα μέρη και να απολαύσεις ξεχωριστές γεύσεις στην ίδια σου την πόλη. Εναλλακτικά, η ιδέα ενός πάρκου είτε είναι λούνα παρκ, είτε είναι κάποιο theme park, είναι εξίσου μια καλή αφορμή για γέλιο και αποφόρτιση από την καθημερινότητα.

Μαρία Κόφου

 

Σε κάθε περίπτωση, το staycation είναι περισσότερο μια αφορμή για να κάνεις κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητά σου, ειδικά την περίοδο του φθινοπώρου, που τα έξοδα είναι αρκετά, οι ημέρες άδειας ανύπαρκτες και η διάθεση περίεργη. Είναι η προτροπή για να δημιουργήσεις μια ευκαιρία για διακοπές στην ίδια σου την πόλη, για να ξεκουραστείς, για να δεις με άλλα μάτια την πόλη σου ξοδεύοντας παράλληλα όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα. Staycation λοιπόν! Και ο Οκτώβριος είναι ιδανικός μήνας γι’αυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα