Χριστούγεννα σε νησί

Διαβάζεται σε 6'
Χριστούγεννα σε νησί
UNSPLASH

Μπορεί οι γιορτινές ημέρες του Δεκεμβρίου να είναι συνδυασμένες στους περισσότερους, με βουνό, χιόνι ή city lights, σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου ή μεγάλες πόλεις της χώρας μας, αλλά η εμπειρία των γιορτινών αυτών ημερών σε νησί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό!

Και σίγουρα αξίζει έστω μία φορά στη ζωή σου, να τη ζήσεις και εσύ! Η χώρα μας μεταξύ άλλων φημίζεται για τα νησιά της, τα οποία κρύβουν ομορφιές που μπορείς να ανακαλύψεις ανεξάρτητα από την εποχή και το μήνα. Ο χειμώνας έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και επομένως τα Χριστούγεννα σε νησί, θα σου δώσουν την ευκαιρία να εξερευνήσεις το μέρος μακριά από τα πλήθη των τουριστών που θα συναντούσες το καλοκαίρι.  

Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα από μόνο του, κι αν προσθέσεις το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία σε νησιά που μπορείς να περάσεις τέλεια τα Χριστούγεννα, τότε η επόμενή σου κίνηση θα είναι να κλείσεις αμέσως εισιτήρια! Χριστούγεννα σε νησί λοιπόν για φέτος, και γιατί όχι;!

Ρόδος

UNSPLASH

Η πανέμορφη Ρόδος, το «Νησί των Ιπποτών», με το πέρασμα του καλοκαιριού, μετατρέπεται σε ένα ήσυχο οικογενειακό νησί που δε θυμίζει σε τίποτα την καλοκαιρινή version του. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι υστερεί διασκέδασης, ίσα ίσα θα είναι πιο εύκολο για εσένα να ανακαλύψεις τα στολισμένα στέκια που σου ταιριάζουν. Με μια βόλτα στην Παλιά Πόλη, θα δεις το εντυπωσιακό Κάστρο των Ιπποτών, το λόφο Μόντε Σμιθ στην αρχαία ακρόπολη, το Πάρκο Ροδίνι και το δημοφιλές ενυδρείο του νησιού που έχει μεγάλη ιστορία και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Θα απολαύσεις μοναδικά τοπικά φαγητά, κυρίως ζύμες με κρεατικά και πολλές συνταγές με έντονο το κύμινο – χαρακτηριστικό τοπικό μπαχαρικό. 

Χίος

UNSPLASH

Η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και όπως λένε, ένα από τα must νησιά για διακοπές τα Χριστούγεννα, αφού μπορείς να κάνεις βόλτα στα γραφικά χωριά της. Η Βολισσός, η Ανάβατος, τα Αυγώνυμα, το Πυργί και τα Μεστά είναι κάποια από τα εντυπωσιακά χωριά του νησιού που θα λατρέψεις. Εκτός από αυτά, τα Χριστούγεννα στη Χίο ενδείκνυνται για αρκετές χειμερινές δραστηριότητες, όπως η ορειβασία στα ιστορικά μονοπάτια με θέα τη θάλασσα, η περιήγηση στο Μουσείο Μαστίχας ή μια ήσυχη βόλτα στο πολυσύχναστο λιμάνι της Χίου που είναι πάντα γεμάτο από κόσμο. Στη Χίο θα βρεις και πολλά αξιοθέατα, το Κάστρο της Χίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Μαστίχας, το Ναό του Απόλλωνα και άλλα πολλά. Δοκίμασε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα μαμούλια Χίου και προμηθεύσου φεύγοντας λικέρ, μαστίχα, ούζο και «χειρίσια» μακαρόνια.

Σαντορίνη

UNSPLASH

Η Σαντορίνη είναι παγκοσμίως γνωστή ως «το Νησί των Ονείρων» και τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη περίοδος να την επισκεφθείς, ώστε να δώσεις στα αξιοθέατα του νησιού το χρόνο που τους αξίζει. Μπορεί το καλοκαίρι να κυνηγούν όλοι μια στιγμή μπροστά από το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα, το χειμώνα όμως τα χρώματά του γίνονται πιο εντυπωσιακά. Θα κάνεις βόλτες στα σοκάκια των Φηρών και θα απολαύσεις τη θέα της άδειας θάλασσας. Αν σου αρέσει η ιστορία κάνε μια επίσκεψη στην αρχαία πολιτεία του Ακρωτηρίου αλλά και στα αμέτρητα μουσεία του νησιού. Σε ένα από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια που θα απολαύσεις εκεί, δοκίμασε ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, φάβα, αθερινόπιτα, σφουγγάτο, γλυκό Κοπανιά και τα δημοφιλή μελετίνια.

Σύρος

UNSPLASH

Με γοητεία και ρομαντισμό θα σε υποδεχτεί η Σύρος τα Χριστούγεννα, και ως «αρχόντισσα των Κυκλάδων» θα σε κάνει να ερωτευτείς! Με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, θα χορτάσεις βόλτες στην ιστορική πλακόστρωτη πλατεία Μιαούλη και στα στενά σοκάκια. Καθ’ότι χειμώνας, μπορείς να εξερευνήσεις και την άγρια πλευρά του νησιού, πηγαίνοντας στην Απάνω Μεριά. Εκεί, θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα συναρπαστικό τοπίο με απόκρημνα βράχια και μικρούς οικισμούς. Και αν θες να δεις κάτι διαφορετικό, θα πας στην Ποσειδωνία, γνωστή ως Ντελαγκράτσια, μια περιοχή που θα σε μεταφέρει στην αίγλη μιας άλλης εποχής. Γεμάτη με νεοκλασσικές επαύλεις και ωραίους μεγάλους κήπους, θα σε βάλει ακόμη περισσότερο στο χριστουγεννιάτικο mood. Επίσης, στις γιορτές  το θέατρο «Απόλλων» είναι ανοιχτό και φοράει τα γιορτινά του, συνεπώς δεν πρέπει να παραλείψεις να βρεθείς εκεί για να απολαύσεις παραστάσεις και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Λήμνος

UNSPLASH

Για το τέλος αφήσαμε τη Λήμνο, έναν θησαυρό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Λένε πως είναι η πιο φιλόξενη περιοχή του Αιγαίου και όχι άδικα, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ευγενικοί και σε κάνουν να νιώθεις οικεία. Τα Χριστούγεννα στη Λήμνο θα σου προσφέρουν ηρεμία και ξεκούραση, πλούσια τραπέζια στα παραδοσιακά ταβερνάκια και ατελείωτες δοκιμές τοπικών προϊόντων. Μεγάλη ποικιλία κρασιών, λευκών και κόκκινων, νόστιμα τυριά όπως μελίχλωρο, καλαθάκι και κασκαβάλι, μέλι και σιτηρά και πολλές άλλες νοστιμιές του τόπου. Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικά γλυκά είναι οι σαμουσάδες, ένα νόστιμο σιροπιαστό με φύλλο και τα μαμούνια που θα σε τρελάνουν! Βέβαια, εκτός από φαγητό, θα κάνεις και πολλές βόλτες στα χωριά του νησιού, αλλά και στην Ηφαιστεία, που βρίσκεται το Ιερό των Καβειρίων, όπου γίνονταν τα Καβείρια Μυστήρια. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα