Βενιζέλος: “Δεν υπόσχομαι την μη επιβολή μέτρων”

Βενιζέλος: “Δεν υπόσχομαι την μη επιβολή μέτρων”
21-6-2011-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συζήτηση επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Απέφυγε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλος να δεσμευθεί ότι δεν θα επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. "Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή", τόνισε στη Βουλή

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία ολοκληρώνεται σήμερα και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι “δεν μπορεί να ερχόμαστε κάθε λίγο με νέα μέτρα”.

“Όμως δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης.

Συμμερίζομαι και εγώ την δική σας αγωνία αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών για το που βρίσκεται η χώρα, πρέπει να πω όμως ότι μόνο αν δουλέψουμε πειθαρχημένα και συστηματικά θα πάει καλά η χώρα”, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι άδικα, επισημαίνοντας ότι “η χώρα δεν είχε απέναντι στους δανειστές της τα χρονικά, οικονομικά και πολιτικά περιθώρια για να επιλέξει άλλες λύσεις. Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τις επιλογές που θα θέλαμε και αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με άδικα μέτρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε αδιανόητα μεγάλη την φορολογική επιβάρυνση, κυρίως, όπως είπε, “αυτών που είναι αναγκασμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματα τους” και πρόσθεσε ότι πρέπει αμέσως μετά τις 30 Ιουνίου να υπάρξουν μέτρα αντιρρόπησης.

Ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια “να διορθωθούν οι μεγάλες αδικίες. Όμως να ξέρετε ότι απέναντι μας συναντάμε τείχος. Έπρεπε να κλείσουμε τα ζητήματα και έπρεπε να κλείσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς οι συνομιλητές μας υπολογίζουν μόνο αριθμούς.

Προκειμένου η λίστα να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές μας έπρεπε αναγκαστικά να καταφύγουμε σε βαριά μέτρα κυρίως στο φόρο εισοδήματος”, εξήγησε ο υπουργός και συνέχισε:

“Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που αφορούν όχι την επόμενη ή μεθεπόμενη Βουλή αλλά τις επόμενες 10ετίες. Μετά το σκληρό πυρήνα της κρίσης που υπολογίζουμε να είναι το 2015 θα μπορεί η Ελλάδα να ξαναβρεθεί στην ομάδα των φυσιολογικών, ανεξάρτητων χωρών, θα μπορεί να είναι έστω και με δυσπιστία μέσα στις αγορές”.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση για συναίνεση, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τονίζοντας ότι “αυτό έπρεπε να απορρέει από το ένστικτο της εθνικής συνείδησης και όχι να επιβάλατε από τους εταίρους”.

“Η πρόσκληση μου προς τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε όλοι μαζί στη διαπραγμάτευση είναι ανοικτή και μπορεί να γίνει εύκολα δεκτή γιατί είναι αντικείμενα στα οποία η αντιπολίτευση δίνει βάρος”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα